Rekonstrukce kuchyně v pronajatém bytě

Pronajímáte byt a nájemce by si ho rád přizpůsobil ke svému obrazu? Možná to bude jeho domov na několik příštích let. Jako nájemce to má samozřejmě s rekonstrukcí složitější. V první řadě si o ní musí promluvit s pronajímatelem. Přece jen nemovitost není jejich a se změnami musí souhlasit majitel. Budete se smysluplnou rekonstrukcí svolní , protože může zhodnotit váš majetek?

Jaká jsou pravidla pro rekonstrukci nájemního bydlení a s čím počítat, když se nájemce chcete pustit například do rekonstrukce kuchyně?

KDO JE NÁJEMCE A KDO PRONAJÍMATEL?

Pronajímatel je obvykle majitelem nemovitosti, kterou pronajímá nájemci. Obě strany mají v oblasti oprav a údržby bytu svá práva, ale i povinnosti. Pronajímatel je zodpovědný za to, že nemovitost je v dobrém stavu, když se do ní nájemce nastěhuje. To zahrnuje například to, že byt či dům nesmí vykazovat závažné vady vlivem například vytopení vodou, nesmí se v něm vyskytovat plíseň nebo škůdci. 

Pokud v době nastěhování existují nějaké závady nebo poškození, je důležité, aby je nájemce okamžitě nahlásil pronajímateli bytu, který má za povinnost je odstranit. Zákon rovněž stanoví, že během trvání nájemní smlouvy musí pronajímatel udržovat nemovitost v dobrém stavu a zajistit, aby byly včas provedeny všechny nezbytné opravy.

PRÁVA A POVINNOSTI NÁJEMCE BYTU

Nájemce pak má za povinnost udržovat nemovitost v dobrém stavu. Musí se o ni přiměřeně starat a nezpůsobovat škody. To například znamená, že nájemce nesmí bez souhlasu pronajímatele provádět žádné stavební úpravy ani vrtat díry do zdí. Nájemce je rovněž odpovědný za udržování čistoty a pořádku v nemovitosti a za včasné provedení nezbytných oprav, například rozbitého okna nebo zámku dveří. 

Pokud chce nájemce provést v nemovitosti nějaké změny nebo rekonstrukce, například vymalovat stěny nebo instalovat nové kuchyňské skříňky, musí nejprve získat souhlas pronajímatele. Pronajímatel není povinen souhlas udělit, ale v praxi většina pronajímatelů s takovými změnami souhlasí, pokud je provede na vlastní náklady nájemce, a pokud nezpůsobí škodu na nemovitosti.

REKONSTRUKCE KUCHYNĚ V DOBĚ TRVÁNÍ NÁJEMNÍHO VZTAHU

Pokud se pronajímatel rozhodne rekonstruovat byt, nemůže s tím nájemce nic moc dělat a nezbývá vám než jeho plány akceptovat. Pokud se jedná o přestavbu, která nevede ke snížení ceny bytu a lze ji provést bez větších obtíží pro nájemce, může ji provést i proti jejich vůli. 

V případě rozsáhlé rekonstrukce, během níž se byt stane neobyvatelným, musí pronajímatel upozornit alespoň 3 měsíce předem a sdělit nájemci předpokládaný termín dokončení rekonstrukce. Musí se také zavázat, že uhradí přiměřené náklady vzniklé v souvislosti s vystěhováním a zaplatí dostatečnou částku, která pokryje náklady na nájemné po dobu rekonstrukce.

TIP: Přečtěte si, jestli se vám vyplatí rekonstrukce bytu před pronájmem?

V případě méně náročných rekonstrukcí, v rámci kterých nebude nájemce mít možnost obývat byt maximálně týden, může pronajímatel svůj záměr oznámit i jen 10 dní dopředu. Pokud je rekonstrukce nečekaná a urgentní, například z důvodu havárie, není vyrozumění předem samozřejmě nutné.

Opravdu pronajímáte za správnou cenu?

Zjistěte, za kolik pronajímat nejvýhodněji.

RENOVACE KUCHYNĚ PROVÁDĚNÁ NÁJEMCEM

Povinností nájemce je se o byt starat a hradit ze svého drobné opravy v nájemním bytě do cca 1 000 Kč na jeden případ. Typicky jde například o opravy ventilů na rozvodech vody, opravy podlah, zámků dveří, apod. Pokud nájemce uvažuje o větší rekonstrukci, mezi které kompletní rekonstrukce kuchyně rozhodně patří, je potřeba se s pronajímatelem domluvit a vyžádat si jeho souhlas. Ideálně v písemné podobě

Avšak může nastat situace, kdy pronajímatel může chtít při opuštění bytu uvést vše do původní podoby. Tím nájemci vzniknou další náklady navíc. Pokud rekonstrukce není nezbytně nutná k tomu, aby byl byt řádně užíván, je povinnost jejího uhrazení na straně nájemce. A je nutné počítat s tím, že cena nové kuchyně se může vyšplhat na několik desítek tisíc korun, které nájemce neinvestuje do svého. 

Pokud si chce nájemce dopřát styl kuchyně, který mu vyhovuje, a vybere si takovou, která pronajímateli vyhovuje, máte napůl vyhráno. Pokud se vzhlédl v kuchyni ve stylu Provence a zapadá do vašeho bytu, či by rád vařil v rustikální kuchyni nebo si přeje klasickou kuchyni například od Gorenje, a vy s tím souhlasíte, nezapomeňte na jednu důležitou věc. Nájemce musí být opravdu prověřený a spolehlivý, a vy musíte vědět, že se kvůli rekonstrukci kuchyně v nájemním bytě nezadluží.

Nutná povolení pro rekonstrukci bytu nájemcem

Existují i výjimky, při kterých jsou úpravy v nájemním bytě nutné. Typicky jde o situaci, kdy je nájemcem zdravotně postižená osoba, která k řádnému užívání bytu potřebuje jeho rekonstrukci. Před rozsáhlejší rekonstrukcí je v případě družstevního bydlení nutné vyžádat si také souhlas bytového družstva. 

Pokud v domě funguje Společenství vlastníků jednotek, bude stačit vyvěšení oznámení o rekonstrukci ve veřejně dostupných prostorách domu. Obecně platí, že pokud budete chtít zasahovat do nosných konstrukcí nebo rozvodů je nutné vždy stavební povolení, pokud se bude vaše rekonstrukce týkat pouze vnitřního uspořádání kuchyně, mělo by stačit oznámení o rekonstrukci. V každém případě se vyplatí si před započetím rekonstrukce vše ověřit na stavebním úřadě.

JAK NA NÁVRH A USPOŘÁDÁNÍ KUCHYNĚ?

Souhlasíte s rekonstrukcí kuchyně? A máte také povolení pro plánované úpravy? Pak se nájemce může pustit do kompletní rekonstrukce kuchyně.

Ještě předtím, než poprvé kopnete, je ale potřeba si vše naplánovat a nakreslit. K tomu vám bude stačit papír a tužka nebo můžete využít některé chytré online nástroje, které vám s návrhem uspořádání nové kuchyně pomohou. Navštívit můžete také kuchyňské studio, kde vám rovnou podle vašich představ nakreslí návrh kuchyně na míru. Při řešení uspořádání kuchyně vždy myslete na to, že by v ní měly být 3 základní funkční zóny:

  • Zóna na vaření obsahující sporák a prostor na přípravu pokrmů.
  • Oblast uzpůsobená pro mytí nádobí s dřezem nebo myčkou.
  • Skříňky na ukládání trvanlivých potravin a samozřejmě i lednice pro uložení potravin podléhajících rychlému kažení.

Tyto 3 zóny v kuchyni by na sebe měly plynule navazovat. Praktické je rovněž, pokud jsou doplněny odkládací zónou, do které patří všechno drobné vybavení, které musíte mít každý den při ruce.

CENA NOVÉ KUCHYNĚ

Na kolik taková nová kuchyně vyjde? To záleží na mnoha faktorech. Mezi ty hlavní patří především to, zda nájemce nebo pronajímatel plánuje instalovat kuchyni na míru anebo chcete koupit hotový kuchyňský set. Kuchyně na míru patří k těm nejdražším, na druhou stranu ji ale snadno přizpůsobíte každému prostoru. 

Počítejte s cenou od cca 15 000 Kč za 1 metr. Pokud je v plánu kuchyň z masivu, její cena je dokonce 20 000 Kč za 1 metr a více. Kuchyňské sety jsou mnohem levnější, ale nemusí vždy dokonale zapadnout do prostoru vašeho bytu.

Hotová kuchyňská linka s délkou 240 cm vyjde na cenu od 10 000 Kč do 30 000 Kč. Mezi další faktory, které mohou ovlivnit cenu, patří materiály a spotřebiče, které chcete instalovat. 

Počítejte například s příplatkem za povrchovou úpravu dvířek do vysokého lesku cca 3 000 Kč za 1 metr. Jistý kompromisem mezi oběma variantami je sektorová kuchyně. Ta se celkem snadno poskládá z jednotlivých horních a dolních skříněk, polic a dalších prvků, které jsou ve stejném designu. Pro atypické prostory však nemusí být ani toto řešení ideální. V každém případě jde o finanční i prostorový kompromis.

MONTÁŽ KUCHYNĚ A SPOTŘEBIČE

S finančními náklady je nutné počítat nejen při koupi kuchyně, ale také při její montáži. Pokud si ji nájemce neprovede svépomocí, může se montáž kuchyňské linky dostat i na desetitisícové částky. 

Malá sektorová kuchyň si vyžádá náklady na montáž do cca 10 000 Kč, velká kuchyň s ostrůvkem vás na stejném úkonu může vyjít i na více než trojnásobek. Něco stojí i kuchyňské spotřebiče, lednice, sporák, myčka nádobí, apod. Obecně platí, že vestavěné kuchyňské spotřebiče jsou dražší, ale pomohou vytvořit jednotný vzhled kuchyně. Není výjimkou, že na nové spotřebiče do kuchyně padne 50 000 Kč a pořád to ještě nebude ono. 

Do ceny rekonstrukce kuchyně se mohou promítnout také náklady na nutné stavební úpravy, nové rozvody elektroinstalace, osvětlení, příprava vody a odpadů pro myčku a dřez, ale také demontáž původní staré linky. Vliv má samozřejmě také dispozice a velikost místnosti. A pokud nechcete mít s kompletní rekonstrukcí kuchyně starosti a chcete ji vyřešit rekonstrukcí na klíč, počítejte s tím, že tato varianta spolkne nejvíce finančních prostředků. I v případě kompletní rekonstrukce kuchyně platí, že je to vždy něco za něco.

Svěřte svou nemovitost do rukou zkušených profesionálů v oblasti správy a užívejte si bezstarostné pronajímání s vyšším výnosem. Nabízíme vám garantovaný měsíční příjem z nájmu, zajistíme udržování stavu vaší nemovitosti a ušetříme vám čas, starosti i peníze. Jak to celé funguje? Pronajmeme váš byt bez jakéhokoli rizika pro vás a zajistíme, abyste každý měsíc obdrželi garantovaný nájem vždy ve stejný den. Požádejte o kalkulaci vašeho nájemného a objevte výhody našich služeb.