10 jednoduchých způsobů, jak ušetříte na energiích v nájemním bytě

Jak ze svého bytu uděláte byt úsporný? Třeba výměnou oken, instalací termostatických hlavic nebo pořízením vybavení, které šetří spotřebu vody. Díky úspoře snížíte náklady na zálohy, ale zároveň si můžete říci o vyšší nájemné.

Šetrné chování k vaší peněžence i životnímu prostředí

Úsporné zacházení s energiemi je nutné nejen kvůli šetření finanční nákladů, ale také kvůli udržitelnosti životního prostředí. Díky několika vhodně zvoleným opatřením, například zateplením či alternativními zdroji energie tedy potěšíte nejen svoje bankovní konto, ale také planetu.

Opatření spojená s úsporou energií se promítnou i do hodnoty nemovitosti. Konkrétně u pronájmu se energetická opatření promítají do výše nájemného. Za zateplený byt s vyměněnými okny si můžete říci větší nájemné než v případě bytu, do kterého profukuje starými kastlovými okny.

Opravdu pronajímáte za správnou cenu?

Zjistěte, za kolik pronajímat nejvýhodněji.

10 rad pro snížení spotřeby v bytě

Ceny energií se v poslední době víceméně ustálily. Někteří dodavatelé dokonce s opatrností nabízí i fixace. I tak jsou ale zálohy na energie daleko vyšší v porovnání s dobou před pandemií Covid-19 a válkou na Ukrajině. Naštěstí existuje několik ověřených způsobů, jak ušetřit peníze za spotřebu energie.

Pokud svůj byt vylepšíte těmito úspornými opatřeními, můžeme jej ve Stálém nájmu pronajímat za vyšší nájemné. Nájemník bude ve výsledku rád, protože ušetří na zálohách, a to bez ohledu na to, zda bude zálohy platit přímo dodavateli nebo společně s nájemným.

Perfektní izolace

Pokud přemýšlíte, jak ušetřit na topení, je na místě kontrola izolace oken a dveří. Právě okny v zimě utíká nejvíce tepla, které draze platíte. Se snížením nákladů na topení pomůže také odizolovaná střecha a podlaha. Nejúčinnějším řešením je zateplení stěn.

Pokud pronajímáte celý bytový dům, zajistíme po domluvě s vámi kontrolu a opravu stavu střechy a dalších kritických míst.

Úsporné spotřebiče

Každý byt určený k pronájmu by měl mít alespoň základní spotřebiče (sporák či varnou desku a lednici). Někteří majitelé mají v bytě i pračku nebo myčku. Abyste snížili spotřebu energie, pořiďte do bytu úsporné spotřebiče. Při výběru sledujte energetický štítek. Nejméně náročné spotřebiče spadají do kategorie A.

Příklad spotřeby myčky za 100 cyklů při ceně 8 Kč za kWh:

Energetická třídaSpotřeba kWhCena v Kč
A54432
B65520
C72592
Příklad spotřeby myčky za 100 cyklů při ceně 8 Kč za kWh

Orientační roční spotřeba energie kombinované lednice s mrazničkou při ceně 8 Kč za kWh:

Energetická třídaSpotřeba kWhCena v Kč
A108864
B1291 032
C1711 368
Orientační roční spotřeba energie kombinované lednice s mrazničkou při ceně 8 Kč za kWh
Pořiďte do bytu úsporné spotřebiče. Zdroj: stalynajem.cz

Úsporné a ekologické svícení

Ušetřit můžete i v případě, že staré wolframové žárovky vyměníte za úsporné LED zdroje. LED osvětlení je na provoz až 7krát levnější než klasické žárovky.

Termostatické hlavice a kontrola topení

Na topení v bytě byste měli mít termostatické ventily, které reagují na okolní teplotu. Radiátor tedy topí jen tehdy, kdy je to potřeba. Důležitá je i pravidelná kontrola a údržba topného systému, se kterou vám rádi pomůžeme..

Perlátory a další vybavení, které šetří vodu

Perlátory a úsporné hlavice na sprchách ušetří spotřebu vody například při mytí zubů a sprchování. Vyplatí se i pořízení šetřiče vody do toalety, který umožňuje nastavení množství vody při splachování, případně zastavení vody.

Řízení chytrou domácností

Při velké rekonstrukci nebo při stavbě nemovitosti vybavte svůj byt chytrou domácností, která efektivně pracuje se spotřebou energie. Tím šetří vaše účty za elektřinu, plyn i vodu. Využívá k tomu chytré senzory i inteligentní termostaty.

Porovnání nabídek dodavatelů energií

Ceny za dodávku energií se u dodavatelů různí. Proto se vyplatí zjistit, jak je na tom váš dodavatel vzhledem ke konkurenci. Nenabízí někdo cenově přijatelnější dodávky energií? My ve Stálém nájmu necháváme energie přepsat na podnájemníky, kteří si toto řeší sami.

Používání obnovitelných zdrojů

V poslední době se těší oblibě energetická soběstačnost. Tu vám umožní instalace fotovoltaiky, tepelného čerpadla nebo domácí větrná elektrárna. Díky dotaci Zelená úsporám můžete získat příspěvek na zateplení, solární elektrárnu, výměnu kotle nebo na tepelné čerpadlo.

Kontrola distribuční sazby

Každé nemovitosti se při odběru elektřiny přiřazuje určitá distribuční sazba, která stanovuje kolik a za jakých podmínek zaplatíte. Existuje sazba jednotarifní, kdy elektřina stojí celý den stejně, nebo dvoutarifní, kdy cena kolísá podle změny z vysokého tarifu na nízký a naopak. Distribuční sazba se odvíjí od toho, jaké elektrické spotřebiče doma používáte.

Dotace na úsporná opatření

Pro bytové domy nabízí Nová zelená úsporám dotace na nejrůznější úsporná opatření. Jde například o dotaci na zateplení, zelené střechy, topení (výměnu zdrojů tepla), fotovoltaické systémy, solární ohřev, řízené větrání s rekuperací a další.

Jak mít energeticky úsporný byt?

Pokud chcete snížit náklady na energie, vyplatí se, aby v bytě bylo několik úsporných opatření. Mezi ty nejpopulárnější patří LED svítidla, perlátory na vodovodní kohoutky, úsporné sprchovací hlavice nebo spotřebiče s nejlepší energetickou třídou.

Chcete pronajímat za co nejlepší cenu? Pořiďte do bytu úsporné spotřebiče. S většími stavebními úpravami, které si žádají stavební zásah vám rádi poradíme.

Svěřte svou nemovitost do rukou zkušených profesionálů v oblasti správy a užívejte si bezstarostné pronajímání s vyšším výnosem. Nabízíme vám garantovaný měsíční příjem z nájmu, zajistíme udržování stavu vaší nemovitosti a ušetříme vám čas, starosti i peníze. Jak to celé funguje? Pronajmeme váš byt bez jakéhokoli rizika pro vás a zajistíme, abyste každý měsíc obdrželi garantovaný nájem vždy ve stejný den. Požádejte o kalkulaci vašeho nájemného a objevte výhody našich služeb.