Sezónní údržba bytu: okna, dveře, topení a další

Co všechno byste měli zkontrolovat na podzim v bytě, který pronajímáte? Především těsnění oken a dveří, ale také kotel a radiátory. Pravidelnou údržbou si prodlužujete životnost své nemovitosti.

Díky podzimní přípravě vás nízké teploty nezaskočí

Podzim je ideální čas na generální kontrolu vaší nemovitosti. Ať už pronajímáte bytový dům, jeden byt nebo rodinný dům, investice a čas věnovaný údržbě se vám vrátí. I menší údržba vás ušetří vysokých účtů za opravy, a navíc prodloužíte životnost svého majetku a vybavení bytu.

Pamatujte, že řemeslníci (voda, topení, plyn atd.) mají zejména v zimě skutečně napilno a na termín jejich návštěvy si počkáte dlouho. Za výjezd k urgentní situaci můžete ke všemu zaplatit pěkný „ranec“. Proto se vyplatí s generální kontrolou a údržbou začít již na podzim.

Sezónní kontrolou zjistíte, jaké má byt nedostatky a co je potřeba opravit. Zjistěte, jaké drobné opravy v bytě hradí nájemník a co platí majitel bytu.

Obrázek: Co všechno byste měli zkontrolovat na podzim v bytě, který pronajímáte?

Štěstí přeje připraveným, proto máme plán

Při sezónní prohlídce bytu nebo jiné pronajímané nemovitosti si sepisujeme, jaké opravy je potřeba udělat hned a jaké ještě počkají. Díky takovému rozdělení bude váš majetek vždy v perfektním stavu. Navíc předejdeme tomu, aby se z malých komplikací vyklubaly komplikace velké.

Sezónní údržbu si zaslouží nejen okna a kotel. Co dalšího zkontrolovat?

Pravidelnou péčí o nemovitost prodloužíte její životnost, předejdete vysokým nákladům na rozsáhlé opravy a ušetříte na energiích. Některé úkony, jako například kontrola baterií v detektorech kouře jsou důležité i pro bezpečnost nájemníků a dalších obyvatel domu.

Připravili jsme pro vás checklist nejdůležitějšího vybavení, které byste měli na podzim zkontrolovat.

Pronajímejte byt bez starostí a s lepším výnosem.

Garantujeme vám pravidelné nájemné i stav vašeho bytu.

1. Kontrola a čištění oken

Nenechte se zmást větou, že jsou plastová okna bezúdržbová. Bezúdržbovostí se totiž myslí jen to, že nemusíte natírat rámy. Na podzim je potřeba umýt skla, zkontrolovat celoobvodové kování, těsnění nebo odtokové žlábky.

Jednou za rok je potřeba promazat kování. Dobře vám k tomu poslouží silikonový olej. Kápněte jej na kování po obvodu rámů a do všech pohyblivých částí a čepů. Nezapomeňte také na správné seřízení přítlaku oken, které má vliv na izolaci. 

Nezapomeňte zkontrolovat také těsnění oken. Ujistěte se, že dobře sedí po celém obvodu rámu a na křídlech v příslušných drážkách. Odtokové kanálky zbavte všech nečistot. Musí být dokonale průchodné, aby se v nich voda nezadržovala a neprosakovala, kam nemá.

2. Příprava topného systému a kontrola kotle

Kontrolu provádí odborník. Zkontroluje funkčnost kotle, odvod spalin, případně bezchybné fungování přikládacího mechanismu. Topenář prověří stav hořáku, výměníku, těsnost spalovací komory a kotel správně seřídí. Jen tak bude kotel pracovat úsporně a bezpečně.

Před začátkem topné sezony se odvzdušňují  radiátory. Zavzdušněné radiátory nehřejí, přestože kotel stále ohřívá vodu v otopném systému. V bytě je zima a kotel „zbytečně“ topí. Odvzdušnění se provádí pomocí odvzdušňovacích ventilů. Po odvzdušnění se doporučuje kontrola tlaku vody, pokud chybí, je potřeba ji dopustit. .

Chytrý termostat se postará o příjemnou teplotu během dne i v noci. Některé termostaty je možné ovládat i přes telefon. Chytrý termostat dokáže vytápění nastavit tak, aby bylo co nejšetrnější k vaší peněžence. Pokud jste pořídili nový kotel, zvažte také výměnu topení/radiátorů v bytě, která vám může snížit výdaje za energie.

3. Izolace oken, dveří a střechy

Špatná izolace kolem oken, dveří a na střeše vás v topné sezóně může stát spoustu peněz. Proto si zkontrolujte, zda okna i dveře dobře těsní. Pokud je těsnění poškozené, zaslouží si výměnu. Kontroluje se i okolí zárubní a rámů oken. Praskliny je potřeba utěsnit pomocí montážní pěny.

Pozornost by se měla věnovat t také izolaci a těsnění kolem střechy. Podívejte se, zda je v pořádku střešní krytina. Zkontrolujte také půdu a zjistěte, zda do ní nezatéká. Pokud nemáte tepelnou izolaci podkroví, můžete ztráty snížit tím, že zateplíte alespoň podlahu půdy. Věděli jste, že přes střechu uniká až 15 % tepla a přes okna dokonce 40 %?

Pravidelná kontrola bytu

Stav pronajímaného bytu se doporučuje kontrolovat alespoň 4krát za rok. Pokud je nájemník slušný, můžete i jednou za půl roku. Ve Stálém nájmu provádíme pravidelné kontroly a zjišťujeme, zda je byt v pořádku. O jeho stavu vás informujeme ve vašem klientském portálu. Kromě popisu přidáváme i fotografie, abyste měli jistotu, že je o váš byt skvěle postaráno.

Nepatříte mezi domácí kutily, nebo nemáte čas na zařizování servisáků? Nechte starosti o svůj byt na nás. Postaráme se nejen o sezónní údržbu, ale také o perfektní stav vašeho bytu po celý rok.

Svěřte svou nemovitost do rukou zkušených profesionálů v oblasti správy a užívejte si bezstarostné pronajímání s vyšším výnosem. Nabízíme vám garantovaný měsíční příjem z nájmu, zajistíme udržování stavu vaší nemovitosti a ušetříme vám čas, starosti i peníze. Jak to celé funguje? Pronajmeme váš byt bez jakéhokoli rizika pro vás a zajistíme, abyste každý měsíc obdrželi garantovaný nájem vždy ve stejný den. Požádejte o kalkulaci vašeho nájemného a objevte výhody našich služeb.