Podzimní sezóna: Jak studenti ovlivňují realitní trh s pronájmy?

Věděli jste, že výši nájemného ovlivňuje roční období? Proč je výhodnější svůj byt pronajmout na podzim? Jak nalákat zájemce, když bydlení pronajímáte v zimě? Prozradíme v článku.

Sezónní poptávka a vliv na cenu nájemného

Trh s nemovitostmi je cyklický a sezónní. Pokud vypozorujete, jak se ceny v rámci ročního období mění, pronajmete svůj byt za cenu, se kterou budete maximálně spokojení. Obecně je největší poptávka po bytech k pronájmu v letní sezóně, která na poli realit trvá od května do září. V této době dochází k řadě životních změn, které vedou ke stěhování. Přizpůsobte tomu cenovou strategii. Nejnižší je poptávka v zimním období.

Proč je inzerování bytu na podzim nejvýhodnější?

Se začínajícím podzimem se pojí hned několik faktorů, které pronajímatelům hrají do karet. Pro realitní trh je toto období nejzajímavější.

Začátek školního roku

Končící srpen a začínající září je období, kdy nové bydlení hledají studenti vysokých škol, ale také rodiny.

Vysokoškoláci hledají byty v blízkosti univerzitních fakult. Důležitá je pro ně dobrá dopravní dostupnost a blízkost centra. Nejčastěji hledají větší prostorné byty, ve kterých budou bydlet společně s dalšími studenty. Jak by měl vypadat byt k pronájmu pro studenty?

  • Větší neprůchozí pokoje,
  • vybavení bytu většími spotřebiči (lednice, pračka, trouba).

Jakou cenu si říct za byt, který pronajímáte studentům? Zjistěte si, za kolik se průměrně pronajímají vysokoškolské koleje a tomu přizpůsobte nastavení výše nájemného. Bez obav si můžete říci o lehce vyšší nájemné, než by studenti platili za koleje.

Stěhování před začátkem školního roku je důležité i pro rodiny s dětmi. Ty chtějí, aby jejich děti začaly školní rok na novém místě. Jaké byty obvykle chtějí?

  • Takové, které mají společný obývací pokoj a jídelní kout,
  • důležitý je dostatek úložného prostoru (sklep, balkon, vestavěné skříně).
Obrázek: Proč je výhodnější svůj byt pronajmout na podzim?

Končící nájemní smlouvy

Smlouvy na dlouhodobé pronájmy se obvykle podepisují na rok. Právě konec léta a začátek podzimu je období, kdy platnost nájemních smluv končí. Proto v tomto období lidé hledají nové bydlení.

Nástup do nového zaměstnání

V září do prvního zaměstnání nastupují především studenti, kteří dokončili studium na vysoké škole. Přestože školu končí již v červnu, ještě v červenci a srpnu si užívají volno a prázdniny. Hledají bydlení, které bude co nejblíže jejich zaměstnání. K hledání nového bydlení přistupují také zaměstnanci, kterým vyprší pracovní smlouva buď ke konci prázdnin, nebo ke konci roku.

7 000 Kč za doporučení majitele

Víte o někom, kdo pronajímá byt, nebo vlastní investiční nemovitost, rád by se zbavil starostí a získal jistotu?

Doporučte nám jej a odměníme vás 7 000 kč za každý byt, který se díky vám dostane do našeho portfolia.

Kdy je nejlepší čas na vystavení inzerátu? 

Pokud do bytu hledáte nájemníky v době, kdy jste ve výhodné situaci, tedy kdy je poptávka vyšší než nabídka, můžete si říci o vyšší nájemné. Vývoj cen za pronájem bytu je na vzestupu. Nejlepší je svůj inzerát „vyhodit“ 14 dní před koncem měsíce. Nájemní smlouvy totiž v drtivé většině končí zároveň s koncem měsíce, a to už lidé chtějí mít nové bydlení.

Když chcete nájemce, který u vás bude bydlet dlouhodobě

Jestliže do bytu hledáte nájemce mimo „atraktivní“ sezónu, což jsou zejména zimní měsíce, snažte se je něčím zaujmout. V zimě se lidé stěhují nejméně. Důvodem je zejména špatné počasí (kdo by chtěl krabice přenášet, když mu mrznou prsty a ještě na něj prší nebo sněží?), ale také blížící se vánoční svátky, které dělají průvan v peněžence. Abyste byt neměli prázdný, zaujměte zájemce třeba tím, že nebudete požadovat kauci v plné výši nebo nabídněte jinou slevu. Zdražení nájmu nemá v tomto období smysl.

Pronajímejte bez výpadků nájemného

Pro mnoho majitelů je z hlediska stability vytíženosti bytu nejlepším řešením dlouhodobý nájemník. Nemůžete od něj sice chtít tak vysoké nájemné jako v případě střednědobých a krátkodobých pronájmů, ale máte jistotu, že budete mít nájemné pravidelně. Nemusíte sledovat sezónní trend pronajímání a připravovat se na měsíce, kdy bude byt prázdný. Buď můžete do svého bytu takového nájemníka najít sami, nebo svůj byt pronajmete správcovské společnosti. Ta se stane vaším dlouhodobým nájemníkem se spolehlivou platební morálkou.

Proč pronajmout byt Stálému nájmu?

Stálý nájem se o váš byt postará od A do Z. Najde do něj podnájemníky, vyřeší smluvní náležitosti a postará se i o stav bytu. Nájemné vám garantuje i v případě, že je byt neobsazený nebo mu podnájemník nezaplatil. Už nemusíte řešit problémy s nefunkčním bojlerem, nebo hledat sklenáře, který zasklí rozbité okno. Vy jako majitel pouze inkasujete nájemné. Po ukončení spolupráce byt dostanete v takovém stavu, ve kterém jste ho Stálému nájmu předali.

Jako majitel získáte jistotu pravidelného nájemného, jehož výši upravujeme podle aktuálního dění na trhu, takže vždy pronajímáte s co nejvyšším ziskem. Další výhodou je uspořený čas, který místo oprav a komunikace s nájemníky můžete věnovat sobě a svým nejbližším.

Sezónnost hraje v oblasti pronajímání zásadní roli. V období, kdy je poptávka nejvyšší, si můžete říci i o vyšší nájemné. Pokud ale hledáte jistotu stabilního příjmu, svěřte svůj byt do péče Stálého nájmu.

Svěřte svou nemovitost do rukou zkušených profesionálů v oblasti správy a užívejte si bezstarostné pronajímání s vyšším výnosem. Nabízíme vám garantovaný měsíční příjem z nájmu, zajistíme udržování stavu vaší nemovitosti a ušetříme vám čas, starosti i peníze. Jak to celé funguje? Pronajmeme váš byt bez jakéhokoli rizika pro vás a zajistíme, abyste každý měsíc obdrželi garantovaný nájem vždy ve stejný den. Požádejte o kalkulaci vašeho nájemného a objevte výhody našich služeb.