Pronajměte byt za co nejvíce. Co rozhoduje o výši pronájmu?

Chystáte se pronajmout byt a přemýšlíte nad tím, jaká by měla být výše nájemného? Abyste byt pronajali za vysoké nájemné, je potřeba investovat do jeho interiéru, ale také zohlednit lokalitu nebo plánovaný územní plán. To však zdaleka není všechno. Co dalšího zohlednit?

KDE SE BYT NACHÁZÍ

Výše nájemného se rozhodně odvíjí od lokality. A dobrá lokalita je základ. Je dobré pamatovat na to, že i pěkný byt v horší lokalitě může mít nižší nájemné než horší byt v lepší lokalitě. Zamyslete se nad tím, v jaké vzdálenosti se nachází zastávka hromadné dopravy, zda je kolem bytu dostatek parkovacích míst, pošta, obchod a další služby. Důležitou roli hrají i bezproblémoví sousedé, v jakém patře se byt nachází či zda má výtah. Lukrativní místo vám pomůže výši nájemného zvýšit až o čtvrtinu.

Vliv na cenu nájemného má i zaměstnanost v dané oblasti. Pokud je to zde se zaměstnaností horší, předražený nájem vám zůstane pravděpodobně ležet ladem. Jestliže je v místě zaměstnanost dobrá a dojíždí sem například i cizinci, je možné byt pronajmout za vyšší částku.

NA VZHLEDU A TECHNICKÉM STAVU ZÁLEŽÍ

V dnešní době není důležité, zda je byt kompletně vybavený. Navíc většina nájemníků si jej chce zařídit k obrazu svému. Co hraje důležitou roli, je stav kuchyně a koupelny. Nájemné můžete zvýšit tím, že staré umakartové jádro vybouráte a nahradíte jej jádrem zděným.

Pustit se můžete i do rekonstrukce kuchyňské linky. Menší investici představuje pouhá výměna pracovní desky, která lince dodá nový vzhled. Rozhodnout se však můžete i pro nákup některé ze sériově vyráběných kuchyňských linek, jejichž pořizovací ceny jsou přijatelné. Nájemníci očekávají, že v bytě budou pračka, lednice a funkční a čisté elektrospotřebiče v kuchyni. Na nábytku většinou netrvají.

Neméně důležitý je celkový vzhled bytu, který na vyšší úroveň povýšíte už jen tím, že jej necháte nově vymalovat, vyměníte lustry a necháte vyčistit bytové textilie.

Byt nemusí být kompletně vybavený, ale musí být v dobrém technickém stavu.

ÚLOŽNÉ PROSTORY

Hodnotu bytu rozhodně navyšuje sklep a balkón. Díky balkónu mají nájemníci možnost být blíže přírodě a čerstvému vzduchu. Navíc jej mohou využít i pro drobné pěstování nebo uskladnění kol. Malé byty, ve kterých je nedostatek úložného prostoru, budou mít výhodu tehdy, mají-li k dispozici sklep.

DISPOZIČNÍ ŘEŠENÍ

V dnešní době se velké oblibě těší otevřené multifunkční prostory, které spojují obývací pokoj s kuchyní. Důvod je jasný, lidé si chtějí být blíže, ale také je toto řešení známkou novější nemovitosti. Ještě před několika lety se totiž tyto dispozice vůbec nedělali. Byt, který má dispozice +kk ocení především rodiny. Při pronájmu studentům je lepší vsadit na oddělenou kuchyňskou část.

Opravdu pronajímáte za správnou cenu?

Spočítáme vám aktuální tržní nájemné ve vašem bytě.

JAKÝ BYT JE PRO PRONÁJEM IDEÁLNÍ

Abyste byt bez problémů pronajali, je důležité si určit, komu chcete byt pronajímat. Jestliže máte nemovitost v centru, bude pro vás ideální hledat singles, studenty nebo bezdětné páry. V případě, že máte byt na periferii v blízkosti přírody a s dobrou dopravní obslužností, bude pro vás ideálním nájemníkem rodina. Byt tedy přizpůsobte typu nájemníků.

V případě studentů, mladých párů a singles bude váš byt atraktivní, pokud bude v blízkosti centra a zastávky hromadné dopravy. U mladé rodiny můžete cenu přizpůsobit tomu, že je v místě dobrá dopravní obslužnost, byt má balkon a sklep, nechybí zde občanská vybavenost (lékaři, obchody, pošta, škola, školky), v blízkosti jsou příroda a dětské hřiště.

VÝŠE NÁJEMNÉHO V PRAZE

Koronakrize výrazně zamávala s ceny bytů k pronájmu. Vzhledem k tomu, že došlo k útlumu cestovního ruchu, se na realitním trhu objevily desítky bytů, které dříve sloužily jen ke krátkodobému pronájmu turistům. Kvůli tomu se ceny malých bytů na Praze 1, 2 i 3 propadly průměrně o 20–25 %. Byt o velikosti 50 m² tak může být k pronájmu již za necelých 11 000 Kč.

Na druhou stranu je dnes pronájem nejdostupnějším řešením pro všechny, kteří nedosáhnou na hypotéky. Zájem je tedy především o dlouhodobé pronájmy.

Jestliže chcete svůj byt pronajímat, ale nechcete řešit agendu s tím spojenou, můžete se obrátit na službu Stálý nájem, která vám garantuje nájem i v případě, že v bytě nikdo nebydlí. Jak to funguje?

  • Byt pronajmete společnosti Stálý nájem, která vám bude pravidelně posílat nájem.
  • O veškeré náležitosti se postará Stálý nájem: najde vhodného podnájemníka, vyřeší smlouvy, postará se o drobné opravy a v případě ukončení spolupráce vám byt vrátí v původním stavu.

I když je služba Stálý nájem placená, získáte víc, než kdybyste byt pronajímali vlastními silami nebo s realitkou. Ušetříte čas, který byste museli věnovat tvorbě inzerátů a samotnému inzerování, nebudete muset chodit na prohlídky bytu, řešit smlouvy ani drobnější opravy. Navíc neplatíte provizi ani žádné další poplatky jako u realitních kanceláří.