Jak se zvyšování cen promítne do rodinného rozpočtu a do trhu s nemovitostmi?

Ekonomická situace v Česku se začala měnit v roce 2020 s nástupem pandemie. Výrazný vliv na ni má také současný válečný stav na Ukrajině. Jak se tyto dvě situace promítají do života lidí? Především zdražováním, které je nejvýraznější u potravin, pohonných hmot, energií, ale také u hypoték a bytů k pronájmu.

JAK PANDEMIE A SITUACE NA UKRAJINĚ ZASÁHLA DO REALITNÍHO A NÁJEMNÍHO TRHU?

To, že poptávka po bydlení značně převyšuje nabídku, je evergreenem realitního a nájemního trhu posledních několika let. Největším problémem je podle stavbařů špatně postavený stavební zákon. Veškeré byrokratické úkony trvají dlouho, a tak se čas věnuje spíše běhání po úřadech než samotné stavbě. Nedostatek bydlení pak tlačí na prodejní ceny nemovitostí, které neustále rostou. Podobně je to i s pronájmy.

Zatímco s nástupem pandemie došlo k zahlcení nájemního trhu volnými malometrážními byty, původně určenými pro krátkodobý pronájem přes Airbnb, v současné době je nabídka bytů k pronájmu tak „chudá“, že lukrativní nabídka mizí rychlostí blesku. Důvodem je nejen obnovení cestovního ruchu, návrat studentů a obecně rozvolnění pandemických opatření, ale také zájem o bydlení v pronájmu ze strany lidí, kteří prchají z Ukrajiny. Kromě toho je bydlení v pronájmu jedinou možností „vlastního“ bydlení pro všechny, kteří kvůli zvyšování úrokových sazeb nedosáhnou na hypotéku.

Minulost a současnost

V letech 2020 a 2021 bylo v Praze zhruba 15 000 bytů určených pro pronájem, dnes však nabídka poklesla o neuvěřitelných 69 %. V současné době je tedy hluboko pod úrovní nabídky před pandemií.

Kvůli vyšší poptávce se samozřejmě začínají zvyšovat také ceny. Zatímco v době pandemie ceny za pronájem bytů klesaly, dnes jsou na stejné úrovni a někde začínají dosahovat „předcovidové“ úrovně. Měsíční ceny za pronájem metru čtverečního vzrostly všude, kromě Jihlavy a Olomouce. Celorepublikový průměrný růst cen se vyšplhal na 9,3 %. Ve velkých městech, jakými jsou Praha a Brno, se ceny zvýšily až o 18 %.

Obrázek: Růst nájemného je největší ve velkoměstech. 

3 důvody, proč se zvyšuje zájem o nájemní bydlení

Za rychlým nárůstem poptávky po pronájmu stojí:

  1. ceny nemovitostí ke koupi – u nových i starých bytů se zvyšuje kupní cen za metr čtvereční. U starších bytů se cena pohybuje okolo 120 tisíc korun, u nových bytů v Praze jde o až o 160 tisíc korun.
  2. Nedostupné hypotéky – průměrná hypoteční sazba vzrostla na 5,33 % a navíc se zpřísnila pravidla pro získání hypotéky. Ta se stala nedostupnou i pro střední třídu.
  3. Méně bytů k pronájmu – o bydlení v nájmu je enormní zájem kvůli vysokým hypotékám. Zájem narostl i kvůli válečnému stavu na Ukrajině. Do Česka přišlo zhruba 300 tisíc lidí, někteří zřejmě budou chtít zůstat, a tak hledají byty pro pronájem.

Aktuální situace v Praze

V prvním čtvrtletí letošního roku se ceny nájemního bydlení v Praze vyhouply na úroveň roku 2019. Průměrně činí cena za pronájem metru čtverečního 348 Kč. To znamená, že došlo k meziročnímu navýšení o 14,9 %. Navíc se od počátku roku 2021 snižuje počet dostupných bytů k pronájmu. Svůj podíl na tom má obnovený turistický ruch, vracející se studenti i lidé prchající z Ukrajiny.

Pokud plánujete bydlet v nájemním bytě v Praze, připravte se, že si připlatíte. Najít vhodný byt vám navíc zabere více času než dříve. Lukrativní nabídky totiž mizí jako pára nad hrncem. Cena nájemního bytu 2+kk v Praze je zhruba o 1 500 Kč vyšší než loňský rok. Zaplatíte tedy asi 15 500 Kč za měsíc. U bytů 3+kk cena poskočila o zhruba 3 600 Kč.

Opravdu pronajímáte za správnou cenu?

Spočítáme vám aktuální tržní nájemné ve vašem bytě.

KDE VŠUDE SE PROJEVILA INFLACE?

Inflace se projevila v řadě odvětví. Ve kterých především?

Hypotéky

Česká národní banka se rozhodla proti inflaci bojovat navýšenou úrokovou sazbou, která by měla v budoucnu atakovat hranici 6 %. Kromě toho se zpřísnila i pravidla pro získání hypotéky. Nejdůležitější přitom je, jak velká část platu může sloužit pro splátku hypotéky. Dříve některé banky akceptovaly až 70 % platu, nyní je to pouze 40 %. A jak to bude vypadat v praxi? Při koupi nového bytu 3+kk v Praze, který pořídíte za 10 milionů korun, vám loni na hypotéku stačilo, pokud jste brali plat 43 tisíc korun čistého měsíčně. Letos však bude nezbytné, aby váš plat činil alespoň 100 tisíc korun.

Úrokové sazby od 1,5 milionu korun u vybraných bank:

  • Oberbank – 4,50 %,
  • Airbank – 4,79 %,
  • Fio Banka – 4,98 %,
  • Banka Creditas – 5,09 %,
  • Equa bank – 5,29 %,
  • UniCredit Bank – 5,29 %,
  • Poštovní spořitelna – 5,39 %,
  • ČSOB – 5,39 %.

Potraviny

  • Nárůst cen za potraviny byl zaznamenán u:
  • masa o 11 %,
  • mouky o 50 %,
  • vajec o 14 %,
  • másla o 31,6 %,
  • brambor o 19,2 %.

Energie

Ceny energií začaly razantně stoupat po vpádu ruských vojsk na Ukrajinu. Elektřina se zdražila o 30,1 %, zemní plyn o 44,2 %, tuhá paliva o 24,1 %, teplo a teplá voda o 17,5 %.

Pohonné hmoty, oleje a léky

U pohonných látek a olejů se cena v dubnu letošního roku zvýšila o 41,5 %. Inflace se promítla také do cen léků, které stoupají především u těch, jež jsou volně prodejné bez předpisu.

Obrázek: Cena za pohonné hmoty se zvýšila o desítky procent. 

JAK SE V SOUČASNÉ SITUACI ZAŘÍDIT?

Co se týče hypoték, jejich úroková sazba by měla povyskočit. Otázkou je, jak bude na zvyšování reagovat nové vedení, které by mělo nastoupit do Centrální národní banky. U cen za pronájem se předpokládá, že porostou. Omezené nabídky bytů si totiž začínají všímat i jednotliví pronajímatelé. Otázkou je, jak hodně budou moci nájemné vzhledem ke zvyšujícím se cenám za energie šroubovat. Předpokládá se, že zdražení nájemného bude kopírovat inflaci.

Pronajímejte byt bez starostí

Pronajímáte byt a nevíte, jak zareagovat na aktuální situaci? Jak si říci o zvýšení nájmu? O kolik můžete nájemné zvýšit a jak se zařídit v otázce zvyšování cen energií? Všechny tyto otázky vám pomůžete vyřešit u nás, ve Stálém nájmu.

Jak spolupráce s námi funguje? Jednoduše nám pronajmete byt a my do něj najdeme nejvhodnějšího podnájemníka. Společně se dohodneme na výši nájmu, který vám budeme pravidelně platit, a to i v případě, že bude byt prázdný nebo nám podnájemník nezaplatí. Následně budeme do bytu hledat podnájemníka, který bude nejlépe splňovat vaše požadavky.

Postaráme se o veškeré papírování, přepisy energií, pojištění, komunikaci s podnájemníkem i o stav bytu. Vy si budete jen spokojeně užívat garantovaný nájem.