Vývoj inflace v roce 2022 a její dopady na bydlení, především to nájemní

V dnešní době není prakticky den, kdy by se na Čechy z televize, rádia a dalších médií nevalily zprávy o inflaci a jejích dopadech do budoucna. Co přinesl rok 2021 a co se očekává od roku 2022? Mimo jiné to, že vzroste zájem o nájemní bydlení.

INFLACE NÁM DLOUHOU DOBU STAROSTI NEDĚLALA, DNESKA JE TO JINAK

Česká republika byla poměrně dlouhou dobu zemí se slabou inflací, která se pohybovala okolo 2 % hranic České národní banky. Od roku 2016 však začaly ceny růst. Důvodem byl nejdříve pracovní trh s nedostatkem nabídek volné práce, což se odrazilo na trhu se zbožím a se službami. Rostoucí cena práce se tedy promítla do rostoucí ceny za zboží. To ovšem nevadilo, protože ruku v ruce se zdražováním docházelo také k růstu mezd a životní úrovně.

Od roku 2020 jsme však růst inflace v ČR začali výrazně pociťovat. Na vině je koronavirová krize a následná vládní opatření, která se zaměřila především na dodávání peněz do ekonomiky. Nedostatek peněz se projevil v oblasti zboží a na trhu s nemovitostmi. Nemovitosti zdražovaly především kvůli nadbytku peněz a nedostatečné nabídce trhu s nemovitostmi. Kvůli tomu vývoj ceny nemovitostí poskočil až o třetinu a místně i o víc.

Ceny nemovitostí v roce 2021

Problém s drahými nemovitostmi plně vygradoval v roce 2021. Kvůli inflaci se spousta investorů rozhodla peníze investovat do nákupu nemovitostí, což obecně platí za nejbezpečnější investici z pohledu inflace. Ještě na počátku roku 2021 byly příznivé úrokové sazby hypoték, a tak o ně byl vyšší zájem než kdy dříve. Z realitního trhu se prosto vykoupila prakticky většina volných nemovitostí. Kvůli nepružným povolovacím obstrukcím trvá stavba nových domů a bytů dlouho, a tak nabídka nedokáže uspokojit poptávku, což vedlo k šroubování cen za nemovitosti.

Zhruba od poloviny roku 2021 však začaly banky navyšovat úroky u hypoték. Paradoxně o ně zájem vzrostl, a to kvůli obavám z budoucnosti. Ke konci roku však hypoteční sazby nabraly na takových obrátkách, že řada zájemců od koupě nemovitosti raději upustila.

Opravdu pronajímáte za správnou cenu?

Spočítáme vám aktuální tržní nájemné ve vašem bytě.

Proměny v cenách nájemného

V 1. polovině roku 2020 došlo kvůli vládním opatřením k zastavení cestovního ruchu, home office, on-line výuce, a tím k poklesu v oblasti krátkodobých pronájmů. Řada bytů, která těžila především z turistů a krátkodobého bydlení například přes platformu Airbnb neměla koho ubytovat, a tak je jejich majitelé nabídli pro střednědobý a dlouhodobý pronájem. Na nájemní trh se tak dostaly tisíce bytů za atraktivní ceny v atraktivních lokalitách, což vedlo k plošnému snižování nájmů zejména v turisticky atraktivních destinacích.

V současné době se však průměrná cena za nájem začíná zvyšovat. Děje se tak z důvodu rozvolnění opatření zejména v oblasti cestování. Svůj podíl na tom má ale také zvyšování cen za energie, které loni kvůli úpadku a následnému restartu ekonomiky výrazně zdražily. Cenu nájmu ovlivňuje také zvyšující se inflace, kdy si majitelé bytů chtějí zachovat hodnotu svých zisků. K navyšování ceny za pronájem tedy dochází buď na základě inflační doložky, nebo tak, že si majitelé najdou nového nájemníka, který bude ochoten platit vyšší nájemné.

Obrázek: Inflace bude mít vliv i na cenu nájemného. 

VÝVOJ INFLACE A VÝHLEDY PRO ROK 2022

Zatímco v roce 2021 byla míra inflace na hodnotě 3,8 %, letos se očekává nárůst až na hodnotu 8,5 %. V prvním čtvrtletí se odhaduje, že by inflace mohla atakovat hranici 10 %. Ve zbytku roku by i nadále měla zůstat zvýšená.

Rok 2022 by se měl nést v módu zvyšování cen. Nejvíce si domácnosti připlatí za bydlení, kde by se v některých případech mohly náklady zvýšit až o dvojnásobek. Nejvíce se na rodinném rozpočtu promítne zvýšená cena za energie, tedy: elektřinu a plyn. Ještě na začátku roku by se ceny za energie měly navyšovat, ale poté se očekává mírný pokles. Ceny se ale i tak budou pohybovat ve vyšších hodnotách.

Hypotéky, na které jen tak někdo nedosáhne

Již na konci roku 2021 přibylo váhavců v oblasti žádosti o hypotéku, jelikož se úrokové sazby začaly šplhat k 4 %. Letos se předpokládá, že žadatelů ještě ubude, jelikož od 1. dubna 2022 dojde ke zpřísnění pravidel. Nově budou nastaveny limity DTI a DSTI, které sníží počet lidí, jež na hypotéku dosáhnout. Podle statistik ČNB se odhaduje, že kvůli novým opatřením na hypotéku dosáhne jen 10 % žadatelů.

Pokud se úrokové sazby dostanou až k 5 %, bude dost pravděpodobné, že řada lidí nebude moci hypotéku splácet, případně se budou muset uskromnit v jiných oblastech.

Poroste zájem o nájemní bydlení

Vzhledem k vysokým úrokovým sazbám a výškám splácení se mnohým lidem vyplatí raději platit nájem než splácet hypotéku. Proto se očekává, že zájem o nájemní bydlení poroste. Vzhledem ke zvyšující inflaci, která se promítá do zdražování prakticky všeho včetně energií, se ale i zde musí počítat s vyšší cenou za pronájem, než tomu bylo doposud.

VÝHODY PRONAJÍMÁNÍ BYTU Z POHLEDU MAJITELŮ

Řada zájemců o hypotéku si již spočítala, že se jim vyplatí platit nájemné než splácet hypotéku. Proto poroste zájem o nájemní bydlení, které je i při zvyšování cen vyjde levněji. Kvůli vysokému zájmu o pronájem se zkrátí doba hledání nájemníka, a navíc si majitelé budou moci vybrat takového, který bude dokonale splňovat jeho požadavky.

Výhodou je pronájem dlouhodobý. Vzhledem k tomu, že se nájem pomalu stává novým trendem v bydlení, budou o něj mít zájem ti, kteří hledají dlouhodobé bydlení. Nájemní byty již nebudou platit za startovací bydlení. Pokud se vám podaří najít ideálního nájemce, můžete se těšit z pravidelného a dlouhodobého příjmu do vašeho finančního rozpočtu.

Obrázek: Bydlení ve vlastním vystřídá bydlení v nájmu. 

S DLOUHODOBÝM PRONÁJMEM POMŮŽE STÁLÝ NÁJEM

Pokud nemáte čas hledat nájemníka nebo se neorientujete v současném dění na poli realit, můžete starosti s pronájmem nechat na nás. Realitní trh sledujeme každý den, a tak víme, jak se mění nejen ceny za energie, ale také za služby. Dokážeme nastavit nejlepší možnou cenu nájmu s ohledem na inflaci a zdražování.

Jak probíhá spolupráce? My se staneme vaším ideálním nájemníkem. Byt si od vás pronajmeme a najdeme do něj podnájemníka, který bude odpovídat vašim požadavkům. Na výši nájemného se společně s vámi domluvíme. Nájemné vám budeme platit my, a to i v případě, že bude byt prázdný nebo nám podnájemník nezaplatí.

Postaráme se vyhotovení smluv, přepisy energií, pojištění podnájemníka, o komunikaci s ním, ale také o stav vašeho bytu. Chodíme na pravidelné kontroly, o kterých vás budeme informovat. Navíc si vezmeme na starosti i opravy bytu. Vy se o nic nestaráte a jen si užíváte pravidelného nájmu.

Svěřte svou nemovitost do rukou zkušených profesionálů v oblasti správy a užívejte si bezstarostné pronajímání s vyšším výnosem. Nabízíme vám garantovaný měsíční příjem z nájmu, zajistíme udržování stavu vaší nemovitosti a ušetříme vám čas, starosti i peníze. Jak to celé funguje? Pronajmeme váš byt bez jakéhokoli rizika pro vás a zajistíme, abyste každý měsíc obdrželi garantovaný nájem vždy ve stejný den. Požádejte o kalkulaci vašeho nájemného a objevte výhody našich služeb.