Chytrý byt – komfort pro nájemníky a výhody pro majitele

Zkrácenou verzi článku si také můžete poslechnout v audioverzi

Chytrá domácnost leccos zvládne za vás. Ušetří vám čas, starosti i peníze, protože její provoz je úspornější. Cítíte se pohodlně a v bezpečí. Ale co když v nemovitosti sami nebydlíte a chcete ji pronajímat? Jaké výhody má pronájem chytrého domu či bytu?

NEJEN CHYTRÉ DETAILY, ALE HLAVNĚ INTELIGENTNÍ ŘÍZENÍ

V první řadě si musíte uvědomit podstatu věci. Nemluvíme teď o robotických vysavačích, dálkově řízených kávovarech nebo lednicích, které vás upozorní na prošlý jogurt. To jsou spíš chytré hračky, které někoho nadchnou a jiného nezajímají. Vy teď uvažujete komplexněji – o inteligentním systému, který bude řídit a kontrolovat provoz celého bytu nebo domu. Zjistěte, co je chytrá domácnost a zda se vyplatí v pronajímaném bytě.

„Chytrým zařízením typu vysavač, lednice, trouba bych se raději v pronajímaném bytě úplně vyhnul. Řídicí systémy automatizují a ovládají již přítomné technologie v bytě, jako je osvětlení, stínění, vytápění, audio, přístup a další,“ objasňuje rozdíl Ondřej Brynych z české pobočky rakouské společnosti Loxone, která vyvíjí a vyrábí systémy inteligentního řízení domácností.

Chytré spotřebiče patří dosud k dražším výrobkům a zařízené nájemní byty se jimi běžně nevybavují. Opotřebují se stejně jako „hloupé“ vysavače a ledničky, a kromě pohodlí pro nájemníka žádnou přidanou hodnotu, z níž by těžil majitel, prakticky nemají. Nájemné sice může být díky nim vyšší, ale vyšší je i pořizovací cena takového vybavení.

KOMFORTNĚJŠÍ BYDLENÍ, VĚTŠÍ PŘEHLED

Oproti tomu inteligentní řídicí systémy jsou díky rostoucí konkurenci na trhu finančně dostupnější než před pár lety, pořídíte je řádově za desetitisíce. Plánujete-li koupi investičního bytu v novostavbě nebo se chystáte rekonstruovat starší byt určený k pronájmu, určitě zvažte výhody moderní elektroinstalace. Její ovládání je jednoduché, mnoho režimů nastavíte pouze jedním tlačítkem na ovládacím panelu a zvládnou to bez potíží i děti nebo prarodiče.

„Majitel bytu může nabídnout chytré řízení domácnosti jako další přidanou hodnotu pro nájemníky. Zároveň má sám přehled, zda v bytě například nedošlo k požáru, vytopení a podobně. V období, kdy například hledá nového nájemce, může byt kontrolovat i na dálku a byt sám funguje v úsporném režimu,“ vyjmenovává některé přednosti Ondřej Brynych.

Pronajímejte byt bez starostí a s lepším výnosem.

Garantujeme vám pravidelné nájemné i stav vašeho bytu.

MENŠÍ SPOTŘEBA A ZDRAVĚJŠÍ PROSTŘEDÍ

Řídicí jednotka pracuje s obrovským množstvím dat a umí dokonale sladit chod různých systémů v domácnosti, ať už jde o vytápění, klimatizaci, stínění či rekuperaci neboli získávání tepla z odpadního vzduchu. Přizpůsobí teplotu v místnosti podle denní doby či (ne)přítomnosti osob, v parném létě samočinně nastaví žaluzie tak, aby se byt nepřehřál a klimatizace nemusela běžet na plný výkon, v zimě reguluje vytápění podle venkovní teploty. Úspora energií může dosáhnout až 50 procent. Navíc uvnitř domu či bytu bude stále čerstvý vzduch a optimální teplota a vlhkost, tedy zdravé prostředí.

Snížení plateb za energie nájemníka jistě potěší a vy zároveň budete mít prostor pro navýšení nájemného. A oba budete mít dokonalý přehled o spotřebě elektrické energie, vody či plynu.

CHYTRÁ DOMÁCNOST JE ZELENĚJŠÍ

Ekologicky smýšlející nájemce ocení i přínos energetických úspor pro životní prostředí. Máte-li na střeše fotovoltaickou elektrárnu, systém přednostně využije vlastní vyrobenou energii, abyste ji nemuseli jako přebytečnou posílat do rozvodné sítě. Pošle ji například do baterie vašeho elektroauta, využije ji k vytápění bazénu nebo ji uloží do zásobní baterie, jejíž stav bude nepřetržitě monitorovat.

Inteligentní systém dokáže dokonce pracovat i s předpovědí počasí, takže umí spustit vytápění nebo chlazení s předstihem. Při odchodu se automaticky vše vypne a byt přepne do úsporného režimu. Může se také automaticky vypnout voda, plyn a zapnout alarm. Případně varovat majitele / nájemníka, že je někde otevřené okno (notifikací nebo zablikáním světel).

Bude-li byt nějakou dobu neobsazený, přepne se do úsporného režimu a vy jej nebudete muset stále kontrolovat nebo chodit větrat.

Zdroj: Loxone.com

BEZPEČNOST NA PRVNÍM MÍSTĚ

Součástí řídicích systémů je samozřejmě i zabezpečení bytu – proti zlodějům, haváriím i živelním pohromám. Nejde však pouze o zvukový či světelný alarm či kamerový systém. Chytré kliky monitorují otevření oken, chytré dveře pustí dovnitř jen toho, kdo zná kód nebo vlastní čipový elektronický klíč. Přístupový kód můžete i časově omezit, třeba na dobu platnosti nájemní smlouvy. V chytré domácnosti už to zkrátka neplatiči nebudou mít tak snadné.

O inteligentní domácnost nemusíte mít strach ani tehdy, když nájemník odjede na dovolenou či zahraniční stáž nebo když budete mít nájemní byt zrovna prázdný. Systém dokáže náhodným svícením a spouštěním hudby simulovat přítomnost v bytě. Případné pokusy o násilné vniknutí do bytu vám ihned oznámí, kouřové a záplavové senzory vás zase upozorní na případný požár nebo havárii vody. Dokonalé zabezpečení předchází ztrátám a škodám na majetku a může vám ušetřit velké peníze.

MYSLETE I NA BEZPEČNÉ NAKLÁDÁNÍ S DATY

V ovládací aplikaci můžete nastavit různá oprávnění pro jednotlivé uživatele. Váš nájemník tedy nemusí mít přístup ke všem funkcím a stejně tak on může omezit možnosti aplikace například svým dětem. Záležitosti spojené s užíváním inteligentního systému řízení domácnosti si s nájemníkem sjednáte v nájemní smlouvě. Nezapomeňte také na ujednání o ochraně osobních údajů, aby se nájemník nemusel obávat třeba zneužití kamerového systému nebo monitoringu přístupu či přítomnosti osob v bytě.

Investice do inteligentního řídicího systému se vám rozhodně vyplatí i u nájemní nemovitosti. Velká úspora energií, možnosti stanovení vyššího nájemného za komfortnější bydlení, pokročilé zabezpečení bytu a prevence škod a havárií jsou přesvědčivými argumenty. Navíc lze předpokládat, že komfortní byt, o jehož provozu má majitel nemovitosti dokonalý přehled, přiláká spíše pozornost slušných a platících nájemníků.

Svěřte svou nemovitost do rukou zkušených profesionálů v oblasti správy a užívejte si bezstarostné pronajímání s vyšším výnosem. Nabízíme vám garantovaný měsíční příjem z nájmu, zajistíme udržování stavu vaší nemovitosti a ušetříme vám čas, starosti i peníze. Jak to celé funguje? Pronajmeme váš byt bez jakéhokoli rizika pro vás a zajistíme, abyste každý měsíc obdrželi garantovaný nájem vždy ve stejný den. Požádejte o kalkulaci vašeho nájemného a objevte výhody našich služeb.