Jak se zvyšující ceny elektřiny a plynu promítnou do nájemního bydlení?

Černé scénáře o zdražování elektřiny a plynu se začínají pomalu naplňovat. Z médií se valí zprávy, které hlásají, že si za energie citelně připlatí jak firmy, tak domácnosti. Jak se s touto situací vyrovnat, pokud pronajímáte byt?

CO A PROČ SE AKTUÁLNĚ NA TRHU S ENERGIEMI DĚJE?

Z pohledu cen za energie je rok 2021 mnohem dramatičtější než rok předchozí, kdy lockdowny v podstatě zastavily ekonomiku. Došlo tedy ke snížení spotřeby energií, což vedlo k tomu, že kvůli přebytku musely elektrárny dočasně zastavit výrobu. S nastartováním ekonomiky však ceny energií začaly stoupat a nyní dosahují maximálních výšin.

Jaký je důvod zvyšování cen

Za zvyšováním cen stojí hned několik faktorů. Jde především o oživení ekonomiky, ale také o zelenou politiku Evropské unie.

Kvůli oživení ekonomiky došlo k poptávce v podstatě po všem. Zdražilo se a stále se zdražuje. Zvyšování cen se nevyhnulo ani komoditám potřebným pro výrobu elektřiny, tedy uhlí nebo plynu. Cena uhlí za poslední rok vzrostla o 250 % a cena plynu je také dvojnásobná ve srovnání s loňským rokem.

Zmínit musíme také zelenou politiku EU. Ta do cen elektřiny zasahuje přes emisní povolenky. Za tunu vypuštěného CO2 musí společnosti zaplatit zhruba 60 eur, což je nejvyšší cena v historii. Zvyšující se ceny povolenek vytváří tlak na to, aby se znečišťovatelé snažili výrobu co nejvíce zmodernizovat a do vzduchu vypouštět co nejméně škodlivin.

Dopady

Zvyšování cen vedlo k tomu, že někteří menší obchodníci s energiemi museli ukončit svoji činnosti. I velcí obchodníci, kteří se v dostatečném předstihu chtěli na změnu cen připravit vyjednáním co nejvýhodnějších kontraktů, však musí na situaci reagovat, a to jak jinak než zdražováním.

Zdražování energií přitom citelně zamává také s trhem nemovitostí. Konkrétně dolehne na ceny nájmů. Zvyšování nájemného může vést k výpovědi z bytu ze strany nájemníka či neprodloužení smlouvy stávajícímu nájemníkovi proto, že nájemník nebude schopen platit vyšší nájemné. Majitel tak bude muset hledat nového. S tím, ale i s další agendou dokáže pomoci Stálý nájem.

Opravdu pronajímáte za správnou cenu?

Zjistěte, za kolik pronajímat nejvýhodněji.

JAK SE PROMĚNILA CENA ENERGIÍ

Sledovat to, jak se mění ceny, není jednoduché. Je potřeba neustále porovnávat ceníky poskytovatelů elektřiny a plynu, ale také sledovat nejrůznější tarify. Například Innogy zdražilo v produktu Standard průměrně o 10,6 %. Lidem, kteří používají plyn na vaření, vzroste měsíční platba o 15 Kč, u rodin, které žijí v menším rodinném domě a plyn používají na vytápění, vzrostou měsíční náklady o 200 Kč. ČEZ se chystá zdražovat v průměru o třetinu, což znamená, že rozpočet rodin zchudne zhruba o 3 000 Kč.

Co se týče porovnání velkoobchodních cen energií u plynu a elektřiny, tak v roce 2021 byla průměrná cena elektřiny 100 eur za MWh, zatímco loni byla poloviční. U plynu letos velkoobchodních cena stoupla 2,5krát, tedy zhruba o 40 eur za MWh.

Zvýšení cen energií

Obrázek: Za zvýšení cen energií může mix faktorů. 

Zdražování by se nemělo dotknout odběratelů s fixací, ale týká se spíše nově příchozích zákazníků a stávajících zákazníků bez fixu. Podle odborníků je nyní ke zvážení, zda se rozhodnout pro fixaci cen energií do budoucna. Největší zdražování máme totiž pravděpodobně za sebou, ale nelze očekávat, že by ve vývoji cen elektřiny došlo k zásadnímu zlevňování.

Ke zdražení již některé společnosti přistoupily, jiné se k tomu chystají od 1. ledna nového roku.

ZDRAŽOVÁNÍ ENERGIÍ A CENA NÁJMU

Situace na energetickém trhu se odrazí také na trhu s nemovitostmi. Konkrétně se jedná o výši nájmuDrahé energie totiž budou tlačit proti růstu ceny za nájem. Předpokládá se, že lidé nebudou schopni platit vyšší nájemné při navyšování záloh na energie. To může vést i k tomu, že se nájemníci odstěhují do levnějšího bytu nebo levnějších lokalit. Majitelé tedy budou muset hledat nové nájemníky.

Růst výše nájemného se začne zpomalovat nebo se zcela zastaví v nejatraktivnějších lokalitách. U ostatních lokalit se dokonce očekává i pokles ceny nájemného. Očekává se, že se situace na trhu s energiemi stabilizuje někdy na jaře roku 2022. Od této doby by opět mělo dojít k nárůstu cen nájmů.

Vysoké nájemné a fluktuace nájemníků

Obrázek: Vyšší nájemné může vést k vyšší fluktuaci nájemníků. 

JAK SE MAJITELÉ NEMOVITOSTÍ MOHOU SE ZDRAŽOVÁNÍM VYPOŘÁDAT?

Jedním z řešení je, že si majitelé počkají na nájemníka, který bude ochotný platit vysoké nájemné a k tomu zvýšenou cenu za energie. V tomto případě je však nutné počítat s tím, že může být nemovitost určitou dobu prázdná. Během této doby musí majitel zálohy za energie platit z vlastní kapsy a byt pro něj tedy přestává být ziskový.

Další možností je svěření nemovitosti po patronát správcovské společnosti, kterou je Stálý nájem. Ve Stálém nájmu vám garantujeme nájemné i v případě, že je byt neobsazený nebo podnájemník nezaplatil. Dokážeme ceny nájmu přizpůsobit aktuálnímu dění na trhu tak, aby byl pronájem výnosný a pro majitele bytu přínosný. Není tedy na místě se obávat prázdného bytu a prodělání na pronájmu.

Jaké další služby vám nabídneme?

Postaráme se o pečlivý výběr podnájemníka, na kterého přepíšeme energie a postaráme se také o jeho pojištění. Díky přepisu energií na podnájemníka nemusíte sledovat, zda výše záloh odpovídá spotřebě a nenesete odpovědnost za dluhy. Při zvýšení cen energií také nemusíte měnit podmínky smlouvy a zvyšovat nájemné kvůli vyšším zálohám.

Podnájemníka si poctivě prověříme v registrech a rejstřících dlužníků, takže eliminujeme možnost obývání vašeho bytu neplatičem. Na veškerou administrativní agendu máme odborníky, takže se můžete spolehnout, že nájemní smlouva, dodatky nebo předávací protokoly odpovídají aktuálnímu znění zákonů. V případě potřeby se postaráme také o výpověď z nájmu. Byt uklidíme a připravíme na příchod nového podnájemníka.

Do našich povinností spadá také pravidelná kontrola bytu a jeho stavu. V případě potřeby vyřešíme drobné opravy a ty větší zkonzultujeme s vámi. Vše vyřešíme ke spokojenosti obou stran. Také komunikace s podnájemníkem spadá na naše bedra. Vy si jen užíváte garantovaný nájem, který vám chodí ve smluvený den a každý měsíc na účet.

Pokud se nechcete děsit toho, kdy vám dá nájemník výpověď nebo že pro vás investiční byt přestane být ziskový, obraťte se na Stálý nájem. O všechno se postaráme za vás.

Svěřte svou nemovitost do rukou zkušených profesionálů v oblasti správy a užívejte si bezstarostné pronajímání s vyšším výnosem. Nabízíme vám garantovaný měsíční příjem z nájmu, zajistíme udržování stavu vaší nemovitosti a ušetříme vám čas, starosti i peníze. Jak to celé funguje? Pronajmeme váš byt bez jakéhokoli rizika pro vás a zajistíme, abyste každý měsíc obdrželi garantovaný nájem vždy ve stejný den. Požádejte o kalkulaci vašeho nájemného a objevte výhody našich služeb.