Pronájem bytu bez realitky nebo přes zprostředkovatele

Zkrácenou verzi článku si také můžete poslechnout v audioverzi

To, že vlastníte nemovitost, automaticky neznamená, že ji aktivně užíváte. Spousta lidí prostřednictvím vlastnictví nemovitosti zhodnocuje své finanční prostředky a rozhodne se byt pronajmout. Jak si vybrat správný způsob pronájmu? Přinášíme vám přehled výhod a nevýhod pronájmu bez realitky nebo přes odborníky.

Jak si vybrat správný způsob pronájmu? Přinášíme vám přehled výhod a nevýhod pronájmu bez realitky nebo přes odborníky.

JAKÝM ZPŮSOBEM BYT PRONAJMOUT

Na výběr zpravidla máte 3 možnosti. S realitkou, bez realitky nebo se společností, která zaručuje garantovaný nájem.

Pronájem s realitní kanceláří

Pro tento způsob pronájmu se rozhodují ti, kteří se nechtějí starat o „papírování“ a další povinnosti spojené s pronajímáním. Nevadí jim přitom zaplacení provize a pobírání nižšího nájmu než u způsobu pronájmu bez realitky.

Realitní kanceláře však na trhu nemají valnou pověst. Rozhodnete-li se pro tento způsob, je potřeba být obezřetný. Na co byste si měli dát pozor?

  • Provize – za službu realitce musíte zaplatit provizi, která se většinou pohybuje ve výši jednoho měsíčního nájmu. Tu platí buď pronajímatel, nebo zájemce, ale někdy také oba. Při podepisování smlouvy si zjistěte, jaké jsou podmínky pojící se s obstaráním nájmu bytu a jaké podmínky se pojí s vrácením provize. Může se totiž stát, že si realitní kancelář provizi ponechá i v případě, kdy k podpisu nájemní smlouvy vůbec nedojde. Má-li být provize vyplacena bez ohledu na uzavření smlouvy, musí tak být stanoveno ve smlouvě.
  • Další poplatky – některé kanceláře mohou požadovat nesmyslné poplatky, mezi které patří prodloužení nájemní smlouvy nebo poplatky za předložení vyúčtování služeb. Tyto absurdní poplatky byste si ze smlouvy měli nechat vyškrtnout.
  • Poskytované služby – realitní kancelář by podle zákona měla vaši nabídku inzerovat, postarat se o marketingové služby, posoudit stav nemovitosti, obstarat stavebně technickou dokumentaci, zpracovat návrh ceny nájemného a další služby. Rozsah služeb je vhodné ve zprostředkovatelské smlouvě výslovně stanovit.

Vzhledem k tomu, že dnes může realitního makléře dělat téměř kdokoliv, je potřeba si dobře vybrat. Ideální je doporučení někoho z blízkého okolí. Slušný makléř si odměnu nárokuje až ve chvíli, kdy dojde k podpisu smlouvy, nikoliv na základě podpisu rezervační smlouvy. Rovněž by vás měl informovat o všech skutečnostech, které se s pronájmem vážou. Jestliže jste na pochybách, doporučuje se kroky a smlouvu zkonzultovat s jiným odborníkem.

Podle nových pravidel pro realitní kanceláře musejí mít makléři odpovídající stupeň vzdělání nebo praxi v oboru, což však lze nahradit odbornou zkouškou. Rovněž musí splňovat podmínku bezúhonnosti. Nově musí být realitní zprostředkovatelé pojištění proti škodě způsobené klientovi. Klient má právo pojistku vidět, pokud o ni požádá.

Jestliže narazíte na spolehlivou realitní kancelář, můžete se těšit na tyto výhody:

  • nemusíte se prakticky o nic starat,
  • budete mít v bytě prověřené a spolehlivé nájemníky.

Pronájem bez realitky

Jestliže se rozhodnete byt pronajímat vlastními silami, musíte se připravit na celou řadu povinností, které se s tímto způsobem pojí. Odměnou vám však bude plná výše nájmu, o který se nemusíte dělit se zprostředkovatelem.

Pronájem vlastními silami zahrnuje vytvoření inzerátu a zveřejnění na vhodných místech.

Povinnosti, které se pojí s pronájmem na vlastní pěst:

  • sepsání inzerátu,
  • nafocení nemovitosti,
  • rešerše inzertních portálů (např.: www.ceskereality.cz) a dalších možností zveřejnění vaší nabídky,
  • samotné zveřejnění inzerátu,
  • prohlídky se zájemci,
  • prověření zájemců (výpis z bankovních i nebankovních registrů, kopie pracovní smlouvy, výpis z centrál evidence exekucí),
  • vyhledání právnické pomoci a příprava potřebných dokladů a smluv,
  • péče o stav bytu.

Výhody pronájmu bez prostředníka:

  • Celá částka za pronájem je jen vaše.
  • V případě nalezení solidního nájemníka máte minimum starostí s údržbou bytu.

Pronajímejte byt bez starostí a s lepším výnosem.

Garantujeme vám pravidelné nájemné i stav vašeho bytu.

Pronájem společnosti garantující stálý nájem

V tomto případě pronajmete byt společnosti, která jej bude dál pronajímat. Vy se nebudete o nic starat a budete se jen těšit na pravidelný nájem, který vám ve stanovené datum přistane na účtu. A to i v případě, že v bytu není nájemník, nebo nájemník neplatí.

Navíc se nemusíte starat o stav bytu. Drobné i větší opravy si vyřeší společnost, s většími se obrátí na vás pro odsouhlasení vyhotoveného rozpočtu. Ručí za stav bytu, který vám po vystěhování nájemníka předá v původním stavu.

Jak to funguje?

  1. Stačí si domluvit schůzku na čas, který vám nejlépe vyhovuje.
  2. Odborník si společně s vámi prohlédne byt, poté se domluvíte na délce a ceně pronájmu i Vašich požadavcích na podnájemníky, které v bytě preferujete.
  3. Následně podepíšete nájemní smlouvu a předáte byt.

Jaké výhody z této služby plynou?

  • Nájemné máte vždy na účtu v přesně stanovené datum.
  • Odborníci byt profesionálně nafotí a připraví inzerát, který zveřejní na realitních serverech.
  • Prohlídky bytu, výběr a prověření podnájemníka za vás vyřeší profesionál ze společnosti, které jste pronajali byt.
  • O kontrolu nemovitosti a drobné opravy se stará společnost, větší opravy konzultuje přímo s vámi.
  • Nestaráte se o hledání nových nájemníků. Nájemné vám chodí i v případě, že je byt neobsazený, nebo nájemník neplatí.
  • Po skončení nájmu dostanete byt v původním stavu.