Jak roční období ovlivňují pronájem aneb které měsíce jsou pro pronájem nejvýhodnější

    JAK PRONÁJMY BYTŮ OVLIVŇUJÍ LETNÍ A ZIMNÍ MĚSÍCE

    Jak letní, tak zimní měsíce mají pro hledání nájemníků svá specifika.

    Letní měsíce

    Období konce léta patří z hlediska hledání a nabízení pronájmů k nejvytíženější době. Proč tomu tak je? Protože právě v této době obecně dochází k největším životním změnám. Například mnoho absolventů středních škol opouští svá rodná hnízda a hledají si vlastní bydlení. Stejně tak absolventi vysokých škol hledají bydlení poblíž místa, kde začnou pracovat. Na konci léta se do měst vrací také studenti, kteří budou hledat pronájem.

    Důležitým faktorem je také počasí. Během léta jsou prohlídky bytů a stěhování mnohem příjemnější, než je tomu v propršených a zimních dnech. Nabídka garsonek i větších bytů k pronájmu je v tomto období největší. Zájemci tak mohou vybírat z pestřejší nabídky. Pronajímatel si může v tomto období dovolit „operovat“ s vyšším nájemným než v měsících mimo tuto špičku.

    Zimní měsíce

    Během zimních měsíců bývá poptávka po bytech na pronájem nejmenší. Zpravidla se jedná o časový úsek mezi vánočními svátky a začátkem nového roku. Nájemníci mají v tomto období nejmenší zájem se stěhovat. Obecně je poptávka po pronájmech nízká v měsících od října do dubna, kdy pronájem hledají především ti, kteří chtějí bydlet za co nejnižší nájemné.

    KDY JE NEJLEPŠÍ NASADIT INZERÁT O PRONÁJMU?

    Jakmile se rozhodnete pro vhodnou sezónu, budete také řešit, kdy je nejvhodnější doba na „vyhození“ inzerátu. Pamatujte, že nájemní i pracovní smlouvy obvykle končí ke konci měsíce. Proto se jako ideální doba jeví 14 dní před koncem měsíce. Z hlediska dnů v týdnu jsou inzertní portály nejnavštěvovanější v pondělí, úterý a ve středu. Další dny už návštěvnost klesá a vůbec nejnižší je v neděli. Proto je nejlepší inzerát nasadit v pondělí ráno.

    Obrázek: Inzerát o pronájmu je nejlepší nasadit v pondělí ráno. 

    TYP NEMOVITOSTI HRAJE PŘI PRONÁJMU DŮLEŽITOU ROLI

    Kromě letních a zimních měsíců hraje důležitou roli také to, jakou nemovitost se chystáte pronajímat a kdo bude vaším cílovým nájemníkem. V letních měsících bude vysoký zájem o pronájem rekreačních nemovitostí nebo menších bytů typu garsonka či 1+1. Bude se jednat o krátkodobé pronájmy, u kterých sezóna začíná na jaře a končí na podzim. Zájemci zde budou především z řad turistů.

    O dlouhodobý pronájem mají největší zájem především rodiny, mladé páry nebo senioři. Oblíbené jsou byty s dispozičním řešením 1+1, 2+kk nebo 2+1. V tomto případě nehraje roční období tak důležitou roli. Je však potřeba počítat s tím, že třeba okolo prázdnin bývají rodiny na dovolených a během Vánoc se zase investuje především do dárků, a tak zájemci většinou nemají dostatek peněz na to, aby kupříkladu skládali jistotu.

    Opravdu pronajímáte za správnou cenu?

    Spočítáme vám aktuální tržní nájemné ve vašem bytě.

    CO VŠECHNO OVLIVŇUJE PRONÁJEM BYTU

    Při hledání nájemníka hraje důležitou roli nejen časové období, ale také třeba délka pronájmu nebo ekonomická situace. Nad čím se vyplatí zamyslet?

    • Délka pronájmu – můžete se rozhodnout pro krátkodobý nebo dlouhodobý pronájem. Krátkodobé pronájmy se počítají spíše na dny a vyhledávají jí především turisti. Dlouhodobé pronájmy jsou většinou na rok s možností prodloužení smlouvy. Jsou atraktivní především pro rodiny, mladé páry nebo seniory. Ke střídání nájemníků ve větších bytech pro dlouhodobý pronájem nedochází tak často jako v menších bytech určených pro krátkodobý pronájem.
    • Lokalita – určí to, jací zájemci budou mít o pronájem zájem. Rodiny bude zajímat, zda je k bytu parkovací místo, zda má dostatek úložných prostorů (sklep, vestavěné skříně), zda jsou v blízkosti dětská hřiště, školy a školky. Pro mladé páry a singles bude důležitá doprava a vzdálenost do centra, která by měla být co nejkratší.
    • Stav bytu – velká rekonstrukce se vyplatí v případě, že se chystáte v bytě jednou sami bydlet nebo si chcete říci o větší nájemné. Pokud nechcete do rekonstrukce příliš investovat, postačí, aby byl byt nově vymalovaný, měl funkční základní vybavení (koupelna, kuchyň, WC) a měl hezké podlahy.
    • Cena nájemného – při pronájmu bytu nejen v Praze, ale i dalších městech si udělejte rešerši cen nemovitostí, respektive zjistěte výši nájemného za podobné byty v dané lokalitě. Nezapomeňte také zohlednit, jaká míra nezaměstnanosti v daném kraji či oblasti je. S nastavením ceny vám může pomoci naše kalkulace.
    Obrázek: O dlouhodobý pronájem mají zájem především mladé páry nebo rodiny většinou celý rok. 

    JAKÝM ZPŮSOBEM BYT PRONAJMOUT

    Jestliže se rozhodnete svůj byt pronajmout, budete se rozhodovat jak na to. Pustíte se do pronájmu na vlastní pěst nebo si zvolíte prostředníka. Při pronajímání na vlastní pěst je největším lákadlem zisk, o který se nemusíte dělit. Na druhou stranu musíte počítat se spoustou povinností, starostí a časem, který pronájem na vlastní pěst vyžaduje. Jen namátkou se jedná například o:

    • sepsání inzerátu,
    • nafocení nemovitosti,
    • výběr nájemníka,
    • pojištění nájemníka,
    • prověření nájemníka,
    • sepsání smluv,
    • kontroly bytu a další.

    Jestliže chcete mít svůj byt obsazený slušným nájemníkem v co nejkratší době a chcete si být jisti, že nebudete muset řešit problémy s neplatičem, vyplatí se vám byt pronajmout naší společnosti. My ve Stálém nájmu se o pronájem kompletně postaráme a vy tak nebudete mít žádné starosti. Navíc vám každý měsíc na účtu přistane garantované nájemné, a to i v případě, že nám nájemník nezaplatí nebo bude byt neobsazený. Co všechno zařídíme za vás?

    • Profesionálně váš byt nafotíme,
    • sepíšeme inzerát a budeme jej inzerovat na nejvíce navštěvovaných realitních serverech,
    • sejdeme se se zájemci a pečlivě je prověříme,
    • postaráme se o sepsání veškerých potřebných smluv,
    • zařídíme potřebná pojištění a přepsání energií na podnájemníka,
    • vezmeme si na starost komunikaci s podnájemníkem,
    • byt budeme pravidelně kontrolovat a zařizovat potřebné opravy,
    • o stavu bytu vás budeme pravidelně informovat,
    • vyřešíme problémy s neplatičem.

    Pamatujte, že pronájem bytu ovlivňuje délka nájmu, roční doba i typ nemovitosti. Pokud si s pronájmem nechcete dělat starosti, obraťte se na nás a užívejte si jen pravidelné nájemné.

    Svěřte svou nemovitost do rukou zkušených profesionálů v oblasti správy a užívejte si bezstarostné pronajímání s vyšším výnosem. Nabízíme vám garantovaný měsíční příjem z nájmu, zajistíme udržování stavu vaší nemovitosti a ušetříme vám čas, starosti i peníze. Jak to celé funguje? Pronajmeme váš byt bez jakéhokoli rizika pro vás a zajistíme, abyste každý měsíc obdrželi garantovaný nájem vždy ve stejný den. Požádejte o kalkulaci vašeho nájemného a objevte výhody našich služeb.