Velké shrnutí situace na realitním trhu v roce 2021 a výhledy na rok 2022

Reality v roce 2021 zažily doslova turbulence, a to zejména v cenách. Proměňovaly se ceny pronájmu, ale také prodeje, levné hypotéky začaly zdražovat a do toho všeho zasáhla ještě energetická krize.

JAKÝ BYL ROK 2021 V OBLASTI NEMOVITOSTÍ K PRONÁJMU A KOUPI?

Nejdříve levné hypotéky a masivní skupování nemovitostí, poté vysoké hypotéky a přesun do nájmů. Co všechno se událo v roce 2021?

Byty k pronájmu byly k dostání za atraktivní ceny

Kvůli pandemii koronaviru se snižovala cena pronájmů především v turisticky atraktivních lokalitách. Důvodem byl odliv turistů, ale také výuka on-line, kvůli které zůstávali studenti ve svých domovech nebo mnohdy nucený home office.

Byty ke krátkodobému pronájmu především v Praze, ale i dalších městech zely prázdnotou, a tak je majitelé začali nabízet k pronájmu středně- či dlouhodobému. Velký nárůst volných bytů mnohdy na lukrativních adresách vedl k obecnému snižování cen za pronájem bytů. Byty k pronájmu v Praze tak klesly i o více než 10 %. Díky nižším nájmům docházelo k větší fluktuaci nájemníků, kteří si za cenu menšího bytu mohli dovolit byt větší. Předpovědi oborníků ovšem predikovaly postupné zvyšování nájmů, zejména díky zrušení opatření týkající se pandemie, což se ke konci roku začalo postupně naplňovat. S tím rovněž začaly pomalu narůstat ceny za pronájem.

Opravdu pronajímáte za správnou cenu?

Zjistěte, za kolik pronajímat nejvýhodněji.

Ceny realit a hypotéky

Zatímco ceny za pronájem klesly, ceny nemovitostí ne. Podle Eurostatu ve 2. čtvrtletí roku 2021 zdražily rezidenční nemovitosti o 14,5 %. Byty tedy byly nejdražší v historii a jejich cena i nadále rostla. Za zdražováním stojí:

  • pomalá výstavba, ovlivněná zdlouhavým povolovacím procesem,
  • silná poptávka po nemovitostech, kterých je nedostatek,
  • dostupné hypotéky,
  • nákup nemovitostí jako bezpečná investice,
  • zdražování materiálů a stavebních prací.

Kromě novostaveb se zdražovaly i starší byty vhodné k rekonstrukci. Rekordní zájem byl i o hypotéky, které měly atraktivní úrokovou sazbu, někde dokonce i 1,5 %. Proto lidé, kteří měli finanční možnosti, investovali do nemovitostí, jež stále platí za nejjistější uložení a zhodnocení peněz. Dělo se tak rovněž kvůli obavám o dostupnosti bydlení v budoucnu. Dalším faktorem bylo zrušení daně z nabytí nemovitosti.

Kvůli regulaci trhu začala ČNB na konci roku zvyšovat úrokové sazby a zpřísnila podmínky pro získání hypotéky. Mnoho zájemců tedy na hypotéku nedosáhlo, a navíc zjistili, že se jim z finančního hlediska vyplatí platit nájem, než splácet hypotéku. Zájem o bydlení v nájmu tedy začal narůstat.

Zprávy z nemovitostního trhu

Obrázek: V loňském roce začalo zvyšování hypoték. 

Energetická krize

Díky rozvolňování opatření se začala ekonomika probouzet z útlumu, čímž došlo k navýšení poptávky doslova po všem. Kvůli pandemii došlo ke snížení spotřeby elektřiny, takže některé elektrárny musely z důvodu přebytku zastavit výrobu. Se startem ekonomiky ovšem poptávka začala stoupat, což se promítlo do extrémně vysokých cen.

Za růstem cen energií stojí rovněž zelená politika Evropské Unie, ale také zdražování komodit potřebných pro výrobu elektřiny (uhlí a plynu). Například cena za uhlí vzrostla o 250 %. Zvyšování cen se pak logicky promítlo do cen obchodníků s energiemi.

Zdražování energií vedlo ke zvýšení cen za pronájem. V důsledku tedy ceny energií tlačí proti růstu ceny za nájem. Lidé totiž nebudou schopni při vyšších zálohách platit vyšší nájemné. To povede k tomu, že budou nájemníci hledat levnější byty k pronájmu. Přemýšlíte, jak nastavit optimální cenu nájemného? Naši odborníci vám pomohou.

JAK SE BUDE VYVÍJET TRH V ROCE 2022?

V letošním roce se předpokládá stálý růst cen nemovitostí, jehož tempo se ovšem výrazně zpomalí. Zájem o nemovitosti bude stále přetrvávat, ale kvůli úrokovým sazbám u hypoték nedosáhne na koupi kde kdo.

Loňský rok se v oblasti hypoték nesl v razantním zdražování, což ovšem zájemce o ně neodradilo. Z obav z nadcházejícího roku a nedostupnosti úvěru byl zájem o hypotéky paradoxně vysoký. Již loni prakticky všechny banky oznámily zvýšení sazeb k 4 % a letos se dá předpokládat navyšování na hodnotu až 5 %, možná více. Kvůli zvyšování úrokových sazeb se očekává ochlazení hypotečního trhu.

Rok 2022 bude přát investorům a vlastníkům a vzroste zájem o bydlení v nájmu. Rostoucí úrokové sazby odradily řadu zájemců od koupi vlastní nemovitosti. Přesunuli se na pole nájemního bydlení nebo do levnějších lokalit.

Se snižováním cen se nepočítá

Zejména ve 2. polovině roku 2022 se očekává pokles zájmu kupujících a zpomalení růstu cen, nicméně poklesu či propadu cen nic nenasvědčuje. Nemovitostí totiž je a bude nedostatek, stejně jako pracovních sil potřebných k jejich výstavbě.

Zlevňování nemovitostí není ve výhledu

Obrázek: Zlevňování není ve výhledu. 

Přestože by měly poklesnout ceny stavebních materiálů, zvyšují se ceny energií, a tak je nemožné výši stavebních nákladů odhadovat na rok dopředu. Navíc se počítá s tím, že poptávka po bytech či domech bude nejen kvůli povolovacím procesům stále převyšovat nabídku.

Zvyšování zájmu o nájemní bydlení

Ochlazení zájmu o hypotéky a rostoucí ceny bytů povedou ke zvýšení poptávky po nájemním bydlení. Už na konci roku 2021 byla poptávka dvojnásobně vyšší, než jsou běžné hodnoty. I z tohoto důvodu roste tlak na růst nájemného, které by mělo gradovat v druhé polovině letošního roku.

Na zvyšování cen nájemného bude mít vliv i inflace, zdražování energií a stavebních prací, ale také vzkříšení cestovního ruchu. Aktuálně jsou ceny za pronájem v Praze na úrovni roku 2018, kdy cena za 1 m² činila 283 Kč. Kvůli větší poptávce se očekává i zvýšení této ceny. Obecně se očekává až 20% nárůst.

JAK SE POPRAT SE SOUČASNOU SITUACÍ, POKUD PRONAJÍMÁTE BYT?

Kvůli turbulentním pohybům na realitním trhu můžete zápasit s otázkou, jak správně nastavit cenu nájemného. S tím vám dokážeme pomoci ve Stálém nájmu. Naši odborníci situaci na realitním trhu neustále sledují, a tak vědí, za jakou cenu je nejvýhodnější byty pronajímat.

Svěřte svůj byt do naší péče. Staneme se vaším ideálním nájemníkem. Byt si od vás pronajmeme a následně do něj najdeme vhodného podnájemníka. Vy si budete užívat pravidelného garantovaného nájmu i v případě, že bude byt neobsazený nebo nám podnájemník nezaplatí.

My se postaráme o inzerci, nastavení ceny nájmu, na které se společně dohodneme, vyřešíme veškerou papírovou agendu, budeme řešit stav bytu i komunikaci s podnájemníkem. Veškeré starosti s pronájmem jdou za námi. Vy jen kontrolujete, že vám nájemné chodí včas.

Svěřte svou nemovitost do rukou zkušených profesionálů v oblasti správy a užívejte si bezstarostné pronajímání s vyšším výnosem. Nabízíme vám garantovaný měsíční příjem z nájmu, zajistíme udržování stavu vaší nemovitosti a ušetříme vám čas, starosti i peníze. Jak to celé funguje? Pronajmeme váš byt bez jakéhokoli rizika pro vás a zajistíme, abyste každý měsíc obdrželi garantovaný nájem vždy ve stejný den. Požádejte o kalkulaci vašeho nájemného a objevte výhody našich služeb.