Home staging aneb jak nafotit nemovitost

Zkrácenou verzi článku si také můžete poslechnout v audioverzi

Nabídnout svoji nemovitost na prodej či pronájem je poměrně složitý proces. O výsledné ceně rozhoduje nejen celá řada důležitých věcí, ale také drobných detailů. Pro zájemce je samozřejmě důležitá cena, ale také to, jak nemovitost vypadá. Home staging je v podstatě příprava na profesionální prezentaci vaší nemovitosti na realitním trhu. Jak svůj byt či dům upravit tak, aby zaujal na první pohled?

HLEDÁTE ZÁJEMCE? BEZ PROFESIONÁLNÍ PREZENTACE SE NEOBEJDETE

Jestliže se chystáte prodat či pronajmout svoji nemovitost, neobejdete se při tvorbě inzerátů bez fotografií. Chcete-li se odlišit od nabídek, které jsou doplněny o nekvalitní fotografie, na kterých jsou pokoje tmavé, rozmazané a nepůsobí vůbec útulně, pozvěte si na konzultaci profesionála, který vám pomůže byt či dům připravit tak, aby byl pro potencionálního zájemce přitažlivý.

Díky kvalitním fotografiím nebudete na zájemce čekat měsíce, a navíc oslovíte mnohem širší skupinu potencionálních zákazníků.

CO JE TO HOME STAGING?

Jedná se o službu, kterou již od 80. let využívají klienti ve Spojených státech amerických, ale také v Evropě, především ve Velké Británii. Postupně si svou cestu našla i do naší země. Ve zkratce se jedná o úpravu nemovitosti podle určitých pravidel, která i z obyčejného domu či bytu udělá atraktivní a sexy nabídkuVzhledem k současné situaci se kupci či nájemníci nehrnou tak rychle a mnohem pečlivěji si vybírají místo, které budou nazývat domovem.

Obrázek: Zájemce přitáhnou světlé fotografie s jednoduše zařízeným interiérem.

Jak probíhá focení bytu před pronájmem či prodejem

Než se rozhodnete vyvěsit inzerát, pozvěte si domů tzv. home stagera. Jde o člověka, který interiér i exteriér vyšperkuje tak, aby se zájemci jen hrnuli. Nebude vás přitom tlačit do kompletní rekonstrukce ani s vámi běhat po obchodech s nábytkem a dekoracemi. Jeho posláním je vystačit si s tím, co váš byt či dům nabízí.

Konzultace obvykle trvá dvě hodiny. Odborník, který mimo jiné prošel kurzem home stagingu vás navštíví doma, projde s vámi každý pokoj a vysvětlí co, jak a kde upravit. Rovněž vám poradí, jaké změny budou mít pro byt největší efekt, a na potencionální zájemce nejvíce zapůsobí. Díky praxi a zkušenostem odborníka se bude jednat o změny s minimálními náklady.

Není odborník jako odborník

Myslíte si, že home stager je to samé, co interiérový designér? Jste na omylu. Úkolem interiérového designéra je zútulnit váš domov tak, abyste se v něm cítili lépe. Home stager má však vaši nemovitost připravit pro kupce, nikoliv pro vás. A to byste před focením interiéru bytu měli vědět.

Po úpravách home stagera by měla být nemovitost neutrální a co nejvíce přitažlivá. Vyniknout musí především funkčnost místností. Jak by tedy měly vypadat? Pokoje by měly být:

  • čisté,
  • světlé,
  • prostorné,
  • s minimem nábytku,
  • zbavené veškerých zbytečných věcí,
  • barvy a doplňky by měly být sladěné.
Obrázek: Po úpravě by měl pokoj působit neutrálně.

Navržené změny můžete provést sami, ale pokud si na ně netroufáte, svěřte je do rukou odborníků ze Stálého nájmu. Ušetříte si starosti i čas, a navíc získáte profesionální fotografie, díky kterým svoji nemovitost prodáte či pronajmete jedna dvě. Profesionální konzultanti znají pravidla správného uspořádání jednotlivých pokojů, umí si poradit s nedostatkem přirozeného světla, dokážou doslova čarovat s tím, co máte doma, takže za úpravu ušetříte nemalé částky.

S čím dalším vám služba stalynajem.cz pomůže? Třeba s hledáním a prověřováním potencionálních nájemníků. Připraví za vás inzerát, smlouvy a zprostředkuje prohlídky. Kromě toho si na bedra vezme i stav vašeho bytu, ve kterém bude řešit drobné opravy. Nemusíte se obávat neplatících nájemníků a naopak se můžete těšit na garantovaný stálý nájem, a to i v době, kdy ve vaší nemovitosti nebude nikdo bydlet.

7 000 Kč za doporučení majitele

Víte o někom, kdo pronajímá byt, nebo vlastní investiční nemovitost, rád by se zbavil starostí a získal jistotu?

Doporučte nám jej a odměníme vás 7 000 kč za každý byt, který se díky vám dostane do našeho portfolia.

JAK NAFOTIT BYT: ZÁKLADNÍ PRAVIDLA PRO JEDNOTLIVÉ MÍSTNOSTI

Příprava interiéru i exteriéru nevyžaduje jen klasický úklid, mezi který se řadí umytí oken a podlahy, vysávání či stírání prachu. Zahrnuje zásadní pravidla, kterých se vyplatí držet.

Neodolatelný exteriér

V případě, že prodáváte nebo pronajímáte dům, bude potřeba upravit exteriér. Ten totiž vypovídá o tom, co zájemce čeká uvnitř. Jestliže máte kolem domu trávník, nezapomeňte jej posekat a uklidit z něj veškeré zahradní náčiní a hračky dětí. Rozhodně neuškodí, pokud keře a stromy zastřihnete a exteriér doplníte o několik květináčů s rozkvetlými květinami. V zimě můžete vsadit na jednoduchou vazbu z šípků a jehličí.

Pokud máte bazén, vyčistěte jej a napusťte čistou vodou. Garážová vrata zavřete, umyjte okna a postarejte se o to, aby byla čistá fasáda. Pokud je to možné, můžete ji třeba i přemalovat.

Interiérem krok za krokem

Stejně jako venku i uvnitř je důležitý pořádek. Nezapomeňte vysát, vytřít podlahy, umýt okna a také nábytek. Jestliže máte v interiéru nefunkční žárovky, vyměňte je a při focení rozsviťte všechna světla. Při focení vypněte větráky, televizory, počítače a veškeré obrazovky. Abyste do místností dostali co nejvíce světla, vytáhněte rolety a žaluzie. Ideální focení je za slunečného počasí.

Obrázek: Jen běžný úklid nestačí.

Z podlahy ukliďte koberečky a kusové koberce, postele zastelte, narovnejte přehoz na sedačce, oblečení schovejte do šatníků a odstraňte veškeré osobní věci a fotografie.

  •  Kuchyně – v kuchyni je perfektní čistota klíčová. Důležité je, aby vynikl prostor pro přípravu jídla. Stůl i pracovní deska by měly být téměř prázdné. Můžete ponechat pokojové rostliny, případně stylové spotřebiče. Z lednice sundejte magnety, schovejte odpadkový koš a ukliďte veškeré nádobí.
  • Obývací pokoj – jestliže máte na tvrdé podlaze koberečky, ukliďte je. Zároveň s nimi odneste i osobní věci a fotografie. Na konferenčním stolku mohou zůstat dvě knihy, případně mísa s čerstvým ovocem. Elektrické kabely se snažte schovat. Polštářky na pohovce natřepejte a narovnejte. Pokud to stěny vyžadují, je lepší je vymalovat a doplnit jedním velkým nebo několika menšími obrazy tak, aby ladily se zbytkem interiéru.
  • Jídelna – pozornost na sebe přitáhne především jídelní stůl, který by měl perfektně vyniknout. Neměly by na něm být talíře ani příbory, zkrátka nic. Naopak příjemně bude působit váza s čerstvými květinami. Židle by měly být stejné a postavené ve stejných rozestupech.
  • Ložnice – v této místnosti je nejdůležitější postel. Proto ji čistě převlečte. Můžete ji doplnit přehozem a několika dekorativními polštářky. Nezapomeňte na čistou podlahu a odkryté okno. Na fotografii by neměly být kabely a osobní věci. Na noční stolek patří pouze lampička. Inspirujte se nápady na stylovou ložnici.
  • Koupelna – měla by vypadat jako z luxusního hotelu. Proto důkladně umyjte sanitární techniku, vyleštěte baterie, zrcadla i obklad. Z podlahy odstraňte koberečky a nezapomeňte odnést také šampony, mýdla, fén a další vybavení. V koupelně mohou zůstat jen čisté a pečlivě složené ručníky, maximálně květina a svícen.

Teď už víte, že home staging není jen o úklidu, ale o perfektně a jednoduše naaranžovaných místnostech, které budou na fotografiích vypadat neodolatelně.

Svěřte svou nemovitost do rukou zkušených profesionálů v oblasti správy a užívejte si bezstarostné pronajímání s vyšším výnosem. Nabízíme vám garantovaný měsíční příjem z nájmu, zajistíme udržování stavu vaší nemovitosti a ušetříme vám čas, starosti i peníze. Jak to celé funguje? Pronajmeme váš byt bez jakéhokoli rizika pro vás a zajistíme, abyste každý měsíc obdrželi garantovaný nájem vždy ve stejný den. Požádejte o kalkulaci vašeho nájemného a objevte výhody našich služeb.