Jak se zbavit plísně v bytě a zařídit zdravé vnitřní prostředí [aktualizováno]

Aktualizace 13. 10. 2023, první vydání článku 3. 2. 2021

Abyste si udrželi dobré nájemníky, musíte s nimi nejen pravidelně komunikovat, ale také se starat o stav pronajímaného bytu. Velice nepříjemné je, pokud se v bytě objeví plíseň, která nejenže příšerně vypadá, ale může být dokonce hrozbou pro lidské zdraví. Naštěstí s ní můžete účinně bojovat. Přečtěte si, jak se zbavit plísně v bytě.

JAK BY MĚL VYPADAT BYT URČENÝ K PRONÁJMU

Jestliže si chcete do bytu nastěhovat dobrého a slušného nájemníka, měla by vaše nemovitost být v co nejlepším stavu. Můžete se tedy rozhodnout pro rekonstrukci, jejíž rozsah přizpůsobíte tomu, zda chcete v bytě v budoucnu sami bydlet, nebo se jedná o čistě nájemní byt, který jste pořídili za účelem zisku, a sami se v něm nikdy bydlet nechystáte.

Pokud se chystáte v bytě sami bydlet, vyplatí se kompletní rekonstrukce včetně vyzdění umakartového jádra, nových rozvodů a třeba dispozičního řešení. V případě, že v bytě bydlet nechcete, bude stačit, když bude plně funkční koupelna a kuchyň. Dobrý dojem na nájemníka uděláte i novou výmalbou a pěknou podlahou. Zapomeňte na koberce, ty se rychle opotřebují, a navíc nejsou hygienické. Lepší je na podlahu položit vinyl nebo kvalitní linoleum. S nábytkem si hlavu lámat nemusíte. Většina nájemníků si totiž byt chce přizpůsobit obrazu svému.

Pro nájemníka bude při prohlídce důležité vnitřní prostředí. To znamená, zda byt není vlhký, zatuchlý a zda v něm není plíseň. Jedná se o faktory, které odpovídají syndromu nemocných budov.

Co je to syndrom nemocných budov?

Syndrom nemocných budov je označení pro špatně postavené budovy, které negativně působí na lidské zdraví. Byty či domy jsou nedokonale navržené a nedomyšlené, což se projevuje na kvalitě vnitřního prostředí. Nemocné budovy poznáte podle toho, že se jim nadměrně potí okna, je v nich plíseň nejen na zdi, špatně se v nich spí i dýchá a objevit se mohou i kožní podráždění.

7 000 Kč za doporučení majitele

Víte o někom, kdo pronajímá byt, nebo vlastní investiční nemovitost, rád by se zbavil starostí a získal jistotu?

Doporučte nám jej a odměníme vás 7 000 kč za každý byt, který se díky vám dostane do našeho portfolia.

NEZVANÝ HOST V BYTĚ: PLÍSEŇ

Plíseň uvolňuje nebezpečné spory, kvůli kterým můžete trpět dráždivým kašlem, slzením, rýmou a dalšími alergickými reakcemi. Proto je důležité proti ní začít bojovat hned, jakmile se objeví.

Zajímá vás, co způsobuje plíseň v bytě?

Nejčastěji se začne tvořit v prostorách, ve kterých vlhkost vzduchu přesahuje 60 % a vnitřní teplota se pohybuje okolo 20 až 25 °C. Mezi typická místa, ve kterých si plíseň kvůli vysoké vlhkosti libuje, patří koupelna, ale také kuchyň. Plíseň často napadá zdi. Na vině může být nekvalitní stavební technologie, která byla použita při stavbě bytu, ale také neodborná rekonstrukce, kvůli které přestane byt či dům větrat a začne se v něm držet vlhkost.

Nejčastější příčiny vzniku plísní jsou:

  • nedostatek čerstvého vzduchu,
  • velké teplotní rozdíly mezi exteriérem a interiérem,
  • vlhkost.

Preventivní opatření

Abyste problémy s vlhkostí v ložnici, koupelně, kuchyni neboli kdekoliv jinde nemuseli řešit, je nejjednodušší se naučit správně větrat.

  • V zimě je nejlepší na pár minut otevřít okno dokořán, a to několikrát během dne, podle provozu v bytě. Větrání na ventilaci není v zimě výhodné. Na výměnu vzduchu budete potřebovat delší čas a zbytečně přijdete o teplo.
  • V létě nechte okna otevřená dokořán a ideálně tak, aby v bytě vznikl průvan.

Další možností je pořízení centrální nebo pokojové rekuperační jednotky, která se postará o pravidelnou a dostatečnou výměnu vzduchu. Díky ní bude v bytě či v místnosti vždy čerstvý vzduch a vlhkost na stabilní úrovni.

Zvýšená vlhkost a následně plíseň může být následkem sušení prádla uvnitř, ale na vině může být i akvárium nebo hodně pokojových květin. U sušení prádla je nejlepším řešením pořízení sušičky, vlhkost kvůli akváriu či pokojovým květinám zregulujete pomocí odvlhčovače vzduchu.

Obrázek: Nesušte oblečení v místnosti, pokud máte problémy s vlhkostí v bytě

Jak vyzrát na plíseň v bytě

Nejdůležitější je pravidelné větrání a přísun čerstvého vzduchu. Vlhkost v místnosti by se měla v zimě pohybovat mezi 45–65 % a v létě okolo 40–60 %. Po celý rok by se hodnota měla držet v optimální hladině okolo 50 %.

S regulací vlhkosti například v koupelně, která je tímto nešvarem nejvíce ohrožená, vám může pomoci ventilátor s čidlem vlhkosti nebo externí čidlo vlhkosti, které lze připojit na většinu ventilátorů. Čidlo neustále kontroluje hladinu vlhkosti v bytě a ventilátor sepne ve chvíli, kdy tato hladina překročí požadovanou hodnotu. Ventilátor běží tak dlouho, dokud není vlhkost v koupelně optimální.

JAK MŮŽE VLHKOSTI A PLÍSNI PŘEDCHÁZET SÁM NÁJEMNÍK?

Jestliže nájemník v bytě narazí na vlhká místa a bující plíseň, měl by vás o tom informovat. Podle rozsahu se můžete domluvit na tom, zda bude nutná stavební úprava, případně oškrábání stěn a výmalba, nebo s likvidací plísní v bytě pomůže pravidelné větrání, technika a dostupné čisticí prostředky.

Jak se zbavit plísně v bytě?

Důležité je zjistit příčinu zvýšené vlhkosti. Pokud se vlhkost v bytě objevila kvůli stavebním nedostatkům, budete se muset obrátit na odborníky. Jestliže je ovšem na vině banálnější problém, stačí jej odstranit. Nájemník by měl například při vaření používat digestoř, neměl by sušit prádlo v bytě a měl by pravidelně větrat.

Se snížením vlhkosti mu může pomoci odvlhčovač vzduchu nebo čistička vzduchu kombinovaná s odvlhčovačem. Pokud se na stěnách objeví plíseň, měl by dbát na to, aby zeď mohla dostatečně dýchat. Proto by těsně u stěny neměl stát nábytek. Zbavit se černých teček mu pomohou přípravky, které jsou volně prodejné v drogeriích. Nejčastěji se jedná o přípravky proti plísni na bázi chlóru. Je však možné používat i postřiky proti plísni, které chlór neobsahují. Přípravku bez chlóru je potřeba aplikovat ve více vrstvách v porovnání s detergenty na bázi chlóru. Prostředky bez chlóru nezapáchají, nepoškozují povrchy a nemají bělicí účinky.

Existují také přípravky, které obsahují chytrou houbu živící se plísní. Chytrá houba, která se aplikuje na zeď plísně „sežere“, následně se uloží ke spánku a znovu se probudí až v momentě, kdy se plíseň začne opět tvořit.

Plíseň na zdi a její likvidace podle babských rad:

  • Jedlá soda a voda – jedlou sodu s vodou smíchejte v poměru 1 : 1 a směsí potřete plesnivé místo. Po zaschnutí plíseň seškrábněte.
  • Ocet a voda – vytvořte roztok 1 : 4, nastříkejte jím postižené místo a počkejte, dokud nezaschne.
  • Modrá skalice – zeď omyjte vlažnou vodou a nechte ji 24 hodin odpočívat. Smíchejte 10 g modré skalice s 2 l vody. Zeď potřete roztokem a nechte uschnout. Nátěr opakujte ještě jednou. Jakmile zeď zcela vyschne vymalujte ji.

Jestliže se plíseň na konkrétních místech objevuje pravidelně, bude potřeba oškrábat malbu. Oškrábaná plocha by měla být větší, než kde se plíseň vyskytuje. Tuto plochu natřete vápennou malbou s přísadou protiplísňového přípravku. Vyzkoušet můžete také termoizolační nátěr, který zabraňuje pronikání tepla z místnosti do podkladu. Tak redukuje tepelné mosty a brání srážení vlhkosti na stěnách. Stěny přitom mohou volně dýchat. 

Ošetřené stěny se vyplatí pravidelně kontrolovat, abyste mohli plíseň odstranit co nejdříve.