Výkup nemovitosti: jak probíhá a na co se připravit?

Pokud vlastníte nemovitost, ve které nechcete nebo nemůžete bydlet, je vhodné ji pronajmout nebo prodat. V případě prodeje se o celou akci můžete postarat sami, měli byste ale být dobrými obchodníky, kteří se nenechají utáhnout na vařené nudli. Bezpečnější variantou je svěření nemovitosti odborníkům. Předejdete celé řadě komplikací. Co byste o výkupu a prodeji nemovitosti měli vědět?

CO VŠECHNO SE POJÍ S PRODEJEM NEMOVITOSTI

Jestliže máte volný byt či dům, ve kterém ovšem nechcete sami bydlet a nechcete se starat ani o pronájem, můžete nemovitost prodat. Prodej nemovitosti je možné zrealizovat vlastními silami, nebo si na pomoc přizvat realitní kancelář. Jaké jsou výhody a nevýhody obou možností?

Prodáváte na vlastní pěst

Prodej na vlastní pěst se doporučuje pouze těm, kteří jsou dobří obchodníci, orientují se na realitním trhu a nelitují času, který budou muset do prodávání investovat. Na nezkušené prodejce čeká celá řada pastí. Které to jsou?

  • Nesprávné stanovení prodejní ceny – mnoho lidí žije v domnění, že se stačí podívat, za kolik se prodávají nemovitosti v jejich okolí, a podle toho stanoví cenu. Ovšem cenové nabídky jsou mnohdy jen zbožným přáním prodejců a nakonec dům či byt prodají za mnohem nižší částku. Pro správné stanovení ceny je potřeba sledovat, za kolik se nemovitosti ve vašem okolí skutečně prodaly. Vyplatí se také sledovat cenové mapy. Kromě toho se do ceny promítá i potenciál nemovitosti nebo předpoklad vývoje trhu.
  • Nemovitost není na prodej připravená – aby si zájemci dokázali bydlení představit, je potřeba byt či dům lehce opravit, uklidit a odosobnit (odstranit zbytečný nábytek a osobní věci). Investice do oprav by neměla být zbytečně velká. Pokud není možné nemovitost na prodej fyzicky připravit, je nejlepší si nechat udělat 3D vizualizaci.
  • Špatný marketing – pro úspěšný prodej je klíčové sepsání inzerátu a kvalitní fotografie. Kromě toho je potřeba inzerát vložit na více inzertních portálů, které patří mezi nejnavštěvovanější. Inzerování pouze na jedné stránce pravděpodobně zájemce nepřivede.
  • Šetření na nesprávných místech – pokud budete šetřit na právních službách, můžete v případě soudních sporů zaplatit mnohem více. Důsledkem šetření na marketingu může být, že nemovitost prodáte za méně peněz.
  • Neznalost zákona – k nemovitosti musíte podle zákona doložit průkaz energetické náročnosti budovy, jinak riskujete pokutu až 100 000 Kč. Rovněž je podle stavebního zákona potřeba předat kupujícímu stavební dokumentaci k domu.
  • Chybějící zkušenosti – pokud jste nezkušený prodejce a budete jednat se zdatným kupujícím či jeho poradcem, můžete kývnout na prodej nemovitosti se slevou, která není vůbec potřeba.
  • Jednáte pod nátlakem emocí – pokud vás prodej nebaví a chcete jej mít co nejdříve z krku, nebo jednáte pod tlakem emocí třeba z tragické ztráty partnera, mohou vaší pozornosti uniknout detaily ve smlouvě, které vás mohou stát další peníze, nebo přistoupíte na nevýhodné podmínky.

Největší výhodou prodeje sám za sebe je, že dostanete celou sumu peněz. Nemusíte se dělit o procenta s realitním agentem nebo jiným profesionálem. Navíc nejste při prodeji nikomu zavázaní, takže můžete při prodeji měnit svá rozhodnutí podle potřeb. Také se nespálíte při výběru realitky či makléře.

Prodej nemovitosti

Obrázek: Při prodeji na vlastní pěst se o zisk s nikým nedělíte. 

Vaši nemovitost prodává realitní agentura

Jestliže se necítíte na prodej nemovitosti po vlastní ose, můžete se obrátit na realitní agenturu. Tento způsob prodeje s sebou nese výhody, ale také nevýhody. Proč prodávat přes realitku?

  • Díky propracovanému a promyšlenému marketingu realitní agentury oslovíte větší počet zájemců.
  • Čím více zájemců o vaši nemovitost bude, tím výhodněji ji můžete prodat.
  • Na řešení problémů v právní oblasti, na problémy s katastrem, daněmi či financováním nebudete sami.
  • Ušetříte čas, který byste museli věnovat propagaci, komunikaci se zájemci, prohlídkami atd.
  • Makléř dokáže oddělit solidní zájemce od problémových.
  • Makléř neprodává pod tíhou emocí, takže dokáže vyjednávat a nedělá při prodeji chyby.

Při prodeji přes realitku je nejdůležitější důvěryhodnost a solidnost agentury či makléře. Proto jsou důležité recenze či doporučení známých. Mezi nevýhody zprostředkovaného prodeje patří především platba provize. Také jste vázáni smlouvou, ze které vám směrem k realitce vyplývají určité povinnosti.

7 000 Kč za doporučení majitele

Víte o někom, kdo pronajímá byt, nebo vlastní investiční nemovitost, rád by se zbavil starostí a získal jistotu?

Doporučte nám jej a odměníme vás 7 000 kč za každý byt, který se díky vám dostane do našeho portfolia.

CO JE TO VÝKUP NEMOVITOSTI

Výkup a prodej nemovitosti jsou dvě rozdílné cesty, v jejichž odlišnostech byste měli mít jasno. Jinak při prodeji hrozí výrazné ztráty. Každý z těchto druhů prodejů se hodí pro někoho jiného a pro každého má své výhody i nevýhody.

Pro prodej nemovitosti je typické, že trvá déle. Před prodejem je potřeba nechat odhadnout cenu, zpracovat energetický štítek budovy, vytvořit inzerát a čekat na zájemce. Jakmile se objeví ten pravý, přichází na řadu sepsání kupní smlouvy a zpracování všech formálních záležitostí. Tímto způsobem můžete nemovitost prodat za slušnou cenu, ale jen v případě, že máte na prodej dostatek času.

Výkup nemovitosti je na rozdíl od prodeje mnohem kratší a celkově méně náročný. Daní za tento rychlý proces je nižší prodejní cena než u klasického prodeje. Klíčem k úspěchu je výběr spolehlivé firmy, která výkup za hotové provádí.

Obvykle je tento prodej cestou pro ty, kteří spěchají, jelikož potřebují získat finanční prostředky. Rovněž se pro tento prodej mohou rozhodnout i ti, kteří finanční problémy nemají, ale chtějí nabyté peníze okamžitě výhodně investovat, protože vědí, že i když získají výkupem méně peněz než prodejem, je pro ně chystaná investice výhodnější.

hotovost na výkup nemovitosti

Obrázek: Výkup nemovitosti je rychlou záležitostí.

Jak probíhá výkup se Stálým nájmem

Pokud potřebujete rychle získat peníze například kvůli hypotéce nebo z jiných důvodu a nemáte čas dlouho hledat kupce, obraťte se na nás.

Nemovitost od vás vykoupíme a po přepsání nemovitosti v katastru předáme peníze. Vše je otázka několika málo dní. Jaké kroky je potřeba podniknout?

  1. Kontaktujte nás telefonicky, e-mailem nebo pomocí formuláře. Ozveme se vám a dohodneme se na termínu prohlídky nemovitosti.
  2. Na prohlídce si uděláme obrázek o potenciálu nemovitosti.
  3. Po prohlídce připravíme cenovou nabídku. Nemovitost od vás vykoupíme za za co nejlepší cenu.
  4. Pokud budete s cenovou nabídkou souhlasit, připraví naši právníci kupní smlouvu.
  5. Po podpisu smlouvy složíme dohodnutou částku do notářské úschovy, podáme návrh na vklad nemovitosti do katastru a po jejím přepsání na nového vlastníka vám peníze uvolníme.

Na realitním trhu jsme jako doma, takže si s prodejem nemovitosti nemusíte dělat starosti.

Svěřte svou nemovitost do rukou zkušených profesionálů v oblasti správy a užívejte si bezstarostné pronajímání s vyšším výnosem. Nabízíme vám garantovaný měsíční příjem z nájmu, zajistíme udržování stavu vaší nemovitosti a ušetříme vám čas, starosti i peníze. Jak to celé funguje? Pronajmeme váš byt bez jakéhokoli rizika pro vás a zajistíme, abyste každý měsíc obdrželi garantovaný nájem vždy ve stejný den. Požádejte o kalkulaci vašeho nájemného a objevte výhody našich služeb.