Ceny nemovitostí ani v době pandemie neklesají. Jak je to možné?

MALÁ NABÍDKA A NEJVÝHODNĚJŠÍ INVESTICE

Mnoho lidí toužících po vlastním bydlení spoléhalo na to, že koronavirová krize zapříčiní pokles cen nemovitostí. To se však nestalo. Jedním z důvodů, který nenechá ceny klesnout, je strach z vysoké inflace, která se v budoucnu očekává. Kromě toho se lidé bojí, že při současném trendu růstu cen na vlastní bydlení nedosáhnou, a proto se jej snaží pořídit teď. Tím pádem se zvyšuje poptávka, ale nabídka neroste takovým tempem, aby dokázala poptávku uspokojit. Nedostatek bytů je výsledkem pomalého povolování staveb, přičemž zjednodušení legislativy je prozatím v nedohlednu.

Změny v oblasti hypoték

Zájem o hypotéky byl v loňském roce skutečně obrovský. Lidé o ně žádali především díky mírnému nárůstu nezaměstnanosti, ale také díky velice nízkým úrokovým sazbám, které banky nabízely. V průměru se nyní sazba pohybuje okolo 1,96 %, některé banky se však dostaly i pod 1,5 % ročně. Mnohé zájemce o vlastní bydlení ke konečnému rozhodnutí „dokopalo“ také zrušení čtyřprocentní daně z nabytí nemovitých věcí.

Práce z domova

Zájem o vlastní nebo větší bydlení se mimo jiné zvýšil po jarní karanténě v roce 2020, kdy lidé masově začali pracovat z domova. V té době začalo mnoho z nich uvažovat o tom, že by si měli pořídit byt nebo dům s větší zahradou, terasou, balkonem nebo alespoň lodžií. Jednoduše pár čtverečních metrů, kde se dá svobodně pobýt na čerstvém vzduchu i přes zákaz vycházení. Do oblasti zájmu se dostaly i rekreační objekty na venkově nebo na horách.

Obrázek: Práce z domova je jedním z důvodů, proč poptávka po vlastním bydlení roste.

Jistá investice

Zasvěcení lidé vědí, že investice do nemovitostí je nejjistější ochranou před inflací. Hodnota nemovitostí totiž bude do budoucna mnohem stabilnější než hodnota peněz, která může kvůli inflaci razantně klesnout. Proto lidé své úspory vkládají raději do investiční nemovitosti, což podporuje růst cen.

7 000 Kč za doporučení majitele

Víte o někom, kdo pronajímá byt, nebo vlastní investiční nemovitost, rád by se zbavil starostí a získal jistotu?

Doporučte nám jej a odměníme vás 7 000 kč za každý byt, který se díky vám dostane do našeho portfolia.

O JAKÉ NEMOVITOSTI JE ZÁJEM A JAK SE POHYBUJE JEJICH CENA?

V porovnání s předchozím rokem nejvíce loni zdražily pozemky a nejméně rodinné domy. Kromě toho je velký zájem o koupi rekreačních nemovitostí, které se nachází především na horách. Zájem o chaty a chalupy meziročně vzrostl až o 40 % a jejich cena se od začátku roku 2020 zvýšila o 20–35 %. Mnozí chataři si rekreační objekty předělávají na celoroční bydlení. Největší zájem je o nemovitosti v Krkonoších, na Šumavě, v Jizerských horách a v Beskydech.

Z HB Indexu, který zveřejnila skupina ČSOB, vyplývá, že největší meziroční nárůst cen se týká především tzv. rezidenčních nemovitostí. V posledním čtvrtletí loňského roku se také ukázalo, že díky vysoké poptávce po rekreačních objektech se jejich cena přiblížila pražské cenové hladině. Ceny horských apartmánů se vyšplhaly na 85 000 Kč/m² a výše.

Obrázek: Rekreační objekty mnohdy slouží k celoročnímu pobývání.

Co se týče domů, je zájem o všechny typy, včetně těch vhodných na rekonstrukci nebo těch, které se nacházejí ve vzdálenějších lokalitách od velkých měst.

Nejnižší průměrnou cenu za m² bytu vykazuje Most v Ústeckém kraji. Cena se pohybuje okolo 11 600 Kč. Nejdražší byty pak pořídíte na adrese Praha 2, kde průměrná cena za m² přesahuje hranici 127 900 Kč.

U kterých nemovitostí může dojít k poklesu cen?

O poklesu cen se zatím hovořit nedá. Dojít může spíše ke stagnaci cen, a to u nemovitostí, které se nacházejí v horších lokalitách, které jsou daleko od větších měst, mají špatnou občanskou vybavenost a nedostatek pracovních příležitostí. Dále se může jednat o staré zejména panelákové byty na periferiích.

JAK VYPADÁ INVESTIČNÍ NEMOVITOST

Ten, kdo má úspory, které nechce nechat ležet na účtu a zároveň nechce o jejich hodnotu kvůli inflaci přijít, investuje do nákupu nemovitostí. Obvykle se jedná o investiční byty. Jak takový byt vypadá?

  • Zpravidla se jedná o menší byt s dispozicemi 1 + 1, 2 + kk, 2 + 1.
  • Byt by měl být v lokalitě s dobrou občanskou vybaveností a infrastrukturou.
  • Nemovitost se může nacházet i v relativně levné lokalitě, která se bude v následujících letech rozvíjet.

Nejčastěji investoři investují do bytů v cihlových domech a v novostavbách. Hodnota těchto bytů roste a bude růst trvale. Své uplatnění najdou na dlouhodobý, ale také krátkodobý pronájem. A v případě potřeby se dají vždy výhodně prodat.

BEZSTAROSTNÝ PRONÁJEM INVESTIČNÍHO BYTU

Pronájem bytu s sebou obvykle nese celou řadu povinností, které stojí čas a nemalé úsilí. Nejdůležitější je nalezení spolehlivého nájemníka, který nebude mít problémy s platební morálkou a bude dodržovat podmínky ujednané v nájemní smlouvě. Hledání takového nájemníka je dost zdlouhavé. Neobejdete se bez osobní schůzky a následného důkladného prověření. Abyste zjistili, zda zájemce nemá dluhy či exekuci, bude potřeba si jej prověřit v Centrálním registru dlužníků ČR nebo v Centrální evidenci exekucí a podobně.

Kromě vhodného nájemníka se budete muset postarat i o stav bytu a řešit veškeré problémy, které se s pronajímáním bytu pojí. Pokud chcete šetřit svým drahocenným časem, je pro vás nejlepším řešením svěřit svůj byt do našich rukou. My se staneme vašim spolehlivým nájemníkem. Byt si od vás pronajmeme a budeme jej dále pronajímat. Vy si jen budete užívat garantovaný nájem, který vám pravidelně v určený den přistane na účtu a to i tehdy, když nám nájemník nezaplatí nebo je nemovitost prázdná.

O co všechno se postaráme?

  • Zaplatíme vám nájem i když bude byt prázdný nebo podnájemník neplatí.
  • O sepsání inzerátu a nafocení nemovitosti,
  • o inzerování na všech kvalitních a nejnavštěvovanějších realitních webech,
  • o schůzky a prověření zájemců,
  • o vyhotovení a sepsání smluv,
  • pojištění nájemce a přepsání energií,
  • o stav vašeho bytu.

Pokud vám to situace umožňuje, investujte do nemovitosti na pronájem, která nepodléhá inflaci a bude vám přinášet zisk.

Svěřte svou nemovitost do rukou zkušených profesionálů v oblasti správy a užívejte si bezstarostné pronajímání s vyšším výnosem. Nabízíme vám garantovaný měsíční příjem z nájmu, zajistíme udržování stavu vaší nemovitosti a ušetříme vám čas, starosti i peníze. Jak to celé funguje? Pronajmeme váš byt bez jakéhokoli rizika pro vás a zajistíme, abyste každý měsíc obdrželi garantovaný nájem vždy ve stejný den. Požádejte o kalkulaci vašeho nájemného a objevte výhody našich služeb.