Pomoc, nájemník v exekuci! Jak tomu předejít?

Zkrácenou verzi článku si také můžete poslechnout v audioverzi

V exekuci je přes 800 tisíc Čechů, uvádějí statistiky Exekutorské komory ČR. Na Ústecku a Mostecku má exekuci každý pátý člověk, celostátně asi každý třináctý. Je tedy pravděpodobné, že se při pronajímání bytu s některými z nich setkáte. Jak zajistit, aby problémy nájemníka v exekuci nedopadly na vaši hlavu?

ŘEŠÍ NĚCO TRVALÉ BYDLIŠTĚ?

Pronajímatelé se dříve často bránili tomu, aby si nájemníci v pronajatém bytě nahlásili na úřadě trvalé bydliště. Obávali se právě dopadů případných exekucí či ztížení možnosti vystěhovat problémového nájemníka. Podle aktuální legislativy však není k tomuto úkonu potřeba souhlas majitele a nic nezmůže ani jeho výslovný (nebo například v nájemní smlouvě protiprávně uvedený) nesouhlas. K nahlášení trvalého bydliště stačí doložit, že je osoba oprávněná užívat daný byt. Vašemu nájemníkovi k tomu tedy bude stačit platná nájemní smlouva.

„Souhlas pronajímatele s evidencí trvalého pobytu v místě jím pronajímaného bytu není potřeba zejména z toho důvodu, že pronajímateli z této evidence žádná práva ani povinnosti neplynou,“ objasňuje na svých stránkách advokátní kancelář Jelínek.

Trvalé bydliště je důležité pro evidenci obyvatel kvůli doručování korespondence, možnosti zastižení osoby úředníky a podobně.

PO SKONČENÍ NÁJMU TRVALÝ POBYT ZRUŠTE

V každém případě byste však měli vědět, zda si nájemník ve vašem bytě trvalé bydliště zřídil. Když jeho nájemní smlouva končí, musíte pohlídat, aby si trvalý pobyt odhlásil. A to nejen kvůli možné exekuci, ale i proto, aby následujícího nájemníka neobtěžovala cizí korespondence, nebo dokonce návštěvy, které by na adrese mohly hledat původního obyvatele.

Pokud zjistíte, že nájemník trvalé bydliště neodhlásil, i když ve vašem bytě již nebydlí, můžete návrh na zrušení místa trvalého pobytu podat sami.

Ukončení nájemního vztahu doložíte například nájemní smlouvou na dobu určitou, jejíž lhůta již uplynula, nebo výpovědí z nájmu s uvedením data ukončení nájemního vztahu. Musíte však prokázat, že nájemník byt dále již neužívá. Pokud se vám nepodaří získat prohlášení samotného nájemce, lze využít svědectví sousedů, popřípadě předložit novou nájemní smlouvu doplněnou prohlášením nového nájemníka, že váš byt již obývá.

ZÁJEMCE O PRONÁJEM POŘÁDNĚ PROVĚŘTE

Schopnost plnit finanční závazky by měla být jednou z prvních věcí, na které se zaměříte při prověřování nájemníka. Snažte se získat co nejpřesnější představu o jeho ekonomické situaci. Ptejte se na zaměstnání, příjem, na finanční závazky, dluhy, alimenty…

Jestliže je zájemce o pronájem solidní, nemá co skrývat a měl by umět doložit, že má dostatečný příjem, aby mohl pravidelně platit nájemné – ať už výplatní páskou, potvrzením o zaměstnání či aktuálním výpisem z účtu. Nedejte na žádné sliby a raději počítejte: Jestliže je nájemné například 12 tisíc korun a nájemník má čistý měsíční příjem 16 tisíc, pak je vysoce pravděpodobné, že nájemné nezvládne řádně splácet.

7 000 Kč za doporučení majitele

Víte o někom, kdo pronajímá byt, nebo vlastní investiční nemovitost, rád by se zbavil starostí a získal jistotu?

Doporučte nám jej a odměníme vás 7 000 kč za každý byt, který se díky vám dostane do našeho portfolia.

NÁJEMNÍK S NĚKOLIKA EXEKUCEMI JE RIZIKOVÝ

Ještě horší vyhlídky však máte v případě, že je zájemce o pronájem bytu zatížen dluhy či exekucemi. A takových lidí je v České republice bohužel dost. Na internetové Mapě exekucí můžete zjistit, jak je na tom váš okres nebo kraj.

Žebříčku krajů s největším počtem osob v exekuci za rok 2018 kralují Ústecký kraj (téměř 18 % obyvatel v exekuci) a Karlovarský kraj (necelých 17 %), vysoká čísla vykazují i Liberecký a Moravskoslezský kraj. Nejlépe si vede Zlínský kraj, kde je v exekuci asi 6 % obyvatel. Tito obyvatelé však mají často více než jednu exekuci – ve čtyřech nejpostiženějších krajích má okolo 40 % z nich 3 až 9 exekucí a podíl osob s 10 až 29 exekucemi činí asi 19 %.

Předlužený člověk nebudí důvěru a pravděpodobně bude mít problém pravidelně platit nájem. Chcete-li mít jistotu, že nájemník nedluží a není v exekuci, využijte veřejně dostupné databáze na internetu. Zdarma je k nahlédnutí Insolvenční rejstřík, za poplatek pak můžete nahlédnout do Centrální evidence exekucí; celkově počítejte s částkou v řádu stokorun. Placenou službou je také nahlížení do Centrálního registru dlužníků.

EXEKUCE BĚHEM NÁJEMNÍHO VZTAHU

I slušný nájemník se může dostat do finančních problémů, například kvůli ztrátě zaměstnání, úrazu či nemoci, rodinným problémům.

Krátkodobý výpadek můžete řešit pomocí kauce, kterou nájemník složí před nastěhováním do bytu. Podle novely občanského zákoníku č. 460/2016 Sb. může kauce činit až trojnásobek měsíčního nájemného. Dlužné nájemné si z této částky odečtete a nájemník je potom ze zákona povinen opět tuto peněžní jistotu dorovnat do sjednané výše. Pokud by se tak nestalo, jedná se o hrubé porušení povinností, které může být důvodem k výpovědi z nájmu.

Jestliže však nájemník nechá své dluhy narůstat a situaci s věřiteli neřeší, například splátkovým kalendářem nebo odložením splátek, exekuce je na spadnutí. Exekutor se potom samozřejmě vydá na místo trvalého bydliště dlužníka, tedy do vašeho bytu. Jak tomu předejít?

V první řadě doporučujeme prevenci. Na pravidelných kontrolách bytu se vždy přeptejte, jak se nájemníkovi daří, zda je spokojený v práci, jestli plánuje nějaké změny týkající se zaměstnání, rodiny.

Zpozornět byste určitě měli i ve chvíli, kdy se opozdí s platbou nájemného, zvláště pokud se tato situace opakuje. V případě pochybností se nájemníka na exekuci přímo zeptejte nebo využijte uvedené registry. Vyklube-li se z původně slušného nájemníka neplatič, kterému se vrší problémy jeden na druhý, je na místě výpověď nájemní smlouvy.

MŮŽE EXEKUTOR ZABAVIT VAŠE VĚCI?

Pokud jste se rozhodli pronajímat zařízený byt, opravdu se může se stát, že exekutor opatří žlutými nálepkami i váš nábytek, televizi nebo pračku. Bude pak na vás dokazovat, že věc nepatří nájemníkovi, ale vám – a to za pomoci faktur a účtenek dokládajících nákup uvedených věcí. Při pronájmu zařízeného bytu proto kromě nájemní smlouvy vždy sepište i předávací protokol, v němž přesně uvedete všechny součásti vybavení bytu. Nájemník i vy budete mít každý svůj podepsaný exemplář protokolu. Exekutor z něj může na místě zjistit, co komu patří.

VYDĚLÁVEJTE NA PRONÁJMU BYTU BEZ RIZIKA

Nájemník v exekuci vám může způsobit mnoho nepříjemností – od finančních ztrát až po spory s exekutorem. Prověřování registrů a zjišťování informací o nájemníkovi vás bude stát spoustu času, a přesto se z nájemníka může vyklubat dlužník. Chcete-li vsadit na jistotu a vyhnout se všem rizikům, nechte pronájem vašeho bytu na nás.

Nájemní smlouvu uzavřete s námi, my najdeme vhodného nájemníka a budeme vám pravidelně posílat nájemné. A to i tehdy, když nájemník z jakéhokoliv důvodu nezaplatí. Dluhy i případnou výpověď s ním vyřešíme a postaráme se i o nalezení nového nájemníka. Vy budeme dostávat sjednané nájemné každý měsíc včetně doby, kdy bude byt neobsazený. Vaše nemovitost vám bude vydělávat peníze bez starostí.

Svěřte svou nemovitost do rukou zkušených profesionálů v oblasti správy a užívejte si bezstarostné pronajímání s vyšším výnosem. Nabízíme vám garantovaný měsíční příjem z nájmu, zajistíme udržování stavu vaší nemovitosti a ušetříme vám čas, starosti i peníze. Jak to celé funguje? Pronajmeme váš byt bez jakéhokoli rizika pro vás a zajistíme, abyste každý měsíc obdrželi garantovaný nájem vždy ve stejný den. Požádejte o kalkulaci vašeho nájemného a objevte výhody našich služeb.