Vývoj cen nájmů bytů v Praze: co můžete v budoucnu očekávat?

Přestože se pandemie koronaviru zatím výrazněji neprojevila na nezaměstnanosti, v realitním sektoru ke změnám došlo. Kromě toho, že se zvýšil zájem o nákup rekreačních nemovitostí, výrazně narostla poptávka po nájemním bydlení. Pro mnoho lidí je totiž v současné době podnájem jediným výhodným řešením bydlení.

VLIV PANDEMIE NA REALITNÍ TRH

V předkoronavirové době byl v Česku velký zájem o vlastní bydlení. Kvůli velkému zájmu a nedostatku nemovitostí se jejich ceny vyšroubovaly do závratných výšek. V současné době se však situace mění. O nájemní bydlení projevují zájem především ti, kteří kvůli současné situaci přišli o část svých příjmů a pronájem je pro ně tedy jedinou možností, jak získat bydlení nové. Na trh se navíc dostávají desítky bytů určených pro krátkodobý pronájem, což tlačí na snižování cen. Odhady hovoří o zhruba 20% poklesu. Zda k němu opravdu dojde, je však otázkou do budoucna.

V poslední době se v realitní nabídce objevují především byty k pronájmu. Podle serveru Sreality.cz v Praze během pandemie přibylo 9 000 nabídek, které zahrnovaly jak prodej, tak pronájem. Ceny nájmů malých bytů v Praze 1, 2, 3 se propadly o 20–25 %. Jako příklad uvádíme byt o velikosti 50m2 nacházející se na Malé Straně, který si můžete pronajmout za necelých 11 000 Kč. Výjimkou nejsou ani byty o rozloze 2 + 1, které si v Praze 1 můžete pronajmout i za 20 000 Kč měsíčně. Průměrná cena těchto bytů se přitom loni v listopadu pohybovala okolo 30 000 Kč.

Až o čtvrtinu přitom zlevnily pronájmy čtyř- i vícepokojových bytů. Lidé nabídek využívají a nákup nových nemovitostí kvůli nejisté době odkládají. Řada domácností navíc na vlastní bydlení nedosáhne. Přestože se na počátku koronavirové krize spekulovalo o snížení kupních cen nemovitostí, byty ani domy prozatím nezlevňují a jejich ceny jsou oproti minulým rokům stále vyšší.

Jak jednoduše pronajímat dlouhodobě?

Byt můžete pronajímat vlastními silami bez realitky. Těšit se můžete na to, že dostanete plnou cenu pronájmu, o kterou se nemusíte s nikým dělit. Na druhou stranu však budou veškeré starosti s pronájmem ležet na vašich bedrech (sepsání inzerátu, samotná inzerce, prohlídky, rešerše nájemníků, smlouvy apod.).

Druhou možností je využít služeb realitní kanceláře, která se sice o pronájem postará, ale bude za to chtít provizi. Kvůli zisku realitní kanceláře navíc budete muset upravit výši nájemného, který kvůli navýšení nemusí být pro zájemce atraktivní.

Třetím řešením je nechat pronájem na odbornících, kteří vám garantují stálý nájem i v případě, že byt nikdo neobývá. Jak to funguje? Princip je jednoduchý.

Podepíšete nájemní smlouvu se společností, která váš byt bude dále pronajímat. Postará se o veškeré papírování, prohlídky, prověření zájemců i drobné či větší opravy, které zkonzultuje s vámi. Vám bude na účet pravidelně chodit dohodnutá částka nájmu, a to i v případě, kdy v bytě žádný nájemce není. Vyzkoušejte naši kalkulačku a zjistěte, zda na nájmu skutečně vyděláváte.

Opravdu pronajímáte za správnou cenu?

Zjistěte, za kolik pronajímat nejvýhodněji.

VÝSTAVBA BYTŮ NEJEN V PRAZE

Ceny bytů ovlivňuje především jejich nabídka. V roce 2019 bylo v celém Česku postaveno celkem 36 419 bytů. Nejvíce jich bylo dokonce ve Středočeském kraji (7 034), dále v Praze (6 002). Třetí v pořadí byl Jihomoravský kraj se 4 720 byty. Průměrná plocha bytů v rodinném domě činí zhruba 90 m2 a nejčastější dispozicí je přitom 4 + 1. Velikost bytů v bytovém domě je zhruba 50 m2 a dispozičně se jedná o 2 + 1.

Cenové porovnání: nové byty v Praze a ostatních městech

Průměrná cena bytů v Praze v období duben 2019 až duben 2020 vzrostla zhruba o milion korun. Za březen a duben roku 2020 však pražské byty zlevnily zhruba o 250 000 Kč.

V Brně se byty v období duben 2019 až duben 2020 zdražily ještě více než v Praze, a to o 1,1 milionu korun. Navíc jejich cena mírně rostla i v březnu a dubnu.

V Ostravě ceny bytů během posledního roku vzrostly zhruba o půl milionu, v období březen a duben 2020 jejich cena vzrostla o 93 267 Kč. Ceny bytů za měsíce březen a duben 2020 šly nahoru i v ostatních krajských městech, kromě Prahy, Olomouce a Plzně.

Ceny nových bytů stále stoupají.

SOUČASNÁ SITUACE NA TRHU PRÁCE

Nezaměstnanost v květnu letošního roku vzrostla z 3,4 % na 3,6 %, což znamená, že aktuálně je bez práce 266 tisíc lidí.

Loni bylo na konci května na úřadech práce evidováno kolem 200 tisíc lidí. Nejrychleji nezaměstnanost roste v okrese Mladá Boleslav (o 8 %), v Praze (o 7,8 %), Karlových Varech (o 7,3 %) a Teplicích (o 5 %).

Aktuální míra nezaměstnanosti je vyšší ve všech okresech ve srovnání s loňským květnem. Nejvíce se na úřadech práce evidují lidé z oblasti služeb, pohostinství, dopravy a cestovního ruchu. Nejvíce volných míst, která nyní stát eviduje, se týkají osob s nižším vzděláním. V poptávkách převažují montážní dělníci, uklízeči, obsluhy vysokozdvižných vozíků, kuchaři, zedníci nebo pomocní pracovníci.

Přestože nezaměstnanost zatím nedosáhla avizovaných 5 %, je potřeba počítat s tím, že v dalších měsících přibudou další desítky až stovky tisíc nezaměstnaných.

Svěřte svou nemovitost do rukou zkušených profesionálů v oblasti správy a užívejte si bezstarostné pronajímání s vyšším výnosem. Nabízíme vám garantovaný měsíční příjem z nájmu, zajistíme udržování stavu vaší nemovitosti a ušetříme vám čas, starosti i peníze. Jak to celé funguje? Pronajmeme váš byt bez jakéhokoli rizika pro vás a zajistíme, abyste každý měsíc obdrželi garantovaný nájem vždy ve stejný den. Požádejte o kalkulaci vašeho nájemného a objevte výhody našich služeb.