Jak ovlivní koronavirus realitní trh?

O desítky procent levnější pronájmy, rostoucí počet volných bytů či odložené splátky hypoték – to je jen několik jevů, které pozorujeme již po pár týdnech nouzového stavu. Jak se promění tuzemský trh s realitami v důsledku koronavirové pandemie?

JEDNÁNÍ SE PŘESOUVAJÍ DO ONLINE PROSTORU

Už v prvních týdnech epidemie zaznamenaly realitní kanceláře četné odklady nebo rušení osobních prohlídek v souvislosti s prodejem či pronájmem nemovitostí.

„Z běžných deseti prohlídek je najednou osm, dvacet procent prohlídek se tedy neuskuteční,“ uvedl například realitní expert Tomáš Kučera již 12. března pro TV Nova.

Jedním z důvodů je samozřejmě snaha vyhnout se setkání s ostatními a tím i možné nákaze. Tady naštěstí mohou pomoci moderní technologie. Využít lze například videohovory pomocí aplikací Skype, WhatsApp či Google Hangouts a také 3D skeny a videoprohlídky nemovitostí. Online cestou lze vyřídit prakticky všechny potřebné kroky – od přípravy inzertní nabídky přes nájemní smlouvu až po komunikaci s katastrem nemovitostí.

Právě takové služby nyní nabízí svým klientům i StálýNájem. Jak to funguje? „Naši klienti si nyní místo úvodní osobní schůzky mohou zvolit jednání po telefonu nebo videohovor. Cenovou nabídku garantovaného nájmu jim vytvoříme podle fotografií bytu, které nám pošlou,“ říká provozovatel služby Robert Urban.

„Pokud se s majitelem nemovitosti domluvíme, zajistíme vše sami – od nafocení bytu až po jeho obsazení nájemníkem. Majitel nám jen předá klíče a podepíše nájemní smlouvu.“

LIDÉ VÁHAJÍ KVŮLI FINANČNÍ NEJISTOTĚ

Obava z nákazy je však jen jednou z příčin, proč realitní obchody váznou. Řadu odvětví zasáhla pandemie fatálně – mezi prvními cestovní ruch, dopravu, ale i automobilový trh či služby, kterých se významně dotklo vyhlášení nouzového stavu. Lidé se nyní obávají zavázat se ke splácení hypotéky kvůli snížení příjmů ze zaměstnání nebo výnosů z podnikání, některým také hrozí ztráta pracovního místa.

Pokles poptávky do budoucna zřejmě ovlivní ceny nemovitostí. Zatímco dosud panoval v Česku velký zájem o vlastní bydlení a nedostatek nemovitostí vyšrouboval ceny do závratných výšek, nyní se situace změní. V centrech velkých měst očekávají experti stagnaci cen, v méně atraktivních lokalitách mohou byty i domy zlevnit. V souhrnu by mohlo dojít až k desetiprocentnímu poklesu cen nemovitostí, jak uvedl pro Aktuálně.cz analytik Lukáš Kovanda.

Zároveň se snižuje i nájemné, protože na trh se dostávají nemovitosti původně určené k pronajímání turistům. V centru Prahy už nájemné kleslo o desítky procent, jak ukázala anketa mezi realitními kancelářemi, uspořádaná Českou tiskovou kanceláří.

Konkrétní dopady na ekonomiku zatím nikdo nedokáže přesně vyčíslit, ale zpomalení růstu je nevyhnutelné. Pokud by nouzová opatření trvala jen několik týdnů a ekonomika se zase brzy naplno rozběhla, realitní trh by podle odborníků dopady pandemie téměř nepocítil. Pravděpodobnější však je, že nejrůznější opatření spojená s bojem proti koronaviru budou trvat několik měsíců. Různá odvětví se s jejich důsledky budou vyrovnávat ještě mnohem déle. Na realitním trhu se pokles také projeví, ale s určitým zpožděním.

7 000 Kč za doporučení majitele

Víte o někom, kdo pronajímá byt, nebo vlastní investiční nemovitost, rád by se zbavil starostí a získal jistotu?

Doporučte nám jej a odměníme vás 7 000 kč za každý byt, který se díky vám dostane do našeho portfolia.

KRÁTKODOBÉ PRONÁJMY JSOU V PROPADU

Na oblast krátkodobých pronájmů, které jsou závislé na turistickém ruchu, dopadla krizová opatření okamžitě. Byty pronajímané v Praze a dalších turisticky významných lokalitách najednou zejí prázdnotou. Cizinci bez trvalého pobytu opustili Česko a další zatím přijet nemohou. Tento stav lze očekávat minimálně několik dalších měsíců.

Investorům tak nejen utíkají peníze, ale mnozí se dostávají do problémů, například se splácením hypoték, které na tyto byty mají. Banky sice vyšly svým klientům vstříc nabídkou odkladu splátek, ale turistický ruch se jen tak neoživí. Zákazy a omezení cestování budou pravděpodobně patřit k jedněm z posledních opatření, která budou vlády jednotlivých států rušit. Navíc se lidé nejspíš budou ještě nějakou dobu cestování obávat ze strachu před možnou nákazou.

Někteří z provozovatelů krátkodobých pronájmů určených pro turisty se proto nyní snaží pronajmout své byty tuzemským zájemcům.

„Pokud je však nabízejí k pronájmu na pouhé dva měsíce či půl roku, přílišný zájem nevzbudí. Málokdo se bude s rodinou na tak krátkou dobu stěhovat do velkého bytu v centru Prahy,“ myslí si Robert Urban.

ŘEŠENÍM JE PRODEJ I DLOUHODOBÝ PRONÁJEM

Jestliže majitelé zvažují prodej investičního bytu, neměli by dlouho otálet. Podle realitních expertů bude možné ještě několik měsíců prodávat nemovitosti na dosavadní vysoké ceny, postupně ale trh začne na rostoucí nabídku a klesající zájem reagovat a ceny nemovitostí se sníží.

To na druhé straně uvítají ti investoři, kteří budou mít prostředky na rozšíření svého portfolia nájemních nemovitostí. I oni se však pravděpodobně více zaměří na nemovitosti určené k dlouhodobému pronájmu, zvláště bude-li boj s koronavirem delší, než se nyní očekává.

Pokud se majitelé nájemního bytu rozhodně zbavovat nechtějí a zároveň musí splácet hypotéku, je dlouhodobý pronájem nejlepším řešením.

„Výnos tak následující dva roky možná nebude závratný, ale zaplatí se splátky hypotéky a majitelé o nemovitost nepřijdou. Později se mohou ke krátkodobým pronájmům zaměřeným na turisty vrátit, až se situace uklidní,“ říká Urban.

Služba StálýNájem garantuje klientům pravidelné vyplácení sjednaného nájemného a zajištění veškerých záležitostí spojených s pronájmem bytu po celou dobu trvání smlouvy. Majitel tak nemusí řešit ani opravy v bytě, ani se obávat problémů s neplatičem. StálýNájem předem nájemníka prověří a po skončení nájmu předá byt majiteli v původním stavu.

Svěřte svou nemovitost do rukou zkušených profesionálů v oblasti správy a užívejte si bezstarostné pronajímání s vyšším výnosem. Nabízíme vám garantovaný měsíční příjem z nájmu, zajistíme udržování stavu vaší nemovitosti a ušetříme vám čas, starosti i peníze. Jak to celé funguje? Pronajmeme váš byt bez jakéhokoli rizika pro vás a zajistíme, abyste každý měsíc obdrželi garantovaný nájem vždy ve stejný den. Požádejte o kalkulaci vašeho nájemného a objevte výhody našich služeb.