Údržba nemovitosti v zimním období: jak na zamrzlou vodu, poruchy topení nebo plíseň v bytě?

V zimním období vás může potrápit řada problémů. Kvůli rozdílům mezi venkovní a vnitřní teplotou vzniká plíseň. Zavzdušněný otopný systém způsobuje nedostatečné vytápění a mrazivé teploty jsou důvodem popraskání vodovodního potrubí. Jak těmto komplikacím předcházet?

Prevence jako minimalizace rizik

Co je lepší? Řešit problémy až se vyskytnou, nebo jejich výskytu předcházet? My ve Stálém nájmu se přikláníme k druhému řešení. Proto váš byt pravidelně navštěvujeme a kontrolujeme. Abyste pronajímali skutečně bez starostí, postaráme se o drobné opravy, ty větší zkonzultujeme s vámi.

Preventivní sezónní kontrola bytu nebo jiné nemovitosti vám ušetří peníze za řešení velkých problémů, které se mohou vyklubat z malých nedostatků. Jednou z dalších výhod je, že můžete opravu řešit dostatečně dopředu. Můžete si objednat opraváře a nepřiplácet za okamžitý servis.

Díky pravidelným kontrolám stavu bytu:

  • zachováváte jeho hodnotu,
  • podporujete bezpečné bydlení svých nájemníků,
  • šetříte náklady,
  • prodlužujete jeho životnost,
  • dbáte na dodržování právních aspektů (nájemní byt musí být ve stavu způsobilém k nastěhování a obývání).

Garantujeme vám pravidelné nájemné a stav vašeho bytu.

Šetříme váš čas, peníze i starosti.

Nejčastější problémy, které vám mohou během zimy udělat na čele vrásky

Jaké problémy se během zimy řeší nejčastěji?

  • Zamrzlé vodovodní potrubí – kvůli špatné izolaci, případně nedostatečné výkopové hloubce, ve které se vede potrubí, může kvůli nízkým teplotám zmrzlá voda poškodit trubky.
  • Poruchy topení – obvykle se jedná o nedostatečnou výhřevnost, případně špatný odtah komína.
  • Vlhkost vlhkost v bytě způsobuje plíseň a z ní pramenící zdravotní problémy.

Zamrzlé vodovodní potrubí

Jestliže teplota začne klesat pod bod mrazu, je potřeba zajistit prevenci proti zamrznutí potrubí. Krátkodobě může pomoci izolace. Podzemní rozvody, které neleží v nezámrzné hloubce je potřeba dodatečně izolovat. Potrubí, které vede zvenku (například přívod vody na zahradu nebo do koryt na vodu pro domácí zvířata) je nejlepší opatřit automatickým topným kabelem, který spustí termostat, jakmile teplota klesne pod +3 °C. Vypne jej, když venkovní teplota stoupne na +10 °C.

Jestliže řešíte prevenci popraskání vodovodního potrubí na rekreačně obývaných nemovitostech (typicky chatách), před odjezdem vypusťte z vodovodního potrubí i bojleru veškerou vodu, aby nedošlo k poškození trubek.

Poruchy topení

Mezi nejčastější poruchy u topení patří zavzdušněné radiátory, kvůli kterým otopná tělesa nehřejí. Sice topíte, ale místnosti nevytápíte. Proto byste měli radiátory na začátku topné sezony odvzdušnit. Vzduch v systému může napáchat i další škody. Způsobuje například korozi kovových částí topení a nepříjemné zvuky, kterým se říká kavitační hluk. Odvzdušňujte pravidelně pomocí odvzdušňovacích ventilů.

Mezi další poruchy patří unikající provozní kapalina. Kontrolujte, zda vám někde topení neteče. Netěsnicí spoje totiž způsobují skvrny a plísně. Kromě toho propouští vzduch do topení. Pokud vám voda z topení uniká, ihned zavolejte topenáře.

Jestliže topíte tuhým palivem, mohou vás dostihnout problémy se špatným hořením. To může být způsobeno nízkým tahem komína. Zanesený však může být nejen komín, ale také kouřovod nebo kotel. Proto je potřeba nechat komín a kotel pravidelně čistit a servisovat.

Vlhkost v bytě

S příchodem nízkých teplot se v mnoha bytech objeví kondenzace vlhké vzdušnosti. Je to způsobeno kvůli vysokému rozdílu mezi nízkými venkovními a vyššími vnitřními teplotami. Proto se začnou rosit okna, případně začnou vlhnout stěny. Kvůli vysoké vlhkosti může dojít i k narušení konstrukčního řešení bydlení. Mezi nejrizikovější místnosti patří kuchyně a koupelny, kde je výskyt vlhkosti nejvyšší.

Vlhkost způsobuje degradaci nábytku a vybavení nájemního bytu, ale také vznik plísní. A plísně mají za následek zdravotní komplikace v podobě respiračních onemocnění, svědění pokožky a očí a dalších.

Pravidelně větrejte, ideálně 3krát až 4krát denně v délce cca 6 minut

Jak vlhkost v bytě vyřešit? Pravidelně větrejte, ideálně 3krát až 4krát denně v délce cca 6 minut. Při vaření používejte odsavač par, při sprchování a koupání zapínejte ventilátor, nesušte prádlo v bytě. Na pomoc můžete přizvat i elektronické pomocníky, například odvlhčovač vzduchu, který automaticky hlídá hladinu vlhkosti ve vzduchu. V zimě by se vlhkost v bytě měla pohybovat mezi 45 až 60 %.

O co dalšího se v zimě starat?

Zejména když napadne sníh nebo se udělá ledovka, je potřeba udržovat chodník a okolí domu bezpečné nejen pro obyvatele, ale také pro kolemjdoucí. Ledovku na kluzkém chodníku můžete odsekat, případně použít posyp v podobě soli, pilin, písku či popela.

Pokud máte na střeše hodně sněhu včetně rampouchů, zbavte se jich. Odstranit je můžete svépomocí nebo na pomoc přivolat odborníky.

Kdy se obrátit o pomoc na odborníky?

Mnoho domácích kutilů si dokáže s řadou nehod a havárií poradit po vlastní ose. Rozhodně bychom ale nedoporučovali pouštět se na vlastní „triko“ do oprav kotlů nebo čištění komínů. Mnohdy si i prasklé vodovodní potrubí žádá zásah profesionálů. V případě odstraňování sněhu a rampouchů je povinností majitele svoji nemovitost udržovat bezpečnou. Pokud jsou ale v ohrožení životy, zdraví nebo majetek občanů, můžete na pomoc přivolat hasiče.

Opravdu pronajímáte za správnou cenu?

Zjistěte, za kolik pronajímat nejvýhodněji.

Péči o nemovitosti k pronájmu nechte na nás

Pokud chcete pronajímat byt či bytový dům, ale nemáte čas řešit všechny povinnosti kolem, svěřte svoji nemovitost do naší péče. Postaráme se nejen o její inzerci, výběr podnájemníků, právní náležitosti a komunikaci s podnájemníky, ale také o stav vašeho bytu. Vyřídíme za vás problémy se zavzdušněným topením, rozbitým bojlerem nebo vyskleným oknem. O větších opravách se s vámi poradíme.

Pronajímejte bez starostí a s vědomím, že je vašemu bytu věnovaná maximální péče.

Ve stručnosti

Zimní období přináší do bytů a domů problémy jako zamrzlou vodu, poruchy topení a vznik plísní, kterým lze předejít pravidelnými kontrolami a údržbou. Jaké konkrétní kroky by měli majitelé nemovitostí podniknout, aby minimalizovali rizika a udrželi své nemovitosti v dobrém stavu během zimy? Zkušení profesionálové ve správě pronájmu s dlouholetými zkušenostmi využívají ověřené prodejní kanály a umí najít ideálního nájemce pro každý byt. Pronájem prostřednictvím Stálý nájem.cz vás zbaví zbytečných starostí a rizik. Jak to funguje? My pronajmeme váš byt bez rizika, a vy si můžete užívat garantovaný nájem každý měsíc ve stejný den.

Svěřte svou nemovitost do rukou zkušených profesionálů v oblasti správy a užívejte si bezstarostné pronajímání s vyšším výnosem. Nabízíme vám garantovaný měsíční příjem z nájmu, zajistíme udržování stavu vaší nemovitosti a ušetříme vám čas, starosti i peníze. Jak to celé funguje? Pronajmeme váš byt bez jakéhokoli rizika pro vás a zajistíme, abyste každý měsíc obdrželi garantovaný nájem vždy ve stejný den. Požádejte o kalkulaci vašeho nájemného a objevte výhody našich služeb.