Jak vypadá prohlídka bytu se zájemcem o pronájem? [aktualizováno]

Aktualizace 27. 11. 2023, první vydání článku 4. 12. 2020

Zkrácenou verzi článku si také můžete poslechnout v audioverzi

Chystáte se na své první setkání se zájemcem o váš byt k pronájmu? Zjistěte, jak byt na prohlídku připravit, jak se obléci a na co se zeptat. Připravte se také na otázky, na které se bude ptát zájemce. Jejich seznam najdete v článku.

INZERÁT, KTERÝ VÁM PŘIVEDE IDEÁLNÍHO NÁJEMNÍKA

Jak hledat nájemce? Při hledání zájemce je klíčový inzerát. Správně sepsaná inzerce vám totiž do bytu přivede jen ty zájemce, které skutečně chcete.

Jestliže hledáte rodinu s dětmi, vězte, že pro ni bude důležitá velikost bytu a především jeho vzdušnost. Do inzerátu nezapomeňte uvést, zda jsou v blízkosti dětská hřiště, parky nebo les. Kromě toho jistě ocení i možnost úložných prostor, jakými mohou být půda, sklep nebo balkon.

Singles na manažerských pozicích ocení menší byt, ale luxusněji vybavený (např. s chytrou elektroinstalací) a v dobrém technickém stavu. Důležitá je i dobrá dopravní dostupnost a blízkost nočního života. Studenti ocení především funkční a praktické vybavení za nižší nájemné.

Ruku v ruce se sepsáním inzerátu jde i nafocení nemovitosti. Díky kvalitním fotografiím bude váš byt pro zájemce přitažlivý a na potencionálního nájemce nebudete muset čekat měsíce.

Pro přípravu na profesionální focení můžete využít služeb odborníka zaměřujícího se na home staging čili home stagera. Pokud se chcete do focení pustit sami, držte se těchto zásad:

  • byt foťte uklizený,
  • odstraňte z něj všechny osobní věci,
  • foťte ideálně za slunného počasí a s rozsvícenými světly.

Svůj inzerát vystavte na nejnavštěvovanější realitní servery. Dobrým vodítkem vám bude množství aktivních inzerátů. Nepodceňujte ani sílu sociálních sítí. Vystavte svoji nabídkou na stránkách Facebooku či Instagramu, které se zaměřují na pronájem bytů.

Komunikace se zájemci

V inzerátu by neměl chybět váš kontakt. Můžete uvést e-mailovou adresu, ale také telefon.

Jakmile se potkáte na prohlídce bytu, nezapomeňte se se zájemci dohodnout, jaká bude následná komunikace. Můžete jim například sdělit, do kdy mají čekat na vaše rozhodnutí. Ty, které nevyberete můžete kontaktovat a sdělit jim, že jste vybrali někoho jiného. Případně můžete věc vyřešit tak, že se domluvíte na datu, do kterého jim dáte vědět. Zda byli vybráni. Pokud se do smluveného termínu neozvete, znamená to, že jste se rozhodli pro někoho jiného.

Vybrané kandidáty samozřejmě kontaktujte telefonicky a domluvte se s nimi na dalším postupu.

Inzerát napište tak, aby vám přivedl vhodného zájemce

JAK PŘIPRAVIT BYT NA PROHLÍDKU

Při prohlídce bytu hraje klíčovou roli první dojem. Ten ovlivní to, zda se zájemcům váš byt líbí, nebo ne. Vzhledem k tomu, že první dojem již nelze později změnit, je potřeba byt vyšperkovat tak, aby udělal skutečně nezapomenutelný první dojem.

Příjezd a parkování

Prohlídka začíná příchodem potencionálních nájemníků. Jestliže přijedou autem, snažte se jim zajistit volné parkovací místo. Je vhodné pokud mohou zájemci do domu vstoupit suchou a čistou nohou.

Úklid a příprava bytu na pronájem

Jedná se o fázi, v níž se dá první dojem maximálně pokazit. Proto se snažte byt připravit tak, aby působil na první dojem skutečně perfektně. Jak na to?

V dnešní době tolik nezáleží na kompletním vybavení bytu nábytkem. Nájemce si totiž prostory rád zařídí podle svého vkusu. Na čem ale záleží, je technický stav koupelny a kuchyně. Úpravy vás přitom nemusejí přijít na vysoké finanční částky. Bohatě bude stačit, pokud bude vše fungovat. V koupelně můžete na toaletě vyměnit prkénko s víkem a pod umyvadlo umístit novou skříňku. Do kuchyně nemusíte pořizovat novou kuchyňskou linku. Postačí například vyměnit pracovní desku nebo přední plochy dvířek nově otapetovat či natřít. Funkční by měly být veškeré spotřebiče.

Neméně důležitý je celkový stav bytu. Rozhodně se vám vyplatí byt nově vymalovat a v případě parket je nechat obrousit. Dojem může zkazit například starý a špinavý koberec. Na celkovém vzhledu se podepíšou i lustry, jejichž pořizovací cena vám neudělá díru ve finančním rozpočtu. Nezapomínejte na pořádek v bytě. Může se vám to zdát jako samozřejmá věc, ale zaprášené poličky a plochy, nečistoty na podlaze, špinavý sprchový kout nebo vana, a mastná kuchyňská linka neudělají na potenciální nájemce dobrý dojem. Byt bude vypadat zanedbaně, a to nechcete. Před prohlídkou proveďte alespoň základní úklid s čistícími prostředky. Pokud použijete osvěžovač vzduchu nebo vonné difuzéry, zlepšíte tak celkový dojem z bytu.

Z bytu odstraňte veškeré zbytečnosti, jako jsou dekorace, obrazy, knihy a další věci. S přípravou vám může pomoci profesionální home stager, který z vašeho bytu udělá neutrální, ale dobře vypadající prostor.

Těsně před návštěvou byt dobře vyvětrejte, zapalte aroma lampu nebo vonnou svíčku a všude rozsviťte světla. Váš byt tak bude vypadat světlejší. V bytě by také mělo být teplo.

Příprava sebe sama

Nejen stav bytu, ale také vzhled samotného majitele hraje důležitou roli. Nemusíte být nutně oblečeni do společenského oděvu, přeci jen jste doma. Ale rozhodně dobře nepůsobí, pokud na sobě budete mít propocené tričko, kalhoty s dírou a špinavou mikinu. Vsaďte na ležérní eleganci.

Snažte se dobře naladit a vystupovat příjemně. Větší pravděpodobnost úspěšného obchodu je u příjemně vypadajících a vystupujících majitelů než u „smradlavých“ morousů.

Pronajímejte byt bez starostí a s lepším výnosem.

Garantujeme vám pravidelné nájemné i stav vašeho bytu.

Bezpečnostní opatření

Možná jste na to nepomysleli, ale čeká vás setkání s neznámou osobou. Je proto dobré udělat pár bezpečnostních opatření, která vám při setkání přidají na klidu.

  • Zjistěte si maximum informací o člověku, se kterým se máte setkat – zjistěte si jeho číslo, případně si ho „prolustrujte“ na internetu.
  • Nebuďte sami – pokud je to možné, choďte na prohlídky ve dvou. Vezměte s sebou kamaráda, partnera nebo realitního agenta.
  • Mějte po ruce telefon – pokud by se stalo něco nečekaného, vyplatí se mít po ruce telefon. A to i pro případ, že by se zájemci udělalo nevolno a by museli volat záchranku.
  • Stanovte si podmínky prohlídky – dohodněte se na konkrétním dni, čase a délce prohlídky.
  • Informujte své blízké o tom, kde budete – dejte svému okolí vědět, kam se chystáte. Sdělte jim, kdy by prohlídka měla zhruba končit.

JEJICH A VÁŠ DOTAZNÍK

Při prohlídce samozřejmě dojde na dotazy nejen z vaší strany, ale také ze strany zájemců. Na co se ptát při prohlídce bytu?

Na co se zeptat při prohlídce bytu: otázky majitele nebo pronajímatele

Vás jako majitele či pronajímatele by měla zajímat celá řada věcí. Ptejte se například:

  • kolik osob bude v bytě bydlet,
  • kde zájemce pracuje, případně co studuje,
  • zda chce mít nájemník zvíře,
  • zda je nájemník kuřák,
  • jestli se bude v bytě hrát na hudební nástroje,
  • od kdy by bylo možné nastěhování,
  • případně, zda můžete vidět výpis z bankovního účtu či pracovní smlouvu.

Následně si zájemce můžete prověřit v Centrálním registru dlužníků ČR, v Centrální evidenci exekucí, Insolvenčním rejstříku, v seznamu lidí, kteří dluží za zdravotní pojištění, v databázi osob, které hledá policie ČR a podobně. Jestliže chcete mít jistotu spolehlivého nájemníka, obraťte se na nás. Pro váš byt vybereme toho nejvhodnějšího nájemníka, připravíme smlouvy, zajistíme prohlídky a garantujeme stálý nájem, a to i v případě, že v bytě nebude nikdo bydlet.

Jak vypadá prohlídka bytu se zájemcem o pronájem?

Na co se ptají zájemci o pronájem bytu?

Také zájemci budou mít připravenou celou řadu otázek. Na co se mohou ptát?

  • Především je bude zajímat cena nájmu a poplatky, případně kolik vychází plyn a elektřina.
  • Jestli jim můžete ukázat energetický průkaz budovy.
  • Bude je zajímat nastavení záloh. Kromě nájemného a kauce se budou ptát na náklady za energie, služby a další poplatky.
  • Jací jsou sousedi a jaký je domovní řád.
  • Zda mají možnost využívat společné úložné prostory, jako jsou kolárna, půda nebo sklep.
  • Jak je to v okolí s parkováním a dopravní dostupností.
  • Rovněž je může zajímat, kdy byla provedena poslední výměna stupaček a v jakém stavu jsou rozvody vody a elektřiny.

Na co si dát pozor

Na co si dát při osobní schůzce kvůli pronájmu bytu pozor?

  • V tomto případě není špatné dát na první dojem. Přišli zájemci neupravení? Neomluvili se v případě, že schůzku nestihnou nebo mají zpoždění?
  • Varovným signálem může být i neochota odpovídat na vámi položené dotazy.
  • Jestliže zájemce nemá práci, může se z něj stát neplatič.
  • Pokud uchazeč v poslední době vystřídal více pronájmů, pravděpodobně se dlouho nezdrží ani u vás.
  • Alarmujícím sdělením je fakt, že má potenciální nájemce exekuce nebo dluhy, které neřeší.

Alfou a omegou bezproblémového nájemního vztahu je perfektně sepsaná nájemní smlouva, která obsahuje:

  • informace ohledně práv a povinností majitele i nájemníka,
  • cenu za energie a samotný pronájem,
  • další případné poplatky,
  • dobu pronájmu,
  • informace o výpovědní době, případně informace o okamžitém ukončení nájemního vztahu,
  • informace o složení, vrácení a úročení kauce, ale také o smluvní pokutě.

Pokud se chcete v budoucnu vyhnout dohadům ohledně doplatků a nedoplatků za energie, případně budete muset řešit finanční vyrovnání nadměrného opotřebovaného bytu či jeho vybavení, doplňte nájemní smlouvou předávacím protokolem. Nájemní smlouva a předávací protokol se podepisují při předání bytu. Do předávacího protokolu uveďte stav měřidel, seznam vybavení a ideálně jej doplňte i fotografickou dokumentací.

NÁJEMNÍKŮM NIC NETAJTE

Snažte se být k zájemcům maximálně upřímní. Například je seznamte s domovním řádem a upozorněte na to, že se domovní dveře od 22 hodiny musejí zamykat. Také jim ale nezapomeňte sdělit, že k bytu dostanou například i garáž nebo vlastní sklep.

Je vhodné zmínit také přednosti dané lokality. Co se nachází blízkosti? Školy, školky, kadeřnictví, autoservis, hřiště, lékař nebo zastávka MHD. To všechno přidává vaší nemovitosti plusové body. V případě, že se v domě chystá rekonstrukce, nezapomeňte na to zájemce rovněž upozornit.

Ve stručnosti

Pokud nechcete věnovat čas prohlídkám bytu se zájemci, můžete správu pronájmu svěřit odborníkům. Jaké jsou hlavní aspekty, na které by se měl pronajímatel při přípravě a průběhu prohlídky zaměřit? Zkušení profesionálové ve správě pronájmu s dlouholetými zkušenostmi využívají ověřené prodejní kanály a umí najít ideálního nájemce pro každý byt. Pronájem prostřednictvím Stálý nájem.cz vás zbaví zbytečných starostí a rizik. Jak to funguje? My pronajmeme váš byt bez rizika, a vy si můžete užívat garantovaný nájem každý měsíc ve stejný den.

Svěřte svou nemovitost do rukou zkušených profesionálů v oblasti správy a užívejte si bezstarostné pronajímání s vyšším výnosem. Nabízíme vám garantovaný měsíční příjem z nájmu, zajistíme udržování stavu vaší nemovitosti a ušetříme vám čas, starosti i peníze. Jak to celé funguje? Pronajmeme váš byt bez jakéhokoli rizika pro vás a zajistíme, abyste každý měsíc obdrželi garantovaný nájem vždy ve stejný den. Požádejte o kalkulaci vašeho nájemného a objevte výhody našich služeb.