Ohlédnutí za koronavirovým rokem 2020: jak se proměnily ceny nemovitostí?

CENY NÁJMŮ SE V ROCE 2020 VÝRAZNĚ SNÍŽILY

Vzhledem k uzavřeným hranicím a lockdownu prakticky skončil trend krátkodobého pronájmu. Investoři, kterým byty pro krátkodobý pronájem splácely hypotéku nebo úvěr, se rychle přeorientovali na pronájmy dlouhodobé. Proto se do nabídky realitních kanceláří a realitních serverů dostalo nepřeberné množství bytů na lukrativních adresách doslova za hubičku.

Například ceny malých bytů v Praze 1, 2 a 3 se propadly o 20–25 %. Zatímco průměrná cena bytu o dispozici 2 + 1 činila v listopadu 2019 30 000 Kč, o pár měsíců později jste si luxusu velkého bytu na atraktivní adrese mohli užívat za zhruba 20 000 Kč.

Kvůli bohatší nabídce a nižším cenám došlo v roce 2020 k výraznější fluktuaci na realitním trhu. Nájemníci díky příznivému vývoji cen měli možnost se z menších a dražších bytů přestěhovat do bytů větších a levnějších. Také se dostali do výhodné pozice vyjednávání o snížení nájmu. Pokud majitelé měli v bytě slušného nájemníka, většinou se na úpravě výše nájemného dohodli. Vědí totiž, že najít podnájemníka s dobrou platební morálkou není jen tak.

Jistota pro majitele investičních bytů

Pokud se investoři nedostali do situace, kdy museli byt určený pro krátkodobý pronájem prodat, mají vyhráno. Kvůli nejisté době, výpadkům příjmů a zvyšující se nezaměstnanosti se nájem pro mnoho lidí stal jediným způsobem jak bydlet. Získání hypotéky na vlastní bydlení je totiž kvůli krizi pro mnoho osob nereálné. Proto budou hledat byty pro dlouhodobé bydlení.

Ani majitelé bytů určených pro krátkodobý pronájem si však nemusí zoufat. Po rozvolnění krizových opatření, která nemohou trvat věčně, určitě začne postupný restart krátkodobých pronájmů. Proto je dobré vytrvat, byty prozatím pronajímat na delší dobu a posléze se navrátit k původnímu záměru.

Obrázek: Po otevření hranic se předpokládá nárůst zájmu o krátkodobé pronájmy.

VÝVOJ CEN NEMOVITOSTÍ V ROCE 2020 A PŘEDPOKLADY PRO ROK 2021

Ekonomická krize v roce 2020 nepřinesla pokles cen nemovitostí, jak se očekávalo podle zkušeností z roku 2009, kdy praskla realitní bublina a ceny nemovitostí citelně poklesly. Současná krize je totiž jiná, než byla ta předchozí.

Proč ceny nemovitostí v roce 2020 neklesly?

Žádný dramatický pokles se nekonal, jelikož dlouhodobě přetrvává obrovský nedostatek bytů. Poptávka tedy stále převyšuje nabídku. Také je potřeba si uvědomit, že ekonomika byla před příchodem krize v dobré kondici. Lidé našetřili peníze, které chtějí nyní bezpečně investovat. A investice do nemovitostí je z dlouhodobého hlediska tím nejjistějším způsobem. Peníze uložené do nemovitostí jsou totiž chráněné před inflací. Proto se řada investorů pro nákup bytů rozhoduje právě teď.

Kromě toho se v roce 2020 zrušilo placení daně z nabytí nemovitostí, což snížilo objem vlastních zdrojů, které lidé pro koupi nemovitosti museli mít našetřené. V roce 2020 navíc byly podmínky bank pro získání hypotéky poměrně velkorysé. Úrokové sazby se ke konci roku pohybovaly pod hranicí 2 %, což přimělo investory k nákupu nemovitostí. V roce 2021, kdy se očekává projevení dopadů krize, by však tito investoři už pro banku nemuseli být bonitní a úvěr by nezískali.

K poklesu cen dojde díky vládním opatřením až se zpožděním. Dotknou se však jen určitých segmentů a lokalit. Největší propad čeká byty (zejména staré panelové a ty na okrajích měst či v méně atraktivních lokalitách), o něco méně budou zasažené ceny domů a nejstabilněji na tom budou pozemky.

Jaká jsou očekávání v roce 2021

Růst cen nemovitostí v Česku trval mnoho let. V porovnání se zbytkem EU byl nárůst dvakrát tak rychlejší. Například ceny bytů v Praze se zvyšovaly nejdynamičtěji ze všech hlavních evropských měst. Jak bude vypadat rok 2021? Všechno záleží na nabídce a poptávce.

  • Nabídku ovlivňuje stav bytového fondu, tedy množství starých i nových bytů k prodeji.
  • Poptávka závisí na počtu obyvatel, průměrné mzdě a dostupnosti hypotečních úvěrů.

Rozhodujícím faktorem je samozřejmě stav ekonomiky. Obecně stále přetrvává stav, kdy je bytů k prodeji mnohem méně, než by bylo potřeba. S tímto problémem se potýká především Praha, ale také Brno. Zájem o vlastní bydlení především v Praze a Brně je dlouhodobě vysoký.

Na druhou stranu však v roce 2020 dopady koronakrize donutily řadu zájemců k odkladu nákupu nemovitosti, což bude pravděpodobně platit i v roce 2021, kdy se předpokládá růst nezaměstnanosti. Zatímco v roce 2020 byla úroková sazba na hypotéku velice nízká, v roce 2021 se předpokládá její navýšení, což negativně ovlivní poptávku po bytech. Výrazného zlevnění hypoték se lidé již pravděpodobně nedočkají.

Opravdu pronajímáte za správnou cenu?

Spočítáme vám aktuální tržní nájemné ve vašem bytě.

CENY BYTŮ V PRAZE

Hlavní město má dlouhodobě problém s nedostatkem bytů, což se však může v budoucnu změnit. Kvůli rozšíření trendu práce z domova nebudou muset pracovníci kvůli práci bydlet přímo v centru města, ale raději si pořídí bydlení například ve Středočeském kraji, odkud není problém dvakrát do týdne do Prahy kvůli práci dojet.

Očekává se také rozšíření bytového fondu o byty, které vzniknou přestavbou hotelů. Hotely jsou totiž dlouhodobě neobsazené a brzy budou muset řešit svoji finanční situaci. Přestavbou hotelů by tak mohly vzniknout tisíce bytů k prodeji. K podobné situaci může dojít i u kancelářských budov. Kvůli home office už si nebudou chtít firmy držet kanceláře, které se tedy budou moci přestavět na byty. Pokud v blízké budoucnosti dojde k přijetí změn ve stavebním zákoně, které by měly zrychlit povolovací procesy, může být situace ohledně bydlení v Praze o něco lepší.

Obrázek: Z nevyužitých kanceláří se mohou stát byty. 

Pronájem vs. prodej

Jestliže plánujete prodej nemovitosti kvůli životní potřebě, např. stěhování za prací, rozvodu, vyrovnání majetku či vysoké možnosti, že nebudete mít na splátky hypotéky, je lepší nemovitost prodat co nejdříve, jelikož díky vysoké poptávce můžete za byt utržit ještě slušnou částku, a to především v Praze, kde je zájem o bydlení skutečně vysoký. Pokud vás však situace netíží, nemovitost neprodávejte. Růst cen nemovitostí totiž rozhodně přijde společně s otevřením hranic a uvolněním restrikcí.

V současné době situace nepřeje cenám za pronájem, ale pro nájemní bydlení je příznivá.Z předpovědí se dá prozatím usuzovat, že velký zájem o bydlení v nájmu bude pokračovat i v budoucnu.. Za aktuálního stavu se jako nejlepší jeví rozhodnutí pro dlouhodobý pronájem. Jestliže nemáte čas na hledání a prověřování nájemníků, můžete svůj byt svěřit do rukou našim odborníkům, kteří se postarají nejen o nalezení a prověření nájemníků, ale také o stav bytu. Vy si jen budete užívat garantovaný nájem.

Svěřte svou nemovitost do rukou zkušených profesionálů v oblasti správy a užívejte si bezstarostné pronajímání s vyšším výnosem. Nabízíme vám garantovaný měsíční příjem z nájmu, zajistíme udržování stavu vaší nemovitosti a ušetříme vám čas, starosti i peníze. Jak to celé funguje? Pronajmeme váš byt bez jakéhokoli rizika pro vás a zajistíme, abyste každý měsíc obdrželi garantovaný nájem vždy ve stejný den. Požádejte o kalkulaci vašeho nájemného a objevte výhody našich služeb.