Jak jednat se sousedy, kteří vás ruší ve dne i v noci? [aktualizováno]

Aktualizace 9. 2. 2023, první vydání článku 24. 4. 2021

Jedním z nejčastějších úskalí starých paneláků, ale i nových bytových domů je hluk, který k vám může pronikat od sousedů. Řešením může být domluva se sousedy, stavební úpravy, ale také žaloba.

PROČ BYLO ZA COVIDU HLUČNĚJI?

Omezení pohybu bylo nejlepším důvodem, proč začít zvelebovat byt. Na větší i menší opravy nebylo nikdy dostatek času. Mnozí, kteří opravy a úpravy odkládali, se do nich v této době pustili, protože na ně měli více času. Jenže rekonstrukce se neobejde bez hluku. Jestliže není rekonstrukce neohlášená nebo se neprovádí v noci či ve dnech pracovního klidu, má majitel na rekonstrukci plné právo.

Pronajímejte byt bez starostí a s lepším výnosem.

Garantujeme vám pravidelné nájemné i stav vašeho bytu.

Vrčení sbíječek, hluk z brusek, kladiv a majzlíků značně znepříjemňuje život všem, kteří ve svém bytě tráví více času. A to ani nemluvíme o lidech na home office.

Kvůli omezení pohybu lidé neměli moc možností, kam odejít. Neexistovalo žádné zvláštní opatření, které by omezovalo provádění rekonstrukcí a jiných hlučných prací v době pandemie nebo nouzového stavu. Z právního hlediska bohužel nebyla žádná možnost, jak by se rekonstrukce mohly omezit či zakázat.

KDYŽ DĚTI NECHODÍ DO ŠKOL A ŠKOLEK, HRAJÍ SI DOMA

Déle než rok trvala nejrůznější protiepidemická nařízení vlády, která mimo jiné stanovila ustanovila vyučování dětí z domu. Vzhledem k tomu, že děti byly doma celé dny, dupaly a hlučely více, než byli sousedé zvyklí. Hluk od sousedů tak obtěžoval i ty, kteří by nad touto situací normálně mávli rukou.

Lidé z bytových domů jsou zvyklí, že když se vrátí děti ze škol, školek a kroužků, je dupání o něco intenzivnější, než když doma nejsou. Rozumní lidé dokážou situaci pochopit, jenže čeho je moc, toho je příliš. Hluk totiž v této době utichal málokdy. Ani o víkendu ani v pracovní dny.

Podle odborníků se však s hlučnými sousedy, kteří ruší klid přes den, nedá nic dělat. Pokud se nejedná o rušení nočního klidu, nepomůže ani policie.

Obrázek: Dupání a hluk dětí byl v době lockdownu větší. 

SPORTEM KU ZDRAVÍ A HLUKU

Zvýšený hluk od sousedů jde rovněž ruku v ruce se cvičením. Vzhledem k tomu, že byla zavřená fitka i venkovní sportoviště, lidé cvičili doma. Během pandemie také přibyla značná část lidí, kteří se sportem začali kvůli tomu, že jim v důsledku omezení pohybu začala přibývat kila. Výpady s přeskokem, skákání přes švihadlo, skoky s výskokem, jumping jacks a další cviky, při kterých se skáče, však způsobovaly hluk, který obtěžoval sousedy. Mnohé sportovce k lepším výkonům motivovala hlasitá hudba.

JAK NA HLUČNÉ SOUSEDY NAHLÍŽÍ ZÁKON

Než na hlučné sousedy, kteří vás ruší váš klid nejen v noci, ale i přes den, pošlete majitele bytu (pokud jste v pronájmu) či statutární orgán, snažte se o domluvu. Možná, že sousedé ani nevědí, že vás hlukem obtěžují. Zkuste jim vyložit, kdy se tak děje a zda byste se mohli domluvit na pravidlech, která jsou pro obě strany akceptovatelná.

Jestliže hlučný soused na domluvu nereaguje, máte několik možností.

  • V případě rušení nočního klidu, který je zákonem stanovený od 22:00 do 6:00 hod. si můžete na souseda podat stížnost na policii. Stanovená doba nočního klidu platí i o víkendu. Police může na místě uložit pokutu ve výši až 5 000 Kč.
  • Pokud jste v pronájmu, obraťte se na majitele bytu, ať problém s hlučnými sousedy vyřeší.
  • Kontaktujte statutární orgán, kterým je výbor nebo předseda SVJ, který by měl situaci řešit buď domluvou, nebo písemným upozorněním.
  • Pokud majitel ani statutární orgán nepomůžou, oslovte úřady veřejné správy: krajské hygienické stanice nebo stavební úřady.

DALŠÍ ZDROJE HLUKU

Ve vašem bytě vás mohou obtěžovat i jiné zdroje hluku. Typicky se jedná o:

  • hluk z dopravy,
  • z průmyslových podniků a provozoven,
  • hluk ze stavební činnosti.

O ochraně veřejného zdraví mluví zákon 258/2000 Sb., který stanovuje hygienické limity hluku. Pokud máte pocit, že se tyto limity překračují, kontaktujte hygienickou stanici. Ta v případě potřeby zadá kontrolní měření hluku a podle výsledku rozhodne, jak se bude v této věci postupovat dál.

CO JSOU TO IMISE?

Hluk není jediné, čím vás může soused obtěžovat. Často se řeší také imise, mezi které patří:

  • odpad, 
  • voda,
  • prach,
  • kouř,
  • pach,
  • světlo atd.

Pokud vám počínání souseda vadí, je nejlepší cestou dohoda. Jestliže není možná, pošlete mu písemným a doporučeným dopisem výzvu k odstranění závadného stavu. V případě, že nezabere ani tato cesta, obraťte se na orgán veřejné moci, tedy obecní úřad

JAK NAPSAT STÍŽNOST NA HLUK OD SOUSEDA?

Struktura stížnosti na hluk sousedů by měla mít patřičné náležitosti. Nezapomeňte na datum, oslovení, dále napište předmět vašeho dopisu (ve formě: Věc: stížnost na hlučné sousedy přes den…), vlastní text stížnosti a podpis. Snažte se popsat co nejpřesněji, co vám vlastně vadí.

Hlučnému sousedovi, na kterého nezabrala domluva, můžete doručit tzv. předžalobní výzvu. V té ho, velmi jednoduše řečeno, ještě jednou vyzvete, aby se svého chování zdržel. Pokud tak neučiní a nepomohla ani stížnost na obecním úřadě, nezbývá vám, než se obrátit na soud a domáhat se svých práv takto. Na soud se potom podává žaloba. V tomto případě se opírá vaše právo o ustanovení § 1013 a § 1042 občanského zákoníku. V rámci žaloby budete požadovat, aby se žalovaný zdržel obtěžování vaší osoby a současně mu k tomu dáte přiměřenou lhůtu.

VYZKOUŠEJTE STAVEBNÍ ÚPRAVY

S hlukem souseda od vedle se můžete poprat i pomocí nenáročných úprav bytu. Pamatujte, že dlouhodobé vystavení hluku může mít škodlivé účinky nejen na vaše tělo, ale také mysl. Například hluk o hodnotě 50–60 dB, který můžeme přirovnat k běžné lidské řeči, může narušovat váš spánek.

Jestliže bydlíte v nájemním domě, musíte se na stavebních úpravách domluvit s majitelem. Pokud byste se tomuto kroku vyhnuli, porušíte tím nájemní smlouvu a hrozí vám výpověď z nájmu.

Podle toho, jaký hluk vás ruší, se rozhodněte pro vhodná opatření. Hluk se dělí na:

  1. vzduchovou neprůzvučnost – hluk třeba z rozhovorů, vysavače, hudby, hádek, párty nebo z vysavače,
  2. kročejová neprůzvučnost – dunění, které se při chůzi souseda nad vámi ozývá ve vašem bytě, slyšíte pračku, stavební úpravy, zatloukání hřebíku atd.

V prvním případě vám může pomoci obložení stěn, přidání zeleně nebo výběr vhodných měkkých a pórovitých doplňků, které hluk pohltí. Může pomoci také jiné rozestavění nábytku. Ke stěně, kterou hluk prochází, přesuňte velkou šatní skříň. Postel si dejte dál od stěny, jelikož sama stěna může hluk vést a přenášet. Vsadit můžete také na silné koberce nebo těžké závěsy. V druhém případě je odhlučnění složitější a mělo by být řešeno již v konstrukci stavby.

Obtěžování hlukem může vyřešit i odhlučnění stropů a stěn. Na strop se instalují akustické podhledy, na stěny lisované akustické desky.

Skvělým zařízením na hlučné sousedy jsou přístroje, které přehrávají relaxační bílý šum. Možná jste o něm slyšeli ve spojení s novorozenci. I těm se pouští, protože podporuje klidný spánek. Jedná se o příjemné uklidňující zvuky, které vám pomohou usnout. Může jít například o:

  • šumění lesa a moře,
  • praskání ohně,
  • tichý monotónní šelest ventilátoru,
  • zvuk velryb,
  • zvuk jedoucího vlaku.
Obrázek: K hlučné stěně postavte skříň.

HLUČNOST ZVUKŮ, SE KTERÝMI SE V BYTĚ SETKÁVÁTE

Typ zvukuHlasitost v dB
Pouliční hluk tichého předměstícca 40
Klasický ruch v bytě40 – 50
Klasický ruch ulice50 – 60
Televize a rádio na střední hlasitost50 – 60
Velice rušná ulice70 – 90
Vysavač50 – 80
Vrtačka80
Hlasitá hudba v bytě80 – 90
K poškození sluchu může dojít, pokud jste vystaveni hluku o síle 130 dB.

JAKÉ ZVUKY JSOU NEJOTRAVNĚJŠÍ?

Markus Muller-Trapet vytvořil experiment, ve kterém sledoval nejotravnější zvuky. Vycházel ze zvuků, se kterými se obyvatelé bytů nejčastěji potýkají.

Z výzkumu vyplynulo, že hádky, křik ani hlasitá hudba nejsou tak obtěžující, jako jednotlivé zvuky, které se v pravidelných a krátkých intervalech opakují. Typicky se jedná o:

  1. dupání,
  2. hůlka klepající o podlahu, 
  3. hlučné přemísťování batolete,
  4. přesouvání nábytku,
  5. často padající předměty.

Pokud je člověk dlouhodobě vystavený tomuto typu hluku, mohou se u něj rozvinout spánkové nebo kardiovaskulární onemocnění.

JAK NA SPOKOJENÉ BYDLENÍ?

Na spokojenosti s bydlením se výraznou měrou podepisuje dobrý soused, ale také pojištění bytu. Díky němu budete moci žít bez obav, jak vyřešíte problémy při řádění živlů nebo když vám nešťastnou náhodou vyteče pračka.

Pojištění bytu se týká i bytu pronajatého. Svěřte svůj byt do naší péče a my se postaráme nejen o jeho pojištění. Také zařídíme, aby si pojištění domácnosti sjednal i nájemce. Garantujeme vám dohodnutý nájem i v případě, že nájemník neplatí a postaráme se také o veškeré povinnosti, které se s pronájmem bytu pojí.

Svěřte svou nemovitost do rukou zkušených profesionálů v oblasti správy a užívejte si bezstarostné pronajímání s vyšším výnosem. Nabízíme vám garantovaný měsíční příjem z nájmu, zajistíme udržování stavu vaší nemovitosti a ušetříme vám čas, starosti i peníze. Jak to celé funguje? Pronajmeme váš byt bez jakéhokoli rizika pro vás a zajistíme, abyste každý měsíc obdrželi garantovaný nájem vždy ve stejný den. Požádejte o kalkulaci vašeho nájemného a objevte výhody našich služeb.