Jak důkladně zabezpečit byt, který pronajímáte?

Obecně je byt oázou klidu. Nezáleží na tom, zda jej obýváte vy nebo jej pronajímáte. Domov má být bezpečným místem, do kterého se zloděj jen tak nedostane. Jaké bezpečnostní prvky ochrání vaši nemovitost před nevítanými hosty?

PROČ NEPODCEŇOVAT ZABEZPEČENÍ DOMU ČI BYTU?

Věděli jste, že zabezpečení nemovitosti začíná již samotnou prevencí? Dále mohou následovat mechanické zábrany a vše vyvrcholí propracovaným bezpečnostním systémem. Díky kvalitnímu zabezpečení ochráníte svůj byt nejen před vykradením, ale také zničením. Obecně se říká, že pokud se zloděj do bytu nedostane do 5 minut, svoje úsilí vzdá a nemovitost nechá na pokoji.

Jedním z bezpečnostních kroků je vhodné pojištění

Podle Poštovní spořitelny patří krádeže mezi nejčastější pojistná plnění. Nad nimi jsou jen vodovodní škody. Proto by si měl majitel bytu i nájemník sjednat vhodná pojištění.

  • Povinnosti pronajímatele z hlediska pojištění – majitel by si měl sjednat pojištění nemovitosti. Jedná se o všechny věci, které kdybyste byt obrátili vzhůru nohama, nevypadnou ven. Jde například o dveře, stěny, radiátory, podlahovou krytiny, kuchyňskou linku atd. Pojišťují se zejména živelní a vodovodní škody, odcizení, vandalismus atd. Pokud má majitel v bytě i své osobní věci, může si nechat pojistit také domácnost (toto pojištění může obsahovat rovněž pojištění proti krádeži).
  • Povinnosti nájemce – nájemník by si měl rovněž sjednat pojištění nájemního bytu. Konkrétně se jedná o pojištění domácnosti, ale také odpovědnosti. Pojištění domácnosti se vztahuje na veškeré vybavení, které si do bytu přinesl. Pojištění odpovědnosti se sjednává pro případ, že nájemník způsobí škodu jinému obyvateli domu.

Ve Stálém nájmu se postaráme, aby byl nájemník řádně pojištěný, ale také na něj přepíšeme energie.

NECHCETE, ABY VÁS VYKRADLI? DODRŽUJTE TATO PREVENTIVNÍ OPATŘENÍ

Společným cílem nájemníka i majitele je to, aby ke krádeži vůbec nedošlo. Proto se vyplatí dodržovat několik preventivních opatření:

  • zvolte vhodně kombinaci bezpečnostních prvků (základem jsou odolné bezpečnostní dveře třídy RC3 nebo RC4),
  • poctivě používejte bezpečnostní prvky (zamykejte zámek, kontrolujte okna a dveře, nastavujte alarm),
  • zbytečně nesdělujte lidem kam a na jak dlouho jedete,
  • nepostujte během dovolené fotky na sociálních sítích,
  • domluvte se se sousedy na pravidelném vybírání pošty,
  • simulujte přítomnost v bytě (například nastavení rozsvěcování světel či televize v určitém časovém rozpětí).

Obrázek: Bezpečnostní prvky byste měli správně používat. 

Jak zmírnit dopady případného vloupání?

Aby neměl zloděj veškeré cennosti naservírované jako na zlatém tácu, vyplatí se v době delší nepřítomnosti veškeré cennosti schovat do trezoru. Finanční obnos je nejlepší vložit na bankovní účet. Stojí za to si veškeré cenné zboží nafotit, včetně výrobního čísla, což pomůže pojišťovně pro plnění škody.

TECHNICKÉ A ELEKTRONICKÉ ZABEZPEČENÍ DOMŮ A BYTU

O technické a elektronické zabezpečení by se měl postarat majitel bytu. Pokud by chtěl nájemník provádět některé úpravy, je potřeba se s majitelem domluvit. Nelegální úpravy bytu patří mezi jednu z nočních můr majitelů.

Technické zabezpečení

Uvažujete, jak začít se zabezpečením bytu? Nejdůležitější je přístupová cesta, kterou v případě bytového domu řeší správní orgán. Základem je kvalitní a dobře zabezpečená vjezdová brána, branka a vchodové dveře.

Dveře do samotného bytu by měly být bezpečnostní a spadat do bezpečností třídy 3 nebo 4. Takové dveře mají kvalitní zabezpečení proti otevření, bezpečnostní kování, ale také zámky. Bezpečnostní dveře jsou pro pojišťovnu a pojistné plnění důležité. Z hlediska oken se vyplatí jejich osazení předokenními roletami ve vodicích lištách. Dále je vhodné, aby okna byla z tvrzeného či lepeného skla.

Další možností je opatření oken bezpečnostní fólií, která není na první pohled viditelná, ale dokáže okno ochránit před rozbitím. V přízemí se vyplatí i instalace bezpečnostních mříží.

Pronajímejte byt bez starostí a s lepším výnosem.

Garantujeme vám pravidelné nájemné i stav vašeho bytu.

Elektronické zabezpečení

Obvykle se jedná o bezpečnostní systém, který se skládá z několika prvků. V bytě může být instalovaná centrální jednotka, na kterou jsou napojeny veškeré detektory, bezpečnostní kamery a alarmy do bytu. Jednotka dokáže vyhodnotit, co se v bytě děje a o dění majitele informovat třeba formou SMS či chytré aplikace. Rovněž může informace o dění posílat do dohledového centra, jehož výjezd je obvykle poměrně drahý.

Nejčastěji jsou na centrální jednotku napojeny detektory:

  • pohybu,
  • rozbití skla,
  • otevření oken,
  • otevření dveří.

Můžete se rozhodnout, zda svůj byt opatříte bezdrátovým nebo drátovým systémem, přičemž s drátovým je vhodné počítat již při stavbě či rekonstrukci bytu.

Do elektronického zabezpečení patří také kamerové systémy, které zjišťují pohyb v hlídané oblasti. Kamera může být vybavena bleskem a infračerveným přisvícením, které je důležité pro pořizování kvalitního záznamu v noci. Záznam se může ukládat do interní paměti a následně odesílat například do bezpečnostní agentury. Kamery mohou být viditelné i skryté, přičemž viditelná kamera může zloděje odradit.

Kamerové systémy se již léta používají k ochraně rodiny a majetku a k informování o neočekávaných situacích. Klasické bezpečnostní kamery však pomalu nahrazují drony s kamerou.

Obrázek: Chytrá domácnost odešle upozornění do vašeho mobilního telefonu. 

Bezpečnostní systém může být napojený také na chytrou domácnost, která dokáže vyhodnotit nejen násilné vniknutí, ale upozorní také na kouř, vodovodní havárii nebo únik plynu. Informace odesílá buď do telefonu majitele, nebo na centrálu.

JAK SE CHOVAT PŘED ODJEZDEM NA DOVOLENOU?

Pokud se chystáte na delší dovolenou, mluvte o ní jen s nejbližší rodinou. Zbytečně se nechlubte každému v okolí. Zloděj se tak může snadno dozvědět od kdy do kdy budete pryč. Rovněž se vyhněte velkému loučení a troubení autem před odjezdem. Celá ulice totiž bude vědět, že nejste doma. Fotografie z dovolené umístěte na sociální sítě až po návratu. Jinak dáváte všem jasné znamení, že nejste doma.

Před odjezdem zastavte vodu, případně plyn. Domluvte se s rodinou nebo blízkými sousedy, zda by vám pravidelně vybírali schránku a chodili byt zběžně kontrolovat.

DOBRÉ RADY A TIPY

Pokud si zřídíte pojištění domácnosti, dobře se informujte, zda kryje i řádění zlodějů, nebo jestli je potřeba se na tento konkrétní problém připojistit. Rovněž je důležité si pohlídat podmínky, za kterých vám pojišťovna vyplatí pojistné plnění. Obvykle je pro pojišťovny důležité, abyste prokázali, že byl majetek zabezpečený a pachatel musel překonat určitou překážku.

Bezpečnostní prvky mohou mít pozitivní vliv na celkovou výši následně vyplacené částky. Patří mezi ně například bezpečnostní dveře, alarm do bytu, stínicí technika nebo chytrá domácnost. Pokud měl například vykradený byt dveře s cylindrickou vložkou, můžete získat až 250 000 Kč. V případě bezpečnostní vložky i kování může být cena i dvojnásobná.

SE STÁLÝM NÁJMEM PRONAJÍMÁTE BEZ STAROSTÍ

Zbavte se obav z neplatičů, zničeného bytu či vykradení. My ve Stálém nájmu se postaráme o to, aby byl nájemník řádně pojištěný. Navíc chodíme na pravidelné kontroly bytu, abychom se ujistili, že je v perfektním stavu. Z každé návštěvy od nás obdržíte podrobný report. Pokud budete byt pronajímat přes nás, můžete se spolehnout na garantovaný pravidelný nájem, který dostanete i v případě, že nám podnájemník nezaplatí nebo bude byt prázdný.

Svěřte svou nemovitost do rukou zkušených profesionálů v oblasti správy a užívejte si bezstarostné pronajímání s vyšším výnosem. Nabízíme vám garantovaný měsíční příjem z nájmu, zajistíme udržování stavu vaší nemovitosti a ušetříme vám čas, starosti i peníze. Jak to celé funguje? Pronajmeme váš byt bez jakéhokoli rizika pro vás a zajistíme, abyste každý měsíc obdrželi garantovaný nájem vždy ve stejný den. Požádejte o kalkulaci vašeho nájemného a objevte výhody našich služeb.