Jak s cenami pronájmů zamíchal koronavirus

Přestože v březnu trh s realitami na určitou dobu prakticky zamrzl, dnes se již pomalu vrací do normálu. Situace na trhu se však kvůli pandemii výrazně změnila. Na trhu je řada bytů, které byly původně určeny ke krátkodobému pronájmu, a ceny, zejména v Praze, spadly o několik procent. Jak vypadá situace s byty v současné době?

PRONÁJEM BYTŮ V PRAZE NA VZESTUPU

Kvůli koronaviru míří Češi do pronájmu nejvíce za posledních 5 let. Inzerátů nabízejících dlouhodobý pronájem nemovitosti navíc skokově přibylo. Svůj podíl na tom má omezení služeb typu Airbnb a Booking.com, kvůli kterým byla řada bytů využívaná pro krátkodobé pronájmy. Díky nasycení trhu si lidé zejména v centru Prahy a jeho blízkém okolí mohou byty pronajmout za výrazně nižší nájemné, než tomu bylo dříve. V Praze na konci druhého čtvrtletní vzrostla nabídka objektů pro dlouhodobý pronájem meziročně o 97,7 %, což je nejvíce za poslední 4 roky. A to není jediná změna, která kvůli koronaviru nastala.

Na trh se dostávají byty původně určené pro krátkodobý pronájem.

Ceny pronájmu v Praze a koronavirus

Vzhledem k tomu, že majitelé, kteří své byty pronajímali krátkodobě zahraničním turistům, o klienty přišli, začali své byty nabízet k dlouhodobým pronájmům i za výrazně nižší cenu. A tomu se přizpůsobili i ostatní vlastníci objektů.

V Praze a Středočeském kraji jsou ceny výrazně nižší, než tomu bylo v posledních letech. Nejvíce bytů přibývá v lukrativních místech Prahy 1, 2 a 3. Nejžádanější jsou přitom objekty o dispozici 1 + kk a 2 + kk nebo 2 + 1. Nájem za byt v Praze o dispozici 2 + kk se pohybuje okolo 12 000 Kč, což je o 3 000 Kč méně než v minulosti. 3 + 1 v okolí Staroměstského náměstí je možné si pronajmout již za 20 000 Kč měsíčně.

Na Praze 2 bylo na konci června nejvyšší nájemné za 364 Kč/m². Lokality s adresou Praha 1 se pronajímaly za 360 Kč/m² a v Praze 3 jste narazili na cenu 330 Kč/m². Nejlevnější byty nabídla Praha 4 s průměrným měsíčním nájemným 286 Kč/m². Byty na Praze 10 se pronajímaly za 290 Kč/m².

Nejvíce se nájemné snížilo na Praze 1, kde pokles činil zhruba 11,5 %. V závěsu byly objekty na Praze 7 s poklesem o 5,8 %.

Díky koronavirové krizi si dnes můžete pronajmout byt na lukrativních místech za nízkou cenu.

NA MORAVĚ JE TO JINAK

Na Moravě, konkrétně v Brně, však k propadům cen nájemného nedošlo. Například v Brně i v současné době poptávka výrazně převyšuje nabídku. Ceny pronájmu bytů koronavirus prakticky nezměnil, a to i přesto že se do nabídky dostaly byty určené pro krátkodobý pronájem.

Byt o dispozici 1 + 1 a velikosti 45 m², za který majitel v krátkodobém pronájmu inkasoval 30 000 Kč čistého, mu v současné době přinese okolo 12 000 Kč. Podobná situace je i v Olomouci, kde se 1 + 1 pronajímá průměrně za 12 000 Kč včetně poplatků. Cena u 2 + kk činí 13 000 Kč měsíčně. Ceny jsou přitom stejné jak u panelových, tak cihlových bytů. Roli nehraje ani to, zda se jedná o starší byt nebo objekt v novostavbě.

Opravdu pronajímáte za správnou cenu?

Zjistěte, za kolik pronajímat nejvýhodněji.

ZÁJEM O NEMOVITOSTI NEKLESÁ

Odlišná je situace na poli s nemovitostmi. Jejich ceny totiž rostly i během koronavirové krize. Nejvíce se tento trend projevil na bytech. Do konce roku se však předpokládá, že by se růst cen mohl zastavit. Jestliže na trhu bude dostatek bytů, mělo by dojít ke stagnaci a možná mírnému poklesu cen.

U chat a horských apartmánů se však předpokládá kontinuální zvyšování cen, jelikož poptávka po těchto objektech stále roste. Například horský apartmán v Krkonoších můžete dnes pořídit za cenu nového bytu v Praze.

Obrázek: Ceny objektů v rekreačních oblastech neklesají.

HLEDÁNÍ NÁJEMNÍKŮ

Vzhledem k tomu, že je na trhu v současné době dostatek bytů, může trvat mnohem déle, než najdete vhodného nájemníka. Sehnat nájemníka totiž již není otázka několika hodin, jako tomu bývalo dříve, ale i několika týdnů. A sehnat dobrého nájemníka, který nebude mít problémy s platební morálkou, bude opravdu kumšt. Pokud na takového narazíte, budete si jej muset hýčkat a předcházet.

Jestliže v době předkoronavirové byla ideálním nájemníkem žena žijící single, v současné době jím je partnerský nebo manželský pár. Proč? Protože neočekává snižování nájmů, neuvažuje o stěhování ani žádání o snížení nájmu. Navíc u páru se díky dvěma příjmům neočekávají problémy s placením nájmu.

V současné době všechny majitele spojuje jeden fakt: mnohem důkladnější prověřování nájemníků. Aby si byli majitelé jisti, že nebudou muset řešit problémy s neplatičem, mnohem důkladněji si nájemníky prověřují.  Zajímá je například toto:

  • jaké zaměstnání nájemník vykonává,
  • proč se rozhodl stěhovat,
  • mohou vyžadovat doložení výpisu bezdlužnosti,
  • mohou chtít vidět pracovní smlouvu,
  • mohou požadovat výpis z bankovního konta,
  • mohou chtít reference předchozího pronajímatele.

JAK SI PRONÁJEM ZJEDNODUŠIT

Za stavu, který v současnosti panuje, bude největším oříškem sehnat nájemníka se spolehlivou platební morálkou.

Jestliže na něj nechcete čekat týdny a nechcete ztrácet čas s jeho prověřováním, svěřte svůj byt do rukou služby stálý nájem.

My za vás najdeme nejspolehlivějšího nájemníka, kterého prověříme, a vyřešíme s ním všechny náležitosti. Postaráme se o sepsání smlouvy, převod energií, o stav bytu i hledání nového nájemníka. Pravidelně budeme váš byt kontrolovat a zařizovat potřebné opravy. Váš byt bude vždy v takovém stavu, v jakém jste nám jej svěřili. Navíc se můžete těšit na garantované nájemné i tehdy, když v bytě žádný nájemník nebude.

Svěřte svou nemovitost do rukou zkušených profesionálů v oblasti správy a užívejte si bezstarostné pronajímání s vyšším výnosem. Nabízíme vám garantovaný měsíční příjem z nájmu, zajistíme udržování stavu vaší nemovitosti a ušetříme vám čas, starosti i peníze. Jak to celé funguje? Pronajmeme váš byt bez jakéhokoli rizika pro vás a zajistíme, abyste každý měsíc obdrželi garantovaný nájem vždy ve stejný den. Požádejte o kalkulaci vašeho nájemného a objevte výhody našich služeb.