Nákup nemovitosti je jednou z nejméně rizikových investic

V době inflace každý, kdo má určitou sumu volných peněz, hledá možnosti, jak je co nejlépe zhodnotit a udržet jejich hodnotu. Jednou z nejméně rizikových investic je pořízení investičního bytu. Jak je nejvhodnější byt financovat a jak efektivně finanční prostředky využít, pokud nechcete investovat do bytu?

Jak investovat v době inflace?

Nastavení investičního portfolia není v současné době vůbec snadné. Pokud se pro investici rozhodnete, je potřeba pamatovat na určitou míru rizika a jeho vhodnou diverzifikaci. Není to vhodné vsadit vše na jednu kartu. Do čeho se nejčastěji investuje?

  • Akcie, 
  • dluhopisy,
  • nemovitosti,
  • kryptoměny.

Kryptoměny v současnosti zažívají jeden z největších pádů, takže se větší investice do této oblasti spíše nevyplatí. Sázkou na jistotu je investice do nemovitostí, které jsou sice v současné době drahé, ale jejich hodnota dále časem roste. Vývoj cen akcií v současné době vypadá jako jízda na horské dráze a jen těžko se odhaduje, které odvětví krizi odolá. Za výhodnou investici kromě nemovitostí platí také dluhopisy. Jakmile se inflace v následujících letech vrátí k přívětivějším hodnotám, úroková sazba dluhopisů bude zafixovaná.

Proč se investice do nemovitostí těší stále velké oblibě?

Podle odborníků se v současné nejisté době vyplatí kupovat byty na investici. Vzhledem k velkým úrokovým sazbám totiž roste poptávka po nájemním bydlení. Aktuálně žije v nájemních bytech asi 20 % lidí a do budoucna je možné očekávat, že se toto číslo bude zvyšovat. Na zájmu o pronájem se projevila také poptávka zvýrazněná příchodem obyvatel z Ukrajiny, kterých je v České republice zhruba 300 000. Nákup nemovitosti je podle investičních poradců a realitních makléřů stále nejjistějším a nejrozumnějším uložením finančních prostředků

Nemovitosti spadají do dlouhodobých investic. To znamená, že naplno se její zhodnocení projeví v horizontu deseti až dvaceti let. Přestože je jejich cena aktuálně na historickém maximu, je možné z trendu minulých let usuzovat, že i v budoucnu se bude jejich hodnota zvyšovat. 

Ceny nemovitostí v dlouhodobém horizontu stabilně rostou. Příklad: před 8 lety jste mohli v Praze koupit byt o rozloze 70 m2 zhruba za 4 miliony korun. Dnes byste podobný byt pořizovali za dvojnásobek.

Obrázek: Hodnota nemovitosti časem vzrůstá.

7 000 Kč za doporučení majitele

Víte o někom, kdo pronajímá byt, nebo vlastní investiční nemovitost, rád by se zbavil starostí a získal jistotu?

Doporučte nám jej a odměníme vás 7 000 kč za každý byt, který se díky vám dostane do našeho portfolia.

Způsoby financování nemovitostí a jejich rizika

Zhruba třetina bytů, které se v České republice prodají, jsou tzv. byty investiční. Jenže ne pro každého je pořízení bytu tou nejlepší investicí. Jakými dalšími způsoby můžete nemovitosti financovat?

Financování z našetřených peněz

Nejlepším způsobem, jak si pořídit investiční byt, je nákup napřímo. To znamená, že máte volné finance v řádu několika milionů, které utratíte za nákup bytu. Výnosnost se pohybuje mezi 2–3,5 % p. a. Vždy ale pamatujte na finanční rezervu. Není vhodné za investiční byt vydat veškeré našetřené peníze. Část by vám měla sloužit jako úspora, do které můžete sáhnout v případě nečekané nebo finančně náročné životní situace. 

Návratnost investice do nemovitosti se může prodlužovat v případě, kdy je byt neobsazený. Zároveň je potřeba počítat s tím, že pokud se majitel rozhodne pro prodej, může čekat dlouhou dobu, než najde vhodné kupce.

Investice formou hypotéky

Poměrně rizikovou se může stát investice do nemovitosti formou hypotéky. Mnozí lidé se nechají unést představou, že se jim peníze rychle vrátí, nebo že budou nájmem financovat splácení hypotéky. Aby toto mohlo nastat, musela by být splněna celá řada podmínek, kterou často nejste schopni ovlivnit.

  • Co když budou měsíce, kdy bude byt prázdný?
  • Co když se nájemník opozdí s platbou nájemného?
  • Co když se z nájemníka vyklube neplatič?

Pokud uvažujete nad investicí do bytů pomocí hypotéky, je nejvhodnější mít našetřeno alespoň 50 % kupní ceny a mít likvidní rezervu. V současné situaci nepokryje výnosnost z nájmu inflaci.

Investiční fondy do nemovitostí

Jestliže nemáte dostatek peněz pro pořízení bytu napřímo a nechcete si brát ani hypotéku, můžete ušetřené peníze v řádech statisíců investovat do nemovitostních fondů. Základem úspěchu je vybrat kvalitní fond, s jehož výběrem vám může pomoci investiční poradce. Výhodou fondů oproti investičnímu bytu je diverzifikace rizik a investic.

Fond by měl spravovat nemovitosti různého druhu, například kancelářské prostory, průmyslové areály, rezidenční objekty. Investiční fond pracuje s určitou mírou zadluženosti, díky které může získat lepší nemovitosti. Pokud je však zadlužení neuvážené, může podílník skončit s finanční ztrátou. Výnosnost fondů závisí na segmentu i rizikovosti, takže se může pohybovat mezi 2–10 % p. a. 

Obrázek: S výběrem fondů pomůže konzultant.

Jak vybrat vhodný investiční byt?

Největší potenciál má investiční byt ve městě. Lze předpokládat, že se do měst lidé budou stěhovat za prací s tím, jak poroste nezaměstnanost. Vhodné je zvolit univerzitní města, kde pronájem hledají především studenti.

Po ukončení školy pak studenti ve velkých městech hledají i klasické bydlení kvůli práci. Velký potenciál nabízí také nemovitosti v blízkosti větších studentských měst, kde není trh s pronájmy ještě tolik rozvinutý. Dá se předpokládat, že hodnota bytu v této lokalitě může v budoucnu stoupnout dokonce až o 100 %.

Byt vybírejte podle cílové skupiny. Nejoblíbenější investiční byty jsou malometrážní, které hledají mladé páry, singles, studenti, cizinci nebo rozvedení. Ideální je:

  • 1 + 1,
  • 2+ kk,
  • 2 + 1.

Byt by měl být v oblasti s dobrou občanskou vybaveností (MHD, služby atd.). Jakmile si vyhlédnete a pořídíte byt, je potřeba do něj najít vhodného nájemníka, což může být pro nezkušené, ale i zkušené pronajímatele oříšek.

S pronajímáním na vlastní pěst se pojí celá řada povinností:

Investice bez rizika existuje

Pokud vlastníte investiční byt, který jste si pořídili z našetřených peněz nebo si na jeho koupi vzali hypotéku, můžete jej pronajímat zcela bez starostí.

Svůj byt můžete svěřit do péče nám a my vám garantujeme pravidelný a stálý nájem, a to i v případě, že je byt neobsazený nebo nájemník nezaplatil. Máte tedy jistotu, že ze svého bytu budete mít vždy zisk. Najdeme vám nejvhodnější podnájemníky.O nemovitost se postaráme od A do Z. Pomůžeme vám nastavit optimální cenu nájemného, které vám budeme pravidelně posílat na účet. Vezmeme si na starosti inzerci, profesionální nafocení, výběr nájemníků, jejich důkladné prověření, sepsání smluv podle aktuálních znění zákonů, pojištění nájemníků, přepisy energií, opravy v bytě i případné problémy s neplatiči.

Svěřte svou nemovitost do rukou zkušených profesionálů v oblasti správy a užívejte si bezstarostné pronajímání s vyšším výnosem. Nabízíme vám garantovaný měsíční příjem z nájmu, zajistíme udržování stavu vaší nemovitosti a ušetříme vám čas, starosti i peníze. Jak to celé funguje? Pronajmeme váš byt bez jakéhokoli rizika pro vás a zajistíme, abyste každý měsíc obdrželi garantovaný nájem vždy ve stejný den. Požádejte o kalkulaci vašeho nájemného a objevte výhody našich služeb.